Argippo

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de composicióArgippo
Divadlo Krumlov.JPG
Forma musical òpera
Compositor Antonio Vivaldi
Llibretista Domenico Lalli
Llengua original italià
Gènere dramma per musica
Actes 3
Estrena
Data tardor de 1730
Escenari Òpera de la cort del comte Franz Anton von Sporck de Praga,
Més informació
Allmusic mc0002677856
Modifica les dades a Wikidata

Argippo és una òpera composta per Antonio Vivaldi sobre un llibret en italià de Domenico Lalli. S'estrenà a l'Òpera de la cort del comte Franz Anton von Sporck de Praga la tardor de 1730.[1]

Origen i context[modifica]

Va ser el cantant i empresari venecià Antonio Denzio qui va portar la música teatral de Vivaldi a Praga, representant-se sis òperes seves en el teatre mantingut pel comte Spork. D'elles, dos es van escriure expressament per a la ciutat del Moldava: Argippo (tardor de 1730), i el pasticcio Alvilda, Regina dei Goti (primavera de 1731) i van ser, probablement, dirigides pel mateix compositor.

Tot i que es coneixia l'arranjament de Domenico Lalli del llibret d'Argippo, la música es donava per perduda fins que les investigacions del musicòleg, clavecinista i director txec Ondrej Macek la van trobar en els fons musicals de la família Thurman und Taxis, a Ratisbona, ciutat on es va establir la companyia de Denzio en marxar de Praga. El resultat fou la localització, en una anònima col·lecció d'àries, de set (entre elles, la meravellosa Se lento ancora il fulmine) que poden atribuir amb seguretat i altres tres amb certa probabilitat a Argippo. No era intranscendent la troballa, ja que aquestes deu àries representen pràcticament la meitat dels nombres que componen l'òpera, molt convencional en la seva estructura (divuit àries i dos cors més els corresponents recitatius). Per completar la seva tasca, Macek, a més de compondre els recitatius, va rastrejar en òperes i fragments coetanis les àries que per mesura, vocalitat i caràcter millor s'adaptaven als textos conservats, aconseguint així la reconstrucció d'una òpera que, tot i pertànyer a l'etapa de maduresa de Vivaldi, està plena de bona música.

Representacions[modifica]

Ondrej Macek es va encarregar de la reestrena a Praga el maig de 2008 i de la seva representació en el festival venecià Goldoni de la tardor següent, on la va registrar en directe el segell DYNAMIC.

Referències[modifica]