Arbutus menziesii

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Arboç del Pacífic)
Infotaula d'ésser viuArbutus menziesii Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Font deMadrone burl (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN61220272 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreEricales
FamíliaEricaceae
GènereArbutus
EspècieArbutus menziesii Modifica el valor a Wikidata
Pursh[1]
Distribució

Modifica el valor a Wikidata

Arbutus menziesii és una espècie d'arbre del gènere Arbutus dins la família de les ericàcies.[2]

Descripció[modifica]

És un arbre de perenne i de fulla ampla, l'escorça és de color vermell-taronja i forma tires en la fusta madura. Floreix a la primavera amb flors acampanades i a la tardor els fruits maduren i són de color vermell. És comú veure aquests arboços del Pacífic de 10 a 25 m d'alt però pot arribar a 30 m. Les fulles són ovals de 7–15 cm de llarg i de 4–8 cm d'ample i es disposen espiralades, el marge és enter.

Distribució[modifica]

És natiu de la costa oest d'Amèrica del Nord,[2] des de la Colúmbia Britànica (especialment a l'illa Vancouveri les illes del Golf) fins a Califòrnia (especialment a la regió de Puget Sound, les serralades d'Oregon i de Califòrnia però també de forma dispersa en el vessant oest de Sierra Nevada). Aïlladament arriba al comtat de San Diego i el nord de Baixa Califòrnia, Mèxic. L'epítet específic rep el nom en honor d'Archibald Menzies que el va trobar durant l'expedició de George Vancouver.

Usos[modifica]

Florida de primavera.

Els natius americans es menjaven les baies però aquestes tenen molt tanins i són astringents i més sovint les mastegaven o la convertien en beguda alcohòlica. Molts mamífers i ocells es mengen les seves baies. Recentment de la seva fusta se'n fan parquets que duren molt i tenen un color atractiu.

Conservació[modifica]

Encara que és tolerant a la secada i relativament de creixement ràpid, Arbutus menziesiiactualment està en declivi. Depèn de manera natural d'incendis periòdics per reduir la competència que li fan les coníferes. Els arboços madurs sobreviuen després de l'incendi i es regeneren més de pressa que l'avet de Douglas, a més fa moltes llavors que germinen després del foc. El control humà dels incendis, doncs, el perjudica. Altres causes del seu declivi són les malalties fitopatològiques.

Referències[modifica]

  1. Aquesta espècie originàriament va ser descrita i publicada a Flora Americae Septentrionalis; o, a Systematic Arrangement and Description of the Plants of North America 1:282. 1813-1814. GRIN. «Arbutus menziesii information from NPGS/GRIN». Taxonomy for Plants. National Germplasm Resources Laboratory, Beltsville, Maryland: USDA, Agricultural Research Service, National Genetic Resources Program, 25-04-2003.
  2. 2,0 2,1 «Arbutus menziesii» (en anglès). Royal Botanic Gardens. Kew. [Consulta: 13 maig 2022].

Enllaços externs[modifica]