Anyi

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de llenguaAnyi
Anyin,Agni,Agnin
Tipus subjecte verb objecte
Parlants
1.200.000 principalment a Àfrica
Parlat a Costa d'Ivori, Ghana
Autòcton de Lagunes region Tradueix, Comoé District Tradueix, Lacs District Tradueix, Lagunes District Tradueix, Zanzan District Tradueix i regió Occidental
Classificació lingüística
llengua
llengües humanes
llengües nigerocongoleses
llengües congoatlàntiques
llengües volta-congoleses
llengües kwa
Nyo languages Tradueix
llengües potou-tano
llengües tano central
Codis
ISO 639-1 639-1
ISO 639-2 639-2
ISO 639-3 639-3
Glottolog anyi1246
Ethnologue.com any
IETF any
Modifica les dades a Wikidata

L’anyi (també Anyin, Agnin o Agni) és una llengua Akan membre de les llengües Kwa, parlada a l’Àfrica i concretament és originària de Costa d’Ivori i Ghana. Dintre de la Costa d’Ivori hi ha diverses regions on es parla més freqüentment aquesta llengua : M’bahiakro, Bongouanou, Zanzan Districte, Bondoukou, Tanda, Districtes Comoé i Lagunes. Dintre de Ghana: Abengourou, Agnibilékrou i Aboisso.[1][2][3]

La seva classificació dins de les família lingüística estaria dins de  Níger-Congo> Atlàntic- Congo> Kwa> Potou-Tano> Tano> Central Tano (Akan)> Bia > Nort i per últim l’Anyi.

Aquesta llengua està classificada amb dues llengües més que es podrien classificar com llengües germanes, Baule i el Nzema.

L’anyi té els seus propis dialectes que són:  indenie, sanvi, djuablin, bini, bona, moronou, ano, abe, barabo i alangua.

En Costa d’Ivori parlant l’anyi 953.339 persones, en canvi en Ghana el nombre de parlants és més reduït 290.000 persones. La taxa d’alfabetització d’aquest idioma està entre l'1% i el 5%. En canvi puja del 20% fins al 50% dins del món quotidià com en els programes de ràdio. La forma d’escriptura de la llengua anyi és la mateixa que la de l’alfabet llatí,a més a més l’agni utilitza el procediment general de l'aposició per a formar paraules compostes. A diferència de llengües com l'espanyol, que prefereix l'anteposició, l'agni es decanta per la posposició .

Referències[modifica]

  1. «Escritura».
  2. «etnologue».
  3. «Anyi» (en anglès).