Arbutus andrachne

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuArbutus andrachne Modifica el valor a Wikidata

Fulles i flors
Planta
Tipus de fruitdrupa Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN19181048 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreEricales
FamíliaEricaceae
GènereArbutus
EspècieArbutus andrachne Modifica el valor a Wikidata
L., 1759

Arbutus andrachne és un arbust o un petit arbre dins la família de les ericàcies. És natiu de l'est de la regió mediterrània i parts de l'Orient Mitjà (Grècia, Albània, Bulgària, Turquia, Caucas del Sud, Líban, Síria, Iraq, Jordània).[1]

Descripció[modifica]

Vista de la planta
Fruits madurs in situ

És una espècie molt similar a l'arboç comú de l'oest de la conca del Mediterrani (Arbutus unedo). Les fulles són persistents, simples, ovades, de 8 a 10 cm de llargada per 3 a 5 cm d'amplada, de color verd fosc per l'anvers i més pàl·lides pel revers de les fulles; les fulles joves sovint són dentades. Com en l'arboç comú, els fruits són comestibles.

Ús en jardineria[modifica]

Arbutus andrachne, segons el botànic Peter Collinson, ja estava implantat en jardins d'Anglaterra l'any 1765.[2]

S'adapta a ple sol i a mitja ombra. No tolera els sòls massa calcaris ni els salins.[3] És una espècie pròpia de llocs assolellats, i aguanta bé el fred no gaire sever (fins a -15 °C). Els exemplars adults suporten bé les sequeres. Té un creixement lent i tolera molt malament els trasplantaments.

Altres usos[modifica]

Ús comestible per a elaborar melmelades i confitures, begudes alcohòliques per fermentació i productes en almívar envasat. No té usos medicinals, encara que s'ha utilitzat en homeopatia per al tractament d'èczemes, lumbago i trastorns vesiculars.

Referències[modifica]

  1. «Arbutus andrachne» (en anglès). Royal Botanic Gardens. Kew. [Consulta: 13 maig 2022].
  2. Ann Leighton, American Gardens in the Eighteenth Century: 'For Use or Delight' , 1976:395; Leighton misidentifies it with Arbutus unedo; Georg Dionysius Ehret, "A description of the Andrachne" Philosophical Transactions of the Royal Society 57 (1767)
  3. «Madroño de Grecia, Madroño de Chipre - Arbutus andrachne» (en castellà). [Consulta: 19 desembre 2017].