Ase de Kentucky

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

L'ase de Kentucky (Equus asinus) (en anglès "Mammoth Jack Stock"[1]) és una raça d'ase de gran mida criada principalment a l'Amèrica del Nord.

El seu origen remot és a l'Àfrica, on els ases hi vivien en estat salvatge abans que fossin domesticats, i posteriorment importats a Europa per fer de bèsties de càrrega i diverses tasques del camp. Als països catalans s'hi van criar diverses varietats d'ases, com l'ase català o l'ase mallorquí, que estan directament emparentats amb l'ase de Kentucky.

Varen arribar a l'Amèrica del Nord a partir de les darreries del segle xviii, i es van començar a criar de manera rellevant a partir dels anys 1820, especialment a Kentucky. A les darreries del segle xix i començaments del segle XX foren molt emprats a Mèxic en relació amb la indústria de l'extracció minera. Actualment, són usats en aquest país per a tasques agrícoles.[2]

Referències[modifica]

  1. «Breeds of Livestock (Mammoth Jack Stock)». Department of Animal Science - Universitat Estatal d'Oklahoma. Arxivat de l'original el 2011-07-07. [Consulta: 10 maig 2010].
  2. Notícia sobre ases de Kentucky a Jalisco Arxivat 2016-03-03 a Wayback Machine. dins el lloc web de Vicente Fox: http://fox.presidencia.gob.mx/ Arxivat 2012-09-03 a Wayback Machine. (castellà)

Enllaços externs[modifica]