Arktikugol

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca


Arktikugol
Dades base
Tipus entitat negoci
Sector Minera
Forma jurídica unitary enterprise
Història
Fundació (1931)
Activitat
Zona on actua Svalbard
Productes Carbó
Producció 120.000 tones per any
Organització i govern
Seu central 
És propietat de Govern de Rússia

Web www.arcticugol.ru
Modifica dades a Wikidata
Edifici de l'empresa Arktikugol a Barentsburg, Svalbard

Arktikugol (rus: Арктикуголь, literalment: Carbó Àrtic) és una empresa minera pertanyent a l'estat rus que opera a Barentsburg a Svalbard, Noruega. Encara que el carbó és abundant, no és freqüentment exportat, i l'empresa és fortament subvencionada pel Govern de Rússia. L'empresa anteriorment també havia operat a la mina de carbó de Pyramiden a Svalbard.

Història[modifica | modifica el codi]

La primera resolució soviètica respecte d'interessos dins la mineria del carbó a Svaldbard va ser signada el 29 de juliol de 1920. Dins l'any 1927, el predecessor de Arktikugol, Sojusljesprom, va comprar la mina de carbó tancada anomenada Pyramiden a l'empresa de carbó sueca Svenska Stenkolsaktiebolaget Spetsbergen.[2] Durant 1931, Sojusljesprom va comprar el carbó a l'empresa minera Russki Grúmant Ltd., La qual va posseir la mina de carbó de Grúmant.[3] El mateix any *Sojusljesprom va proposar establir una empresa separada pel carbó miner en l'Àrtic i com a resultat el 7 d'octubre de 1931 *Arktikugol es va establir tenint la seva seu a Moscou.[1] Tots els drets i obligacions de la Unió soviètica en *Svaldbard va ser transferit a l'empresa novament establerta.[4] Això formava part de l'estratègia per assegurar una presència russa en l'arxipèlag, des del Tractat de Spitsbergent de 1920 el qual va assegurar que tots països signants del tractat tindrien iguals dret per l'explotació dels recursos naturals de l'arxipèlag.

L'any 1932, Arktikugol va adquirir N.V.Nederlandsche Spitsbergen Compagnie (Nespico), La qual va posseir la mina de carbó de *Barentsburg.[2][4] i establiments miners en l'actual ciutat fantasma de Pyramiden.

Dins 1941, el funcionament d'Arktikugol va ser aturat i els treballadors van ser evacuats a Arkhangelsk a la Unió soviètica durant la Segona Guerra Mundial. Les operacions mineres retornaren el 1946 a les mines de Grúmant i de Barentsburg. Al mateix any, es va iniciar la construcció de la mina de Pyramiden. La mina va restar oberta des de 1956. Dins 1961, svadecidir tancar la mina de Grúmant.[4] Aquesta mina va ser tancada el 1962.[5] la mina va ser arrendada per 25 anys a *Norske *Spitsbergen Kulkompani.[4]

Hi ha el projecte de construir una mina nova a *Grúmant.[4][5][6] El 1998 l'empresa va tancar la mina de *Pyramiden, i el poblat va esdevenir una ciutat de fantasma com ho és *Grúmant.[5]