Arcesilau II el cruel

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaArcesilau II el cruel

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementsegle VII aC Modifica el valor a Wikidata
Cirene Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle VI aC Modifica el valor a Wikidata
Cirene Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític Modifica el valor a Wikidata
PeríodeAntiguitat clàssica Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeEryxo (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
FillsBatos III Modifica el valor a Wikidata

Arcesilau II (en llatí Arccesilausesilaus, en grec antic Ἀρκεσίλαος "Arkesílaos") fou rei batiada de Cirene, fill i successor de Batos II Eudamó. Portava el malnom de Χαλεπός, "el cruel" o "l'opressor" segurament perquè va voler substituir la constitució de Cirene, similar a la d'Esparta, per una tirania.

Potser va ser per aquest motiu que va provocar enfrontaments amb els seus germans que van marxar de Cirene i van anar a fundar la ciutat de Barca al mateix temps que incitaven a les tribus líbies a la revolta contra Arcesilau. El rei va tractar de reprimir la rebel·lió dels libis però va ser derrotat a Leucon (Leucoe) a la Marmàrica.

Finalment va acabar els seus dies assassinat pel seu germà o amic Learcos. La seva vídua Erixo, va aconseguir venjar la mort del seu marit i assassinar Learcos.

Va governar uns deu anys. Segons alguns (Heròdot, Diodor de Sicília) del 560 aC al 550 aC, i segons d'altres (Plutarc) del 554 aC al 544 aC. El va succeir el seu fill Batos III.[1]

Referències[modifica]

  1. 2.Arcesilaus II a: William Smith (editor), A Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. Vol. I. Boston: Little, Brown & Comp., 1867, p. 447