Apollo Lunar Surface Experiments Package

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
ALSEP deixat per la missió Apollo 16.

Els paquets d'experiments Apollo en la superfície lunar (coneguts en anglès com ALSEP sigles de Apollo Lunar Surface Experiments Package) són els equips d'experiments científics per a l'estudi de la superfície lunar utilitzats en les missions del programa Apollo, transportats en un cubiculum del mòdul lunar denominat MESA (de l'anglès Modular Equipment Storage Assembly). La seva missió era recollir dades sobre l'ambient lunar i transmetre'ls a la Terra.

EASEP[modifica]

El EASEP (en anglès, Early Apollo Scientific Experiment Package) es tractava d'un equipament amb divers material científic que els astronautes de l'Apollo 11 van deixar en la superfície lunar. En les missions d'allunatge del programa Apollo es tenia previst instal·lar sobre la regolita lunar equips més complexos, denominats ALSEP, si bé a causa de les restriccions de temps dels primers astronautes sobre la Lluna, així com a la distància en què haurien de ser instal·lats, es va emprar un equip menys complex, de menor pes i amb capacitat per ser desplegat en només 10 minuts a una distància del mòdul lunar de només 20 metres.

Paquet d'experiments ALSEP[modifica]

Els primers equips ALSEP incloïen vuit experiments, combinables segons la missió de cada vol:

Tot l'equip tenia un pes de 81,7 kg a la Terra i només 13,6 kg en la Lluna. Els experiments estaven centralitzats en una estació de control, que contenia el centre de tractament de dades i la font d'energia, que era un generador termoelèctric de radioisòtops SNAP-27 a força de isòtops de plutoni-238 i amb una potència elèctrica de 70 W. El centre de tractaments de dades rebia i processava les ordres de les estacions de control, controlava el funcionament dels experiments, recollia i transmetia les dades a les estacions de control i controlava el subministrament elèctric.

L'estació central suportava així mateix a l'antena helicoidal receptora-emissora de banda S que era orientada a mà pels astronautes abans de la seva instal·lació i engegada.

A més dels vuit experiments descrits, l'ALSEP suportava, si bé no formava part del mateix, un retrorreflector làser LRRR i un complex destinat a determinar la composició del vent solar, denominat SWCE.

Per al transport d'aquest equip a la base lunar instal·lada en la seva superfície s'emprava el mòdul de descens, en el qual va plegat en dos paquets independents, i estibats en el compartiment del recinte destinat a equip científic. Una vegada allí, els astronautes desempaquetaven els paquets i efectuaven la càrrega de combustible per al generador.

L'equip es transportava fins a la distància de treball, entre 100 i 300 m del mòdul lunar, distància de seguretat necessària per evitar l'influx dels gasos del mòdul d'ascens, mitjançant l'ocupació del masteler de l'antena com a suport, dels extrems del qual penjaven els dos paquets. Una vegada allí, en un lloc pla, es muntava i s'activava, quedant disposat per iniciar el seu treball.

L'ALSEP disposava d'un experiment desenvolupat pel govern suís denominat SWCE (Solar Wind Composition Experiment) destinat a determinar la composició del vent solar. Aquest experiment constava d'una fulla de alumini que va servir per recollir 10 bilions d'àtoms d'elements químics llançats pel Sol a velocitats molt elevades; la durada d'aquesta investigació va ser d'1 hora i 17 minuts.

Descripció de cada element[modifica]

Elements comuns[modifica]

Cada estació ALSEP contenia els següents elements comuns:

Nom Diagrama Imatge Descripció
Central Station
Radioisotope Thermoelectric Generator (RTG)
RTG Cask

Llistat d'experiments[modifica]

Nom Diagrama Descripció
Active Seismic Experiment (ASE)
Charged Particle Lunar Environment Experiment (CPLEE)
Cold Cathode Gauge Experiment (CCGE)
Cold Cathode Ion Gauge (CCIG)
Heat Flow Experiment (HFE)
Laser Ranging Retroreflector (LRRR)

Lunar Atmosphere Composition Experiment (LACE)
Lunar Ejecta and Meteorites Experiment (LEAM)
Lunar Seismic Profiling Experiment (LSPE)
Lunar Surface Gravimeter (LSG)
Lunar Surface Magnetometer (LSM)
Passive Seismic Experiment (PSE)
Passive Seismic Experiment Package (PSEP)
Solar Wind Spectrometer Experiment (SWS)
Suprathermal Ion Detector Experiment (SIDE)

Situació dels ALSEP de les missions Apollo[modifica]

Missió Latitud Longitud
Apollo 12 -3,00942ºN -23,42458ºW
Apollo 14 -3,64398ºS -17,47748ºW
Apollo 15 -26,13407ºN -3,62981ºW
Apollo 16 -8,97537ºS -15,49812ºI
Apollo 17 -20,19209ºN -30,76492ºI

Referències[modifica]

  1. Apollo 16 Mission Science Experiments - Active Seismic, Lunar and Planetary Institute (accessed 11 Dec 2015)
  2. Experiment Operations During Apollo EVAs (accessed 11 Dec 2015)

Bibliografia[modifica]

  • Brzostowski, M.A., and Brzostowski, A.C., Archiving the Apollo active seismic data, The Leading Edge, Society of Exploration Geophysicists, April, 2009.