Arxipreste d'Hita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaArxipreste d'Hita
Biografia
Naixement(es) Juan Ruiz Modifica el valor a Wikidata
c. 1283 Modifica el valor a Wikidata
Alcalá de Henares Modifica el valor a Wikidata
Mortc. 1350 Modifica el valor a Wikidata (66/67 anys)
Dades personals
ReligióCatòlic Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópoeta, sacerdot catòlic, arxipreste, escriptor, sacerdot Modifica el valor a Wikidata
GènerePoesia Modifica el valor a Wikidata
Nom de plomaArcipreste de Hita Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables

Discogs: 1467724 Project Gutenberg: 6830 Modifica el valor a Wikidata

Juan Ruiz, conegut com a l'arxipreste d'Hita o arcipreste de Hita en castellà (Alcalá de Henares, Madrid,[1] ca. 1283 – ca. 1351), fou un poeta castellà de mitjan segle xiv, quan regnava a Castella el rei Alfons XI. Va morir abans del 1351 o, almenys, en aquella data ja no era arxipreste d'Hita. És l'autor d'una de les obres literàries més importants de la literatura castellana medieval, el Libro de buen amor, una obra miscel·lània principalment narrativa que redactà el 1330 i acabà el 1343.[2][3][4]

Biografia[modifica]

Ruiz va ser clergue i va exercir d'arxipreste a Hita, actual província de Guadalajara. Es coneixen molt poques dades de la seva biografia, tot just el seu nom i el d'un dels protagonistes del seu llibre, Ferrán García, en un document d'un cedulari que es conserva a la catedral de Toledo. Les referències pseudobiogràfiques que es dedueixen de la seva obra van motivar que alguns erudits aventuressin certs aspectes de la vida de l'autor.

Va néixer probablement a Alcalá de Henares —encara que Emilio Sáez i Josep Trenchs han apostat per Alcalá la Real— cap a 1283. Degué cursar estudis a Toledo, Hita, Alcalá de Henares o alguna localitat d'aquesta zona, i segurament va ser empresonat per ordre de l'arquebisbe de Toledo Gil de Albornoz. No obstant això, filòlegs com Spitzer, M. R. Lida i Salvatore Battaglia han qüestionat el rigor de molts d'aquests supòsits.

Igualment, va ser un gran aficionat a la música, tal com prova el seu coneixement de la matèria a través del lèxic molt especialitzat que utilitza. Va escriure, que se sàpiga, una única obra, el Libro de buen amor, potser redactada a la presó. S'ha estimat que la seva mort va ocórrer abans de 1351, ja que en aquest any ja no era arxipreste d'Hita, càrrec que en aquesta data ocupava un tal Pedro Fernández.[3]

Referències[modifica]

  1. Gonzálvez Ruiz, Ramón. «La persona de Juan Ruiz». A: Morros Mestres, Bienvenido i Toro Ceballos, Francisco (eds.). Juan Ruiz, Arcipreste de Hita, y el «Libro de buen amor». Actes del congrés celebrat a Alcalá la Real (Jaén) del 9 a l'11 de maig de 2006 (en castellà). Centro Virtual Cervantes, 2006–2008. ISBN 84-690-1627-X. 
  2. Martínez Jiménez, José Antonio; Muñoz Marquina, Francisco; Sarrión Mora, Miguel Ángel. «Lenguaje y comunicación». A: Lengua Castellana y Literatura (en castellà). Akal. Madrid: Akal Sociedad Anónima, 2011, p. 121. ISBN 9788446033677. 
  3. 3,0 3,1 Torres Yagüe, Federico. El Arcipreste de Hita: estudio y antologia. Madrid: Cia. Bibliográfica Española, 1963, p. 9–11. 
  4. «Arxipreste d'Hita». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.