Vés al contingut

Argumentació

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Una argumentació és un conjunt ordenat de premisses relacionades a través de la lògica i regles d'inferència i procedimentals per a assolir i defendre conclusions o una tesi. S'empra en la ciència, el debat, la negociació, la persuasió, el diàleg i la conversa. Sovint es considera que una argumentació és un conjunt d'arguments en suport d'una tesi. Els autors van Eemeren, Grootendorst i Henkemans la defineixen com a "una activitat verbal, social i racional destinada a convèncer un crític raonable de l'acceptabilitat d'un punt de vista tot presentant una constel·lació de proposicions que justifiquen o refuten la proposició expressada en el punt de vista".[1][2]

No és sinònim de diàleg, sinó que en forma una subclasse, la dels diàlegs argumentatius. Segons Walton, entre els diàlegs argumentatius es troben els tipus següents: Diàleg persuasiu, investigació, negociació, recerca d'informació, deliberació i erístic.[3]

L'argumentació és alhora un procés, quelcom que es fa per defensar o atacar un punt de vista, i un producte, o conjunt d'elements, especialment arguments, que donen suport a aquest punt de vista. Com a procés, una argumentació té les fases següents:

  • Confrontació: Es palesa la diferència de punts de vista
  • Obertura: Les persones interlocutores decideixen discutir i acorden les regles
  • Argumentació: Les parts expressen els arguments i presenten i responen objeccions
  • Clausura: Una part assoleix la seva fita, l'altra concedeix

L'argumentació racional eludeix l'ús de la fal·làcia.

Referències[modifica]

  1. Van EEMEREN Frans H.; GROOTENDORST, Rob; SNOECK HENKEMANS, Francisca (1996). Fundamentals of Argumentation Theory. Mahwah (NJ): Lawrence Erlbaum Associates. (anglès)
  2. Diccionario de Filosofía (en castellà). 1a. Barcelona: SPES Editorial (edició especial per a RBA Editoriales), 2003, p. 12 (Biblioteca de Consulta Larousse). ISBN 84-8332-398-2. 
  3. Douglas N. Walton (2006). Fundamentals of Critical Argumentation. New York: Cambridge. (anglès)

Bibliografia[modifica]

  • Van EEMEREN Frans H.; GROOTENDORST, Rob; SNOECK HENKEMANS, Francisca (1996). Fundamentals of Argumentation Theory. Mahwah (NJ): Lawrence Erlbaum Associates.
  • VEGA REÑÓN, Luis (2003). Si de argumentar se trata. Barcelona: Montesinos.
  • WALTON, Douglas N. (2006). Fundamentals of Critical Argumentation. New York: Cambridge.