Art medieval rus

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

L'art medieval rus és el conjunt de manifestacions artístiques durant l'Edat Mitjana a territoris de cultura russa.

Introducció[modifica | modifica el codi]

L'art bizantí era l'art alt de l'edat mitjana i els mosaics d'Església monumentals eren la glòria culminant. Un dels més famosos dels mosaics que sobreviuen és a l'Església de la Saviesa Sagrada en l'antiga Constantinoble - la imatge de Crist a les parets de la galeria sud superior. L'art medieval cobreix un ample abast de temps i llocs, 1000 anys d'història de l'art a Europa, l'Orient Mitjà i Àfrica del Nord. Inclou moviments d'art essencials i períodes, art nacional i regional, gèneres, ressorgiments, les obres dels artistes, i els artistes mateixos. Els historiadors d'art classifiquen l'art Medieval en períodes essencials i moviments essencials. Són: art celta, primer art cristià, art del Període de Migració, art preromànic i romànic, art gòtic, art bizantí i art islàmic. A més a més cada "nació" o cultura en l'edat mitjana tenien el seu propi estil artístic clar i aquests es miren individualment, com art anglosaxó o art víking. L'art medieval contenia obra variada, com mosaics i escultura; i hi havia molts gèneres únics d'art, com art de Croada o d'estil animal.

Els artistes medievals a Europa depenien, en graus diversos, de l'herència artística de l'imperi Romà i del llegat de la primera església cristiana. Aquestes fonts es barrejaven amb la cultura artística de "Bàrbars" vigorosa del nord d'Europa per produir un llegat artístic notable. En efecte la història de l'art medieval es pot veure com la història de la interacció entre els elements de l'art clàssic, primerenc cristià i "pagà".

L'art bizantí s'encavalca amb o es fusiona amb el que anomenem primer art cristià fins al període de l'iconoclasme ,730-843, moment del qual la majoria vasta dels originals es van destruir restant tan poc que avui qualsevol descoberta no facilita la seva pròpia interpretació. Després del 843 fins al 1453 hi ha una tradició d'art bizantina clara. S'anomenava sovint el millor art de l'edat mitjana en termes de qualitat de material i fabricació, la producció de la qual se centrava a Constantinoble. La consecució del punt àlgid de l'art bizantí la formen els frescos monumentals i mosaics dins de les esglésies amb cúpula, la majoria dels quals no han sobreviscut a causa de catàstrofes naturals i la conversió d'esglésies en mesquites

Període de Kíev[modifica | modifica el codi]

Els mestres bizantins construïen les seves primeres catedrals a la Rus decoraven els seus interiors amb mosaics i murals. Les mostres d'art pictòric, com icones i miniatures de manuscrits il·luminats, arribaven a Kíev i altres ciutats des de Constantinoble. Després de l'acabament de la catedral més important de la Kíev de Rus -la Catedral de Santa Sophia a Kíev, anomenada després la catedral principal de la capital bizantina-, un clergue rus, el metropolità Ilarion, escrigué el seu treball Slovo o zakone i blagodati, que confirma els fonaments de la perspectiva mundial cristiana nova de Rússia.

Així, la Rus de Kíev es convertia en la part del món cristià més ampla sota la influència de Bizanci. El metropolità de Kíev se subordinava al Patriarca de Constantinoble. Els principats russos adoptaven la cultura bizantina durant un temps quan l'apogeu de l'Imperi Romà Oriental ja s'havia vençut, però la seva decadència era encara llunyana. Bizanci romania l'únic successor directe del món Helenístic, que havia aplicat les consecucions artístiques de l'antiguitat a l'experiència espiritual de la cristiandat. La cultura bizantina diferia de la resta del món pel seu gust refinat i sofisticació. L'art bizantí diferia en la profunditat de substància religiosa i virtuositat de mètodes formals. La consecució principal de teologia bizantina eren les escriptures eclesiàtiques dels pares sagrats. El nivell cultural alt dels mestres grecs posava tasques difícils per a la Rus de Kíev.

No obstant això, l'art dels principats de la Rus del desè segle diferia de prototipus bizantins del mateix període. Les peculiaritats de les primeres obres d'art "russes", creades pels grecs "visitants", incloïen la magnitud i representativitat que demostrava les ambicions de l'estat rus jove i la seva autoritat principesca. La influència bizantina, tanmateix, no es podria estendre de pressa sobre el territori enorme de les terres de la Rus, i la seva cristianització portaria uns quants segles. Per exemple, hi havia revoltes paganes nombroses als principats de Suzdal i Rostov fins al segle XII, liderats pel volkhvy (, o sacerdots pagans). L'estudi de la cultura pagana dels Primers Eslaus Orientals es basa en excavacions. Un dels descobriments més interessants era l'Ídol Zbruch, una figura de pedra d'una divinitat amb quatre cares. Dobrynya i zmiy (Dobrynya i el Drac) era un dels monuments de la literatura d'èpica de Rus.

Hi ha conceptes diferents sobre la correlació de cristianisme i creences paganes entre els Eslaus Orientals. Entre ells és el concepte d'una "fe doble", la penetració mútua i coexistència de dues religions: la "popular" i la"oficial". La cultura popular ha estat molt de temps definida per creences paganes, especialment a les regions remotes de la Rus de Kíev. Posteriorment, va ser definida per una interpretació simplificada del cristianisme i per supersticions, similars al que havia passat en la cultura europea occidental. Tanmateix, la idea dels historiadors russos de la cultura popular després de cristianització es basa principalment en dades indirectes i suposicions. Alhora, la cultura de l'elit eclesiàstica i secular és coneguda pels seus monuments, que no permeten als historiadors fer conclusions segures sobre la penetració pagana de creences religioses a la Rus medieval. Els historiadors prefereixen parlar d'un desenvolupament paral·lel de cultures populars i "elitistes". Naturalment donen crèdit a les tradicions anteriors dels Primers Eslaus Orientals i a les tribus fino-ugres sense sobrevalorar la seva importància en elements de la conformació de la cultura.

Període Suzdal[modifica | modifica el codi]

Com a part del món cristià, els principats russos aconseguiren una gamma ampla d'oportunitats per desenvolupar els seus lligams polítics i culturals no solament amb Bizanci, sinó amb els països europeus, també. Al final del segle XI, Rússia gradualment queia sota la influència de l'arquitectura romànica. Les catedrals de pedra blanca, decorades amb escultura, apareixien al principat de Vladimir-Suzdal a causa de la invitació a Andrei Bogolyubsky per part d'arquitectes de "tot el món". Segons l'historiador Vasili Tatischev, els arquitectes eren a Vladimir pel Sacre Emperador romà Frederick Barbarossa. Aquestes catedrals, tanmateix, no són idèntiques als edificis romans de l'Europa catòlica, més aviat representen una síntesi del plànol cruciforme i cúpules bizantins amb la construcció de pedra blanca i tècnica decorativa romana. Aquesta mescla de tradicions europees gregues i occidentals era possible només a Rússia. Un dels seus resultats va ser una obra mestra arquitectònica famosa de Vladimir, l'Església de na Pokrova Nerli, un símbol veritable d'originalitat cultural de Rússia Medieval.

El 1155, Andrei Bogolyubsky pràcticament transferia el lloc del Gran Príncep des de Kíev fins a Vladimir, juntament amb el famós Theotokos de Vladimir, una icona de la Verge Maria. A partir d'aquest moment, gairebé tots els principats començaven a formar les seves pròpies escoles arquitectòniques i d'art.

La invasió de Batu Khan i subsegüent dominació de les terres russes per l'Horda Daurada va ser també un punt d'inflexió en la història de cultura russa i de la condició d'estat de la Rus. La llei mongola imposava els seus propis principis d'estat a Rússia, que era molt diferent dels de l'Europa Occidental. En particular, Rússia adoptava un principi de subordinació universal i autoritat indivisa.

Període Moscovita[modifica | modifica el codi]

Rússia era només capaç de recuperar-se de les conseqüències de la invasió mongola per finals del segle XIII. Les primeres àrees a fer-ho van ser Novgorod i Pskov, les quals havien evitat els atacs tàrtars. Aquestes ciutats-estat, sota llei parlamentària, creaven una classe original de cultura sota amb certa influència dels seus veïns bàltics occidentals. A principis del segle IX, el lideratge a les terres nord orientals es transferia des del Principat de Vladimir fins a Moscou, que, a canvi, lluitaria pel lideratge contra Tver durant un altre segle. Moscou era una part de les terres de Vladimir i funcionava com una de les fortaleses de frontera de Rússia al nord-est. El 1324, el Metropolità Petr deixava Vladimir i s'instal·lava a Moscou, així, transfereix la residència de l'Església Ortodoxa Russa (curiosament, el Metropolità Maximus havia mogut la residència de Kíev a Vladimir no molt de temps abans, el 1299). A finals del catorze, l'objecte principal de veneració de la "vella" capital– la icona del Theotokos de Vladimir - era transferida a Moscou. Vladimir es convertia en un model per a Moscòvia.

Emfatitzant la successió, els prínceps de Moscòvia prenien bona cura dels llocs sagrats de Vladimir. A principis del segle XV, l'Andrei Rublev i Prokhor des de Gorodets pintaven la Catedral de l'Assumpció (Uspensky). A meitat de1450, restauraven la Catedral de St.Georgi a Yuriev-Polsky sota supervisió de Vasili Dmitriyevich Yermolin. L'arquitectura de Moscòvia i les seves terres circumdants des del segle XIV a principis del XV, normalment considerada primera arquitectura moscovita, heretà la tècnica de construcció de pedra blanca i la tipologia de catedrals de quatre pilars de Vladimir. Els historiadors d'art, tanmateix, s'adonen que la primera arquitectura moscovita era influïda pels Balcans i l'arquitectura gòtica europea. La pintura russa de finals del XIV i principis del XV és caracteritzat per dues influències essencials, l'artista bizantí Feofan Grek i el pintor d'icona rus Andrei Rublev. L'estil de Feofan és distingit per la seu paleta monocromàtica i una expressivitat inusual de taques i línies lacòniques, la qual cosa envia un missatge d'una implicació simbòlica complexa, a la vora de la llavors doctrina amplament estesa de l'hesicasme, procedent de Bizanci. Les icones suaument pintades de Rublev són més properes a l'últim estil de pintura bizantí dels països balcànics al segle XV.

El final del catorze va estar marcat per un dels esdeveniments més importants en la història russa. El 1380, el Dmitry Donskoy i el seu exèrcit donaven el primer cop seriós a l'Horda Daurada. Sergii Radonezhsky, el fundador i prior del monestir Troitse-Sergiyev, jugà un paper excepcional en aquesta victòria. El nom de Sant Sergii, que es convertia en el protector i patró de Muscòvia, té una importància enorme en la cultura russa. Radonezhsky mateix i els seus seguidors fundaven més de dos-cents monestirs, que es convertirien en la base per a l'anomenada "colonització monàstica" de les terres del nord poc desenvolupades. La Vida de Sergii Radonezhsky va ser escrita per un dels escriptors excepcionals d'aquell temps, Epifaniy el Savi. Andrei Rublev pintava la seva Trinitat, l'obra mestra més gran de l'edat mitjana russa, per a la catedral del monestir de Sergii.