Artèria cubital

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula anatomiaArtèria cubital
Artèries del pla profund de l'avantbraç. L'artèria cubital és la de l'esquerra de la imatge.
Detalls
LlatíArteria Ulnaris Modifica el valor a Wikidata
Part desistema arterial Modifica el valor a Wikidata
Identificadors
MeSHD017535 Modifica el valor a Wikidata
TAA12.2.09.041 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 22796 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.595
EB Onlinescience/ulnar-artery Modifica el valor a Wikidata
Terminologia anatòmica

L'artèria cubital (o artèria ulnar) és l'artèria principal i medial de l'avantbraç. Neix de l'artèria braquial i acaba a l'arc palmar superficial, que s'uneix amb la branca superficial de l'artèria radial. És palpable a la cara ventral i medial del canell.

Al llarg del seu curs, s'acompanya d'una vena o venes cubitals.

L'artèria cubital, la més gran de les dues branques terminals de la braquial, comença una mica per sota del colze a la fossa cubital i, passant obliquament cap avall, arriba al costat cubital de l'avantbraç en un punt aproximadament a mig camí entre el colze i el canell. Després recorre la vora cubital fins al canell, travessa el lligament transvers del carp, situant-se a la cara radial de l'os pisiforme, i immediatament més enllà d'aquest os es divideix en dues branques, que entren en la formació de l'arc palmar superficial i del profund.

Branques[modifica]

A l'avantbraç[modifica]

A la mà[modifica]

Relacions[modifica]

A la seva meitat superior, està situada profundament i coberta pel pronador rodó, palmar major, palmar menor i flexor comú superficial dels dits; es troba sobre el braquial i flexor comú profund dels dits.

El nervi medià està en relació amb el costat medial de l'artèria durant uns 2,5 cm. i després travessa el vas, estant separat d'ell pel cap cubital del pronador rodó.

En la meitat inferior de l'avantbraç es troba sobre el flexor comú profund dels dits, està coberta pel tegument i les fàscies superficials i profundes, i col·locada entre el cubital anterior i el flexor comú superficial dels dits.

Va acompanyada de dues venes satèl·lits, i està superposada en el seu terç mitjà pel cubital anterior; el nervi cubital es troba a la part medial dels dos terços inferiors de l'artèria, i la branca cutània palmar del nervi descendeix per la part inferior del vas fins al palmell de la mà.

Referències[modifica]