Aracnologia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Aracnòleg)
Article del grup de

Zoologia


Branques de la zoologia

Antrozoologia · Aracnologia
Conquiliologia · Entomologia
Etologia · Herpetologia
Ictiologia · Malacologia
Mastologia · Neuroetologia
Ornitologia · Paleozoologia
Planctologia

Zoòlegs destacats

Georges Cuvier · Charles Darwin
William Kirby · Carl von Linné
Konrad Lorenz · Thomas Say
Alfred Russel Wallace · més...

Història

Història de la zoologia

L'aracnologia (del grec: αραχνη, arachne, "aranya"; i λόγος, logos, "coneixement") és la branca de la zoologia que estudia els aràcnids. Això inclou les aranyes, els escorpins o els pseudoescorpins. Els que estudien els aràcnids són els aracnòlegs.

Història[modifica]

Les primeres aranyes van ser descrites fa 250 anys per Carl Alexander Clerck, contemporani i compatriota de Linneo i que pot considerar-se com el primer aracnòleg.

Disciplines[modifica]

Hi ha diferents aspectes en l'estudi dels aràcnids. Les disciplines bàsiques són la taxonomia, és a dir, descriure i donar nom a cadascuna de les espècies i la sistemàtica, és a dir, la classificació d'aquestes espècies en el marc sistemàtic dels aràcnids. Un cop realitzada la tasca bàsica poden abordar altres aspectes del coneixement dels aràcnids, com la seva anatomia i fisiologia (incloent-hi l'estudi del seu verí), la seva relació amb l'entorn i amb altres éssers vius (ecologia), el seu comportament (etologia), la seva distribució geogràfica (biogeografia), etc. Especialment interessants són els estudis sobre l'ús d'aranyes com a agents de control biològic de plagues agrícoles.



A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Aracnologia