Arig Boke

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaArig Boke

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1219 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Mort1266 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (46/47 anys)
Imperi Mongol Modifica el valor a Wikidata
Kan
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciókan Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaGengiskhànides Modifica el valor a Wikidata
FillsAlitiemuer Modifica el valor a Wikidata
ParesTolui Modifica el valor a Wikidata  i Sorgaqtani Modifica el valor a Wikidata
GermansKhublai Khan, Hülegü, Hududu, Bochuo, Moge, Suigedu, Xuebietai, Mongke, Dumugan i Yesubuhua Modifica el valor a Wikidata
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Arig Boke (després de 1219 - 1266), els components del seu nom també escrits Ariq, Arigh, Arik i Bukha, Buka, Buqa, Boqe (mongol: Аригбөх, xinès: 阿里 不 哥), era el setè fill més jove de Tolui, un net de Genguis Khan. Després de la mort del seu germà el gran kan Möngke, Ariq Boke va reclamar el títol de gran kan de l'Imperi Mongol i va prendre el poder breument mentre que els seus germans Kubilai (més comunament conegut com a Kublai Khan o Kubilai Khan) i Hulagu (Hulagu Khan) estaven absents del país mongol. Quan Kubilai va tornar per a una elecció en 1260, les faccions rivals no van poder posar-se d'acord, i van triar als pretendents, Kubilai i Ariq Boke, pel tron, donant per resultat l'anomenada guerra civil Toluída que va fragmentar l'imperi mongol. Ariq Boke va ser recolzat pels tradicionalistes de l'Imperi mongol, mentre que el seu germà Kubilai va ser recolzat pels principals prínceps de la Xina del nord.

Primers anys[modifica]

Ariq Boke va ser el fill més jove de Sorghaghtani Beki i Tolui, al seu torn el fill més jove de Genghis Khan. Quan Genghis Khan va morir en 1227, el lideratge del seu Imperi va passar al tercer fill d'aquest (oncle d'Ariq Boke), Ögedei. Va assistir pacíficament a les eleccions tant del seu oncle, el gran kan Ögedei (Ogodei) i del successor i fill gran d'aquest, Guyuk. Després que el seu germà gran Möngke fou coronat en 1250, la seva família es va fer encara més poderosa entre els genguiskhànides. Ariq Boke també és conegut per ser simpatitzant del cristianisme; això se sap per l'informe del franciscà Guillem de Rubruck, que va ser un enviat de Lluís IX de França.

Conflicte de successió[modifica]

Gran Kan[modifica]

Quan el kan Ogodei va morir, va esclatar una lluita de poder, amb el lideratge passant a Guyuk, fill d'Ogodei el 1246, però Guyuk va morir només dos anys després, el 1248. Després d'un altre conflicte, els fills de Tolui, germà de'Ogodei, van prendre el poder. El primer dels fills de Tolui a ser gran kan va ser Möngke, qui va marxar amb Kublai per conquerir el sud de la Xina i la Dinastia Song de Sud. El seu germà Hulagu va liderar l'avanç mongol cap a l'oest, conquerint Bagdad i prosseguint a Síria i cap a Palestina. Durant aquest temps, tots els assumptes de l'àrea central de l'imperi van quedar sota el control del germà de tots dos, Ariq Boke.

Quan Möngke va morir en 1259, Ariq Boke va ser triat kan en absència dels seus germans, i va tenir el suport de la majoria dels ministres i de les poderoses famílies de la capital de Karakorum, com la família de Möngke, i altres prínceps de l'anomenada "Família Daurada" juntament amb altres forces de la capital Karakorum inclòs els guàrdies reials torgut i les elits de l'Horda Blanca, així com els oirats, que es van aliar a Arig Boke i un dels líders dels oirats es va casar amb la seva filla. No obstant això, quan Kubilai i Hulagu van rebre notícies de la mort de Möngke, van avortar les seves pròpies batalles ordenant el retorn a la capital per decidir l'assumpte de la successió. Al maig de 1260, Kubilai va ser elegit kan pels seus propis partidaris, per competir amb Ariq Boke. Posteriorment va esclatar una guerra civil entre els germans pel lideratge de l'Imperi. Per exemple, quan el Kanat de Chagatai va necessitar un nou líder, Kubilai va intentar enviar a Abishqa, qui li era lleial. Però Ariq Boke va fer capturar Abishqa i finalment assassinar-lo, i en el seu lloc va instal·lar al seu propi aliat Alghu. Arig Boke va ordenar a Alghu defensar l'àrea de les forces d'Hulagu, i la possible presència de Berke de l'Horda D'Or. Però Alghu va abandonar a Arig Boke, matant als seus enviats, mentre que Kaidu va romandre lleial a Arig Boke. Alghu i Arig Boke aviat van entrar en conflicte directe, amb Alghu guanyant el primer enfrontament, però després en el segon, Arig Boke va sortir victoriós, i va forçar a Alghu a fugir cap a l'oest.

Rendició[modifica]

Finalment, com la guerra va continuar entre Arig Boke i el seu germà Kubilai, les forces del primer es van afeblir. Kubilai tenia poderoses forces de cavalleria mongoles: de Mongòlia, Xina, kazakhs i nombroses unitats d'infanteria xineses i coreanes. El seguidor de Kubilai, Kadan, un fill d'Ogodei, va derrotar les forces d'Arig Boke sota el general Alandar, i Arig Boke va perdre dues vegades el control de la capital de Karakorum. Kubilai també va bloquejar tot el comerç a Mongòlia des del nord de la Xina, per tal de tallar el subministrament d'aliments. Ariq Boke finalment es va rendir a Kubilai en 1263. Va ser empresonat per Kubilai i va morir misteriosament pocs anys després de la seva rendició, amb rumors que havia estat enverinat en secret.

Llegat[modifica]

D'acord amb l'acadèmic David Morgan "Ariq Boke pot ser vist com a representació d'una escola de pensament influent entre els mongols, al que Kubilai es va oposar per les seves accions i actituds després de 1260. Alguns mongols van sentir que hi havia una corrent perillosa cap a la suavitat, tipificada a aquells com KubIlai que pensava que hi havia alguna cosa A dir per la civilització establerta i per l'estil de vida xinès. En la visió tradicionalista, el centre mongol havia de romandre a Mongòlia, i la vida nòmada dels mongols s'havia de preservar sense contaminar. Xina hauria simplement de ser explotada. Arig Boke va arribar a ser considerat com el representant d'aquesta facció. Aquest llegat va ser continuat per Kaidu. Tot i que Arig Boke va perdre el poder, alguns dels seus descendents es van convertir més tard en importants figures en el Ilkanat i en la Dinastia Yuan del nord, i els llinatges de l'Ilkhan Arpa Khan i el de Yesüder es remunten a Arig Boke .

Bibliografia[modifica]

  • Morgan, David (2007). The Mongols. Blackwell Publishing. ISBN 1-4051-3539-5.
  • René Grousset, Empire of the Steppes
  • Rossabi, Morris (1988). Khubilai Khan: His Life and Times. Los Angeles: University of California Press. ISBN 978-0-520-06740-0.
  • Rossabi, Morris (1994). "The reign of Khubilai Khan". In Denis C. Twitchett; John King Fairbank (eds.). The Cambridge History of China: Volume 6, Alien Regimes and Border States, 710–1368. Cambridge University Press. pp. 414–489. ISBN 978-0-521-24331-5.
  • Jack Wheaterford, Genghis Khan and the Making of the Modern World
  • John Man, Kublai Khan
  • H. H. Howorth, History of the Mongols Part II.