Toquí pectoral

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Arremon taciturn)
Infotaula d'ésser viuToquí pectoral
Arremon taciturnus Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata  
Dades
Nombre de cries2 Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN103771491 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdrePasseriformes
FamíliaEmberizidae
GènereArremon
EspècieArremon taciturnus Modifica el valor a Wikidata
(Hermann, 1783)
Nomenclatura
ProtònimTanagra taciturna Modifica el valor a Wikidata
Distribució

     Zona de distribució

El toquí pectoral[1] (Arremon taciturnus) és una espècie d'ocell de la família dels passerèl·lids (Passerellidae) que habita la selva humida i altres formacions boscoses de l'est de Colòmbia, oest i sud de Veneçuela, Guaiana, Brasil, est de Bolívia i sud-est del Perú.

Descripció[modifica]

Té marcat patró de plomatge, present al sotabosc del bosc plujós. Les ales i el dors són verd brillant amb el cap negre amb supercili blanc sobre els ulls que s'estén cap darrere de la corona i contrastant gola blanca. Els mascles són gris clar per sota amb els part o tot els pectorals laterals negres; les femelles són similars però en la regió ventral posseeixen un matís camussa i manca de negre al pit. És poc probable confondre'l amb qualsevol altra espècie al seu rang de distribució. Trobat en densos pegats de sotabosc a l'interior del bosc plujós madur, al llarg de rierols, quebrades i clarianes de bosc (produïts per la caiguda d'arbres). Pot ser difícil de trobar ja que s'escapoleix pel terra del bosc. El cant i reclam són molt aguts.[2]

Distribució i hàbitat[modifica]

L'espècie es pot trobar a tot arreu a la conca de l'Amazones excepte a les parts occidentals. A més de la selva amazònica, es troba a l'est i nord-est del Brasil.[3]

Taxonomia[modifica]

El toquí pectoral va ser descrit el 1779 pel polímata francès Georges-Louis Leclerc, comte de Buffon a la seva Histoire Naturelle des Oiseaux amb el nom francès "L'Oiseau Silencieux".[4][5] També es va il·lustrar en una làmina pintada a mà que es va produir per acompanyar el llibre de Buffon.[6] Buffon no va utilitzar noms binomials, però el 1783 el naturalista francès Johann Hermann va encunyar el nom de “Tanagra taciturna”.[7] L'epítet específic taciturnus és la paraula llatina per a "silenciós" o "quiet".[8] L'espècie ara es troba en el gènere Arremon que va ser erigit per l'ornitòleg francès Louis Pierre Vieillot el 1816 amb el toquí pectoral com a espècie tipus.[9][10]

El toquí pectoral és una espècie politípica sud-americana amb tres subespècies actualment reconegudes:[10]

  • A. r. taciturnus (Hermann, 1783) est de Colòmbia, centre i sud de Veneçuela, la Guaiana, Brasil amazònic i nord-est de Bolívia.
  • A. r. nigrirostris (Sclater, 1886) sud-est de Perú i nord de Bolívia.
  • A. r. axillaris (Sclater, 1854) nord-est de Colòmbia i oest de Veneçuela.

Històricament, dues espècies addicionals, Arremon semitorquatus i Arremon franciscanus, es van considerar relacionades amb Arremon taciturnus, formant així un complex d'espècies. Gràcies a l'estudi de Buainain et al. (2017) que va revisar la taxonomia del complex, incloent tots els tàxons implicats, basant-se en la coloració, la morfometria i els caràcters vocals van observar que tots els tàxons, excepte A. taciturnus nigrirostris, són diagnosticables a partir de la coloració, especialment del bec, les franges superciliars i les cobertores alars i tenen distribucions ben definides. A partir dels resultats obtinguts, van suggerir que A. taciturnus, A. axillaris, A. semitorquatus i A. franciscanus fossin espècies vàlides, mentre que el nom específic nigrirostris s'havia de considerar un sinònim junior de taciturnus. Totes aquestes espècies, a més d'A. taciturnus i A. axillaris, tenen també vocalitzacions clarament diferents.[11]

Alguns autors consideren que la població més septentrional és en realitat una espècie diferent:[12][13]

  • Arremon axillaris (Sclater, 1854) - toquí dorsigroc[14]

Referències[modifica]

  1. «Toquí pectoral». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia. Rev. 10/02/2023(català)
  2. «Arremon taciturnus» (en anglès). eBird. [Consulta: 29 febrer 2024].
  3. «Pectoral Sparrow Arremon taciturnus». [Consulta: 29 febrer 2024].
  4. Buffon, Georges Louis Leclerc; Buffon, Georges Louis Leclerc; Buffon, Georges Louis Leclerc. Histoire naturelle des oiseaux (en francès). t.7 (1779). Paris: De l'imprimerie royale, 1779. 
  5. Cottrell, G. William,; Cottrell, G. William; Greenway, James C.; Mayr, Ernst; Paynter, Raymond A.. Check-list of birds of the world (en anglès). v.13 (1970). Cambridge: Harvard University Press, 1970. 
  6. Martinet, François Nicolas; Martinet, François Nicolas; Daubenton; Daubenton, Edme-Louis; Buffon, Georges Louis Leclerc. Planches enluminées d'histoire naturelle (en francès). t.8. Paris?: s.n, 1765. 
  7. Hermann, Johann; Hermann, Johann. Tabula affinitatum animalium olim academico specimine edita : nunc uberiore commentario illustrata cum annotationibus ad historiam naturalem animalium augendam facientibus (en llatí). Argentorati: Impensis Joh. Georgii Treuttel, Bibliopolae, 1783. 
  8. Jobling, James A. The Helm Dictionary of Scientific Bird Names: From Aalge to Zusii. 1. Aufl.. London: Christopher Helm, 2010. ISBN 978-1-4081-2501-4. 
  9. Vieillot, Louis-Pierre (1748-1831) Auteur du texte. Analyse d'une nouvelle ornithologie élémentaire , par L.-P. Vieillot,... (en francès), 1816. 
  10. 10,0 10,1 Gill, Frank; Donsker, David. «Sparrows – IOC World Bird List v13.2g» (en anglès americà). IOC, 2023. [Consulta: 29 febrer 2024].
  11. Buainain, Nelson; de Assis, Claydson P.; Raposo, Marcos A. «Geographic variation and taxonomy of the Arremon taciturnus (Hermann, 1783) species complex (Aves: Passerellidae)» (en anglès). Journal of Ornithology, 158, 3, 2017-07, pàg. 631–650. DOI: 10.1007/s10336-016-1421-8. ISSN: 2193-7192.
  12. J del Hoyo, NJ Collar, DA Christie, A Elliott, LDC Fishpool, P Boesman i GM Kirwan.2016. HBW and BirdLife International Illustrated Checklist of the Birds of the World. Volum 2: Passerines. Lynx Edicions and BirdLife International, Barcelona i Cambridge.
  13. «Arremon [taciturnus, semitorquatus or franciscanus (Pectoral, São Francisco or Half-collared Sparrow)]» (en anglès). Avibase. [Consulta: 29 febrer 2024].
  14. toquí dorsigroc«Toquí pectoral». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia. Rev. 10/02/2023(català)