Arxiu Municipal de Castelló d'Empúries

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióArxiu Municipal de Castelló d'Empúries
Dades
Tipusarxiu municipal Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu

L'Arxiu Municipal de Castelló d'Empúries (AMCE) és un [arxiu] públic de titularitat municipal adscrit a l'Ajuntament de Castelló d'Empúries i integrat al Sistema d'Arxius de Catalunya (SAC). Es troba a la planta baixa de l'edifici de l'Ajuntament, antic convent de Sant Domènec. L'Arxiu Municipal de Castelló d'Empúries conserva documents de procedència diversa i amb diferents suports. A banda de la documentació del mateix ajuntament, es poden consultar fons i col·leccions cedides per particulars, empreses i associacions, com també documents judicials, notarials i diverses col·leccions d'imatges, plànols i cartells. Aquests documents els trobem classificats en un Quadre d'organització de fons i col·leccions.

Fons comtat d'Empúries[modifica]

Entre els fons que es conserven a l'Arxiu Municipal en destacaríem el del comtat d'Empúries (anys 949-1760). Va ser lliurat, en suport microfilm, el 2001 després de la signatura d'un conveni entre el Departament de Cultura de la Generalitat i la Fundación Casa Ducal de Medinaceli. El conveni ha permès posar a l'abast dels investigadors el patrimoni documental relatiu a les cases nobiliàries més representatives de la Catalunya medieval i dels primitius comtats catalans sobirans que disposava l'esmentada fundació. Pel que respecte al comtat d'Empúries i Peralada, el fons està format per 11.058 unitats documentals. Actualment es poden consultar en suport digital. L'origen d'aquest arxiu es remunta al segle xi, quan Ponç I d'Empúries feu reunir els documents que fins aleshores havien estat produïts en el seu territori i els feu dipositar al castell de Quermançó.

Bibliografia[modifica]

  • COMPTE FREIXANET, Albert. Un inventari de l'arxiu de Castelló d'Empúries de mitjans del segle XVIII. Annals de l'Institut d'Estudis Empordanesos. Núm. 20, Figueres, 1987. (p. 173-228)
  • LARIOS, Juan J. La demarcació de Girona. Origen de l'Arxiu Ducal de Medinaceli, Revista de Girona. Núm. 227, Girona, novembre-desembre 2004.(p. 60-64)
  • ROIG SIMON, Marisa. "Arxiu municipal de Castelló d'Empúries", Guia dels arxius històrics de Catalunya, col. Arxius i documents, núm. 8. Generalitat de Catalunya. Departament de cultura i mitjans de comunicació, Barcelona, 2007. ISBN 978-84-393-7568-5
  • ROIG SIMON, Marisa. L'arxiu dels comtes d'Empúries, un origen mil·lenari,Revista de Girona. Núm. 227, Girona, novembre-desembre 2004. (p. 70-72)
  • ROIG SIMON, Marisa. La digitalització de l'arxiu d'imatges, Villa Castilionis. Núm. 3, Castelló d'Empúries, 1997. (p. 59-64)
  • ROIG SIMON, Marisa. Memòria de l'Arxiu Municipal, 1987-1992, Villa Castilionis. Núm. 0, Castelló d'Empúries, 1993. (p. 24-38)
  • TEIXIDOR FA, Miquel. El fons documental de l'Arxiu del Grup Cultural Comtat d'Empúries: les monges del convent de Santa Clara de Castelló,El Salner. Núm. 2, Castelló d'Empúries, 1996. (p. 91-104)
  • TEIXIDOR FA, Miquel. El fons documental de l'arxiu del Grup Cultural Comtat d'Empúries: els pares dominics de Castelló d'Empúries,El Salner. Núm. 3, Castelló d'Empúries, 1997. (p. 134-145)