Arborètum

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Colors de tardor del Westonbirt Arboretum, Gloucestershire, Anglaterra
Arborètum de Dawes, a prop de Newark, Ohio, USA

Un arborètum és un jardí botànic especialitzat, generalment concebut com un espai paisatgista. Presenta nombroses espècies d'arbres o essències llenyoses en forma de col·leccions molt sovint temàtiques.

Existeixen arborètums de lleure procedents d'una gran activitat passada però que ja no tenen usos científics.

Un jardí que presenta col·leccions d'arbusts s'anomena "fruticetum" i es diu "pinetum" un arborètum especialitzat en coníferes.

Històric[modifica | modifica el codi]

El primer arborètum científic va ser creat a França, a mitjan segle XVII, per un oficial de la marina francesa que va reunir col·leccions importants d'arbres d'Europa i d'Amèrica del Nord.

Rols[modifica | modifica el codi]

Els usos d'un arborètum obeeixen a les regles generals d'un jardí botànic cosa que vol dir que totes les espècies llenyoses han d'estar acuradament etiquetades per informar els visitants.

Conservatori[modifica | modifica el codi]

Certs arborètums tenen un objectiu de conservació i de salvaguarda d'espècies en perill d'extinció, sovint d'origen estranger al país. El conjunt dels arborètums constitueix un patrimoni natural d'espècies llenyoses forestals o no.

Recerca científica[modifica | modifica el codi]

La part de la botànica especialitzada en l'estudi dels arbres es diu dendrologia.

Funcionament[modifica | modifica el codi]

Com en els jardins botànics, un veritable arborètum té un graner on s'emmagatzemen les llavors de les espècies llenyoses del seu país i de la seva regió. Emmagatzema igualment els sements collits a l'arborètum (fins i tot si, basant-se en la presència d'un gran nombre d'espècies a un espai petit, les llavors recuperades donen sovint híbrids).

Generalment l'arborètum, quan desenvolupa una activitat de multiplicació, permet preservar multiplicant les espècies llenyoses rares gràcies a l'intercanvi de sements entre els diferents arborètums i jardins botànics a través del món i això gràcies a un índex sèminum.

És generalment obert al públic i constitueix doncs una mena de «museu d'arbres».

Es distingeixen quatre categories d'arborètums:

  • l'arborètum de col·leccions generals: és una col·lecció que reuneix un màxim d'espècies del món sencer; cada espècie és representada amb un nombre limitat d'individus, sovint un de sol; és una concepció semblant a la del jardí botànic.
  • l'arborètum forestal: la col·lecció d'espècies és menys estesa, però cadascuna és representada amb un nombre més important d'individus, de 25 a 100, fins i tot més; l'objectiu és més de provar i de comparar el comportament forestal de noves espècies introduïdes a una regió; a França, l'arborètum de l'ONF de Royat al departament del Puy-de-Dôme (63) n'és un molt bon exemple.
  • l'arborètum temàtic: reuneix diverses varietats d'una mateixa espècie ( pomers, figueres, etc.); l'objectiu és aleshores de constituir un conservatori de la diversitat d'una espècie.
  • l'arborètum paisatgista: és un arborètum de col·lecció que té en compte la dimensió estètica en la tria i la repartició de les plantacions; l'arboretum de Balaine a l'Alier (03) és un exemple d'arborètum paisatgista.

Arborètums importants al món[modifica | modifica el codi]

Es poden destacar:A Catalunya[modifica | modifica el codi]

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Aguilar, Anna. «Gegants Naturals». Presència [Barcelona], núm. 2031, 28 de gener de 2011, p. 24-28. GI-143-1965.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Arborètum Modifica l'enllaç a Wikidata