Arquitecte

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula ocupacióArquitecte
Tipus d'ocupació
dissenyador i treballador de coll blanc Modifica el valor a Wikidata
Camp de
treball
arquitectura, construcció, disseny computacional i disseny d'edificació Modifica el valor a Wikidata

L'arquitecte és el professional que s'encarrega de projectar edificacions o espais urbans, i vetllar per l'adequat desenvolupament de la seva construcció.

En el sentit més ampli, l'arquitecte és el professional que interpreta les necessitats dels usuaris i les plasma en adequats espais arquitectònics i formes habitables i construïbles. L'arquitectura és una disciplina alhora tècnica, artística i pràctica.

Etimologia[modifica]

El terme arquitecte prové de l'antic idioma grec ἀρχιτέκτων arquitec - tècton ('primer' - 'obra'), que significa literalment 'el primer de l'obra', o màxim responsable d'una obra.

La paraula arquitecte prové del llatí (que la van prendre del grec) i sol tenir diferents interpretacions segons la bibliografia consultada. En els llibres d'origen anglès, «arq» és un superlatiu, com en el cas d'arquebisbe, que seria 'més que un bisbe', o arxicriminal, 'més que un criminal', i arxius-teckto, 'més que un constructor'. Cal tenir en compte que la paraula i la professió d'arquitecte és mil·lenària, tot i que la moderna titulació d'arquitecte té menys de tres segles.

Una definició clàssica d'arquitecte seria:

« «I dic arquitecte a aquell que, amb un art, mètode segur, meravellós, mitjançant el pensament i la invenció, és capaç de concebre i realitzar mitjançant l'execució totes aquelles obres que, per mitjà del moviment de les grans masses i de la conjunció i acomodació dels cossos, poden adaptar-se a la màxima bellesa dels usos dels humans.» »
— León Battista Alberti De re aedeficatoria

Forma de treball[modifica]

El treball de l'arquitecte inclou la totalitat o part de les fases següents:

Disseny[modifica]

Avantprojecte: la primera fase, en què es plasma amb poques paraules la idea general de l'edificació en plànols molt esquemàtics, a escala, però sense delimitar. La seva funció és la de reflectir gràficament les diverses zones pels seus usos, i la imatge global de l'edificació, per a la seva aprovació per part del propietari o promotor.
Projecte bàsic: reflecteix la concepció general de l'edifici: forma, funcions, distribució i sistema constructiu. Es plasma en dibuixos, models informàtics o maquetes, amb una memòria descriptiva i un pressupost general. Serveix per a consultar aspectes concrets de la seva idoneïtat urbanística en organismes oficials i sol·licitar llicències.
Projecte d'execució: és el conjunt de documents adequadament definits per a poder construir una obra. Inclou el desenvolupament dels estudis tècnics d'estructures, instal·lacions, urbanització, etc. Normalment es realitza amb la participació d'altres tècnics especialitzats en cada matèria. Es tracta de representar en plànols tècnics, amb nomenclatura tècnica, dibuixos molt precisos. Es complementa amb una memòria descrivint les solucions triades, el rigorós compliment de les normes urbanístiques i constructives (en formularis oficials), plecs de condicions i un pressupost detallat per capítols.

Construcció[modifica]

Direcció d'obra: l'arquitecte és l'agent que, formant part de la direcció facultativa, dirigeix el desenvolupament de l'obra en els aspectes tècnics, estètics, urbanístics i mediambientals, de conformitat amb el projecte que la defineix, la llicència d'edificació i altres autoritzacions preceptives i les condicions del contracte, amb l'objecte d'assegurar la seva adequació al fi proposat.

En finalitzar les obres, l'arquitecte director emetrà un "certificat oficial", conjuntament amb el director d'execució material, acreditant que l'obra s'ha executat d'acord amb el projecte, indicant l'inici de l'ús de l'edificació o, si s'escau, de les obres d'urbanització.

Premis d'arquitectura[modifica]

El premi més prestigiós en la vida d'un arquitecte és el Premi Pritzker, també conegut com el "Premi Nobel de l'Arquitectura". Altres premis per excel·lència en l'arquitectura són donats per associacions professionals, siguin nacionals o regionals, com ho són l'"American Institute of Architects" (Institut Americà d'Arquitectes) o el "Royal Institute of British Architects" (Reial Institut d'Arquitectes Britànics).

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: arquitectes