Asandre de Cària

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaAsandre de Cària
Biografia
Floruit segle IV aC (Julià)
 Estrateg 

Activitat
Ocupació Militar
Família
Pare Filotes
Germans Parmenió i Agàton de Macedònia
Modifica les dades a Wikidata

Asandre (Asander) fou un general macedoni, fill de Filotes i germà de Parmeni.

Alexandre el Gran el va nomenar el 334 aC governador de Lídia i d'altres regions que havien estat governades per Espitridates, i li va deixar un fort exercit per assegurar el domini macedoni.

Al començament del 328 aC Asandre i Nearc van aportar mercenaris grecs a Alexandre, que llavors es trobava a Zariaspa. Després la mort d'Alexandre el 323 aC va obtenir el govern de Cària i fou confirmat per Antípater; sota ordres d'aquest va lluitar contra Àtal i Alcetes, partidaris de Perdicas d'Orèstia, pels quals fou derrotat, tot i que va conservar Cària.

El 317 aC, mentre Antígon era a Pèrsia i Mèdia, es va aliar amb Ptolemeu I Sòter i Cassandre de Macedònia. El 315 aC Antígon va començar hostilitats contra la coalició; va enviar al seu nebot Ptolemeu cap a Amisos, que havia estat atacada per Asandre. Aquest es va poder sostenir amb l'ajut egipci i macedoni fins al 313 aC, any en el qual Antígon el va atacar personalment i el va obligar a rendir-se, restaurant la llibertat de les ciutats gregues de la costa; a més va haver de deixar el seu germà Agató (Aghaton) com a ostatge.

No massa després Asandre va trencar l'acord, va aconseguir rescatar al seu germà i va demanar ajut a Ptolemeu i Seleuc. Antígon va enviar un exèrcit a restablir la seva autoritat i aquesta força va ocupar Cària.