Aristòmenes d'Acarnània

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaAristòmenes d'Acarnània
Biografia
Naixement segle III aC
Alyzia
Mort segle II aC
Activitat
Ocupació Polític
Període Període hel·lenístic
Modifica les dades a Wikidata

Aristòmenes d'Acarnània fou oficial d'Agàtocles, que vers el 205 aC exercia la regència d'Egipte en nom del rei Ptolemeu V Epífanes.

Quan va esclatar la revolta contra Agàtocles (204 aC), Aristòmenes fou l'únic que va intentar posar fi a la violència, però no va tenir èxit i es va haver d'escapar per no caure mort a mans dels sollevats. Després de la revolta la regència va passar al cap rebel Tlepòlemos o Tlepòlem.

El 202 aC els desastres en la lluista contra els seleucides van portar que Aristòmenes fos cridat per a exercir com a regent. Fou un dignatari capacitat que va rebaixar les taxes, va restaurar l'ordre, i va aixecar l'economia.

El 197 aC els egipcis rebels a Letòpolis i el Baix Egipte foren derrotats després d'un llarg setge, i dirigits pel faraó rebel Ankhmakis es van retirar cap a Tebes i l'Alt Egipte. Un intent de revolta del general Escopes (Skopas) a Alexandria, amb suport de Dicearc, fou descobert i els dos caps foren immediatament executats. Davant tots aquests fets els guardians del rei van decidir declarar-lo major d'edat (anaklaitera 26 de novembre del 197 aC)

Encara que Ptolemeu havia assolit directament el govern, Aristòmenes es va continuar ocupant dels afers corrents com a primer ministre i la seva administració fou molt ben acceptada pel poble. Finalment el ministre fou tant popular que el rei el va obligar a suïcidar-se o el va fer matar el 192 aC. Llavors, Polícrates d'Alexandria, que acompanyava al rei en les festes luxurioses, i era probablement el seu amant, va gaudir tot seguit de la influència principal al govern.