Apis dorsata laboriosa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuApis dorsata laboriosa
Apis laboriosa Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreHymenoptera
FamíliaApidae
GènereApis
EspècieApis laboriosa Modifica el valor a Wikidata
Smith, 1871

L'abella de la mel de l'Himàlaia (Apis dorsata laboriosa)[1] és una subespècie d'himenòpter apòcrit de la família dels àpids (Apidae). És l'abella de la mel més grossa del món; els adults poden arribar a fer 3 cm de llargada. Està molt ben adaptada al seu hàbitat a gran altitud.

Taxonomia[modifica]

Anteriorment a 1980, Apis dorsata laboriosa era considerada una subespècie d'Apis dorsata, però el 1980 i durant 20 anys va ser considerada com una espècie. Actualment està classificada una altra vegada com subespècie d'Apis dorsata (Engel, 1999).

Història natural[modifica]

Distribució al Nepal

Està limitada a l'Himàlaia. Fa els seus nius a altituds d'entre 2.500 i 3.000 m en penya-segats verticals. Cadascun dels seus nius pot contenir 60 kg de mel. Pastura les flors a altituds de fins a 4.100 m. A l'Himàlaia també hi viuen altres espècies d'abelles: Apis cerana, Apis florea, Apis dorsata.

La mel que produeix és la més preuada de l'Himàlaia, un preu que supera en cinc vegades la de la mel d'Apis mellifera o Apis cerana i s'exporta al Japó, Corea, i Hong Kong. Aquesta mel és de color vermell i se li atribueixen propietats medicinals per la grayanotoxina present en el nèctar dels rododendres.[2]

Referències[modifica]

  1. «BioLib - Apis dorsata» (en anglès). [Consulta: 20 agost 2023].
  2. Ahmad, F; etal. Indigenous Honeybees of the Himalayas: The Himalayan Cliff Bee, 2003.