Art contemporani

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

L'expressió art contemporani s'empra per designar les pràctiques i realitzacions dels artistes actuals en les arts visuals. La noció de contemporani és en principi una noció històrica que comporta simultaneïtat entre dues coses. L'art contemporani seria doncs l'art que es fa avui, del temps d'un locutor viu. Sense perdre el seu caràcter històric, revesteix un caràcter estètic. Aquest caràcter es fa polèmic, ja que els crítics no disposen de la perspectiva que aporta el temps per analitzar les obres com un historiador de l'art.

El terme[modifica | modifica el codi]

Normalment s'utilitza per referir-se a les pràctiques artístiques i obres produïdes a partir de la dècada dels seixanta del segle XX i fins als nostres dies. Les raons són que és el moment en que es comença a buscar una alternativa a categoria "art modern" (que englobaria els moviments artístics des de l'impressionisme fins a l'expressionisme abstracte) i també quan els moviments artístics deixen de ser fàcilment classificables. Però també és comú parlar d'art contemporani en referència a l'art produït després de la segona Guerra Mundial, que suposa un tall entre les primeres avantguardes i les formes d'art posteriors. És possible també retrocedir-ne l'abast fins a principis del segle XX quan les avantguardes artístiques posen en crisi els pilars tradicionals de la representació visual, l'academicisme i les fronteres entre "l'art i la vida". Iniciat el segle XXI és possible utilitzar la categoria cronològica "art del segle XX" per referir-se a tot aquest període i deixar "art contemporani" per al que s'ha produït o s'està produint en la darrera dècada.

Hi ha altres termes que s'utilitzen, almenys parcialment o segons el context, com a sinònims. És el cas d'art actual per l'art que s'està fent en els temps que vivim. També art modern va tenir aquest sentit inicialment, tot i que a posteriori, especialment des de la crítica postmoderna, se li ha donat una càrrega ideològica, vinculada al programa del moviment modern. El terme art emergent s'ha utilitzat per qualificar, dins l'art actual, les formes artístiques que es diferencien de corrents ja establerts o el treball d'artistes joves o desconeguts en el panorama artístic.

Museus[modifica | modifica el codi]

Els centres o museus d'art contemporani són institucions orientades a donar a conèixer i preservar la producció artística del seu temps i de les dècades just anteriors. Cada institució posa el seu límit cap endarrere en el temps, quan són museus públics sol venir determinat per un altre museu "d'art modern" que el complementa. Pel que fa a la preservació els museus d'art contemporani creen les seves col·leccions a partir de l'adquisició d'obra actual. Pel que fa a la difusió el museu actua com un agent cultural que pot promoure el coneixement, el debat i també el foment de la producció.

Història[modifica | modifica el codi]

Si els prenem a partir de la dècada dels anys 50 del segle XX, es mostren a continuació alguns dels moviments, corrents, pràctiques i formes artístiques que s'han englobat dins la categoria d'art contemporani.

Dècada del 1950[modifica | modifica el codi]

Dècada del 1960[modifica | modifica el codi]

Dècada del 1970[modifica | modifica el codi]

Dècada del 1980[modifica | modifica el codi]

Dècada del 1990[modifica | modifica el codi]

Dècada del 2000[modifica | modifica el codi]

Vegeu també[modifica | modifica el codi]


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Art contemporani Modifica l'enllaç a Wikidata