Arquitectura Orientada a Serveis

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

L'Arquitectura Orientada a Serveis (en anglès Service Oriented Architecture), és un concepte d'arquitectura de programari que defineix la utilització de serveis per a donar suport als requisits del negoci.

Permet la creació de sistemes altament escalables que reflecteixen el negoci de l'organització, al seu torn brinda una forma estàndard d'exposició i invocació de serveis (comunament però no exclusivament serveis web), la qual cosa facilita la interacció entre diferents sistemes propis o de tercers.

SOA defineix les següents capes de programari:

  • Aplicacions bàsiques - Sistemes desenvolupats sota qualsevol arquitectura o tecnologia, geogràficament dispersos i sota qualsevol figura de propietat.
  • D'exposició de funcionalitats - On les funcionalitats de la capa aplicatives són exposades en forma de serveis (serveis web).
  • D'integració de serveis - Faciliten l'intercanvi de dades entre elements de la capa aplicativa orientada a processos empresarials interns o en col·laboració.
  • De composició de processos - Que defineix el procés en termes del negoci i les seves necessitats, i que varia en funció del negoci.
  • De lliurament - on els serveis són desplegats als usuaris finals. SOA proporciona una metodologia i un marc de treball per a documentar les capacitats de negoci i pot donar suport a les activitats d'integració i consolidació.

Disseny i desenvolupament SOA[modifica]

La metodologia de modelatge i disseny per a aplicacions SOA es coneix com a anàlisi i disseny orientat a serveis.

L'arquitectura orientada a serveis és tant un marc de treball per al desenvolupament de programari com un marc de treball d'implementació.

Perquè un projecte SOA tingui èxit els desenvolupadors de programari han d'orientar-se ells mateixos a aquesta mentalitat de crear serveis comuns que són orquestrats per clients o middleware per a implementar els processos de negoci.

El desenvolupament de sistemes usant SOA requereix un compromís amb aquest model en termes de planificació, eines i infraestructura. Quan la majoria de la gent parla d'una arquitectura orientada a serveis estan parlant d'un joc de serveis residents en Internet o en una intranet, usant serveis web.

Existeixen diversos estàndards relacionats als serveis web. Inclouen els següents:


Cal considerar, no obstant això, que un sistema SOA no necessàriament necessita utilitzar aquests estàndards per a ser "orientat a serveis" però és altament recomanable el seu ús.

En un ambient SOA, els nodes de la xarxa fan disponibles els seus recursos a altres participants en la xarxa com serveis independents als quals tenen accés d'una manera estandarditzada. La majoria de les definicions de SOA identifiquen la utilització de Serveis Web (emprant SOAP i WSDL) en la seva implementació, no obstant això es pot implementar SOA utilitzant qualsevol tecnologia basada en serveis.

Llenguatges d'alt nivell[modifica]

Els llenguatges d'alt nivell com BPEL o W-coordination duen el concepte de servei un pas endavant al proporcionar mètodes de definició i suport per a fluxos de treball i processos de negoci.

Beneficis[modifica]

Els beneficis que pot obtenir una organització que adopti SOA són:

  • Millora en els temps de realització de canvis en processos.
  • Facilitat per a evolucionar a models de negocis basats en tercerització.
  • Facilitat per a abordar models de negocis basats en col·laboració amb altres ens (socis, proveïdors).
  • Poder per a reemplaçar elements de la capa aplicativa SOA sense disrupció en el procés de negoci.
  • Facilitat per a la integració de tecnologies incompatibles.

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Arquitectura Orientada a Serveis