Aqua (satèl·lit)

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aqua
Aqua satellite simulation.jpg
Aqua (EOS PM-1)
OperadorNASA
Satèl·lit dela Terra
Data de llançament4 de maig de 2002
Vehicle de llançamentDelta II
Lloc de llançamentVandenberg AFB
Durada de la missióPlanejada per 6 anys
COSPAR ID2002-022A
Lloc webhttp://aqua.nasa.gov/ (anglès)
Massa3117 kg
Font d'energia4444 W
Elements orbitals
RègimLEO
Semieix major7077.75 km
Excentricitat0.001203
Inclinació98.14°
Apoàpside708 km
Període orbital98.4 minuts
Òrbites diàries14.5625

El satèl·lit Aqua (EOS PM-1) és un aparell de recerca científica multinacional dirigit per la NASA que orbita el planeta Terra per estudiar la precipitació atmosfèrica, evaporació de l'aigua, i mesurar el cicle de l'aigua a tot el planeta. És el segon component del projecte EOS, que va ser precedit pel satèl·lit Terra (llançat el 1999) i que ha sigut seguit pel llançament del satèl·lit Aura (llançat el 2004).

El seu nom és llatí "Aqua", aigua. Va ser llançat des de la base Vandenberg el 4 de maig de 2002, a bord d'un coet Boeing Delta II. Aqua té una Òrbita polar heliosíncrona d'aproximadament 700 km d'altitud, on vola encapçalant una formació de satèl·lits anomenada El tren de satèl·lits amb altres satèl·lits artificials como ara el (satèl·lit Aura, el CALIPSO, el CloudSat i el francès PARASOL).

Aqua porta sis instruments d'observació per a poder fer investigacions de les diferents formes de l'aigua a la superfície de la Terra i a l'atmosfera:

  • AMSR-E — (Advanced Microwave Scanning Radiometer-EOS) — Mesura les propietats dels núvols, la temperatura superficial dels oceans, la velocitat del vent a prop de la superfície, i un cos negre mesura el flux de les aigües superficials, el gel i la neu. Fabricat per la National Space Development Agency (del Japó).
  • MODIS — (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer), també mesura les propietats dels núvols i el flux d'energia radioactiva, a més de les propietats de les partícules d'aerosol; els canvis de la terra coberta i la seua ocupació, incendis, volcans,... (aquest instrument també està situat al Satèl·lit Terra).
  • AMSU-A - (Advanced Microwave Sounding Unit) — Unitat avançada de sondeig de microones — mesura la temperatura atmosfèrica i el contingut de vapor d'aigua.
  • AIRS — (Atmospheric Infrared Sounder) — Mesura la temperatura atmosfèrica i la humitat, a més de les temperatures superficials de la terra i els oceans.
  • HSB — (Humidity Sounder for Brazil) — Equipament de mesura de freqüències VHF de la humitat atmosfèrica dissenyat per l'institut nacional d'afers espacials del Brasil (INPE). El sensor HSB està en mode de supervivència des del 2 de maig de 2003.
  • CERES — (Clouds and the Earth's Radiant Energy System). Mesura amb els dos seus radiòmetres dos bandes ben diferents. Una des de l'espectre visible fins a la infraroja; i una altra la radiació ultraviolada.

El satèl·lit Aqua té un pes aproximat de 2,85 kg, i al moment del seu llançament uns 230 kg més pel sistema de propulsió. Les dimensions del satèl·lit plegat són de 2,68 m x 2,49 m x 6,49 m; totalment desplegat les seues dimensions són de 4,81 m x 16,70 m x 8,04 m.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Aqua