Arquiatre

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de càrrec políticArquiatre

L'arquiatre era el metge principal d'un monarca,[1] que habitualment tenia uns quants. A la cort imperial romana,[2] el seu cap tenia el rang més alt amb el títol específic de Comes arquiatre.

El terme també s'ha fa servir per als metges principals en certes comunitats. La paraula es forma del Grec ἀρχή Archè, "cap", i ἴατρος Iatros, metge; els equivalents llatins són principium i medicus.

A Finlàndia arkkiatri és el títol honorífic més alt atorgat a un metge pel President de Finlàndia, de forma que només hi ha un arquiatre alhora. L'arquiatre més famós ha estat Arvo Ylppö, que inicià la pediatria al país i se li atribueix la reducció enorme de mortalitat infantil fins a nivells molt baixos.

Referències[modifica]

  1. «Carlos Linneo: El Padre de la Taxonomía – ¿Qué Hizo? y Aportaciones» (en castellà). Blogistar | Espectáculos - Farándula, Chismes, Televisión, Música, Cine y mas, 03-06-2018.
  2. «[http://www.grec.net/cgibin/medicx.pgm?GECART=0008389 Diccionari Enciclop�dic de Medicina]». [Consulta: 13 octubre 2018].