Asociación Española de Nomenclatura, Taxonomía y Diagnóstico de Enfermería

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióAsociación Española de Nomenclatura, Taxonomía y Diagnóstico de Enfermería
Dades
Nom curtAENTDE
Tipusassociació voluntària Modifica el valor a Wikidata
Forma jurídicaAssociació sense afany de lucre
Història
Creació1996
Activitat
ÀmbitEspanya
Governança corporativa
Seu 
  • Carrer de la Feixa Llarga, 44, L'Hospitalet de Llobregat (Barcelona)

Lloc webaentde.org

L'Asociación Española de Nomenclatura, Taxonomía y Diagnósticos de Enfermería (AENTDE) és una associació sense ànim de lucre que es dona a conèixer al I Simpòsium Internacional de Diagnòstics d'Infermeria celebrat a la ciutat de Barcelona el maig de 1996.[1] AENTDE és el punt de trobada de tots els infermers interessats a estudiar i treballar en la creació d'un llenguatge comú entre els professionals de la infermeria.[2]

L'associació, de caràcter científic i professional, es constitueix amb el propòsit d'organitzar i fomentar el coneixement i la utilització de les nomenclatures infermeres com a contribució específica al desenvolupament del rol propi del personal d'infermeria i de la ciència infermera, en benefici de la salut dels ciutadans i dels membres de l'associació.[3]

Objectius[modifica]

Els objectius[4] de l'associació són:

  • Contribuir al desenvolupament d'una terminologia infermera que qualifiqui les aportacions que duen a terme els infermers en relació amb la salut de la població.
  • Fomentar i promoure el coneixement i la utilització dels diagnòstics, intervencions i resultats infermers entre els professionals d'infermeria.
  • Col·laborar amb organitzacions nacionals i internacionals per promoure l'intercanvi i la recerca sobre diagnòstics, intervencions i resultats infermers.

«El correo AENTDE»[modifica]

«El correo AENTDE» va ser una publicació periòdica editada per la mateixa associació entre els anys 1997 i 2013. Va començar com a mitjà d'intercanvi d'informació i servia perquè els socis rebessin puntualment els avenços en els llenguatges infermers, així com a punt per compartir coneixements i experiències.

L'any 2008 es va deixar d'imprimir en paper i fins a l'any 2013 es va conèixer com a "Correo AENTDE Digital", que permetia publicar articles científics, revisions i estudis de casos amb l'objectiu, també, de generar coneixement i debat.[5]

Fons documental AENTDE[modifica]

L'any 2015 l'associació va donar el seu fons documental al Centre de Recursos per a l'Aprenentatge i la Investigació de la Universitat de Barcelona.[6] Està ubicat físicament al CRAI Biblioteca del Campus Bellvitge, i conté: monografies i publicacions periòdiques editades per la mateixa associació, que són accessibles des del Dipòsit Digital de la Universitat de Barcelona, com és el cas de El Correo AENTDE, l'Inventari del Fons Documental AENTDE i els Simpòsiums i Jornades (AENTDE). També inclou publicacions d'altres entitats internacionals relacionades.

Cronologia de simpòsiums i jornades[modifica]

Les actes dels diferents simpòsiums i jornades realitzades es troben disponibles en accés obert al Dipòsit Digital de la UB[7]

Any Títol
1996 I Simposium Internacional de Diagnósticos de Enfermeria. Hacia un lenguaje común. ¿Diagnósticos de enfermeria?.
1997 I Jornadas de trabajo AENTDE. Diagnóstico enfermero: razonamiento diagnóstico.
1998 II Simposium Internacional de Diagnósticos de Enfermeria. II Congreso Regional de Enfermería de Castilla y León.
1999 II Jornadas de trabajo AENTDE. Razonamiento y validación clínica de los diagnósticos enfermeros.
2000 III Simposium Internacional de Diagnósticos de Enfermería. Desde la conceptualización enfermera a la informatización.
2001 III Jornadas de trabajo AENTDE. Haciendo visible la calidad enfermera NIC y NOC.
2002 IV Simposium Internacional de Diagnósticos de Enfermería. Hacia la Excelencia de los Cuidados desde el Razonamiento Diagnóstico.
2003 IV Jornadas de trabajo AENTDE. Integrando NANDA, NOC y NIC.
2004 V Simposium Internacional de Diagnósticos de Enfermeria. Innovación en el proceso de cuidar: conjunción de herramientas y saber.
2005 V Jornadas de trabajo AENTDE. Razonamiento clínico: arte y ciencia. ¿Qué hacer cuando nos salen demasiados diagnósticos?
2006 VI Simposium Internacional de Diagnósticos de Enfermería. Resultados, gestión y liderazgo.
2007 VI Jornadas de trabajo AENTDE. Realidad clínica e investigación enfermera.
2008 VII Simposium Internacional de Diagnósticos de Enfermería. Cuidar traspasando el diagnóstico enfermero.
2009 VII Jornadas de trabajo AENTDE. Redefinir el diagnóstico enfermero?: ¡Mamma mia!!. Murcia, 8 y 9 de Mayo de 2009
2010 Congreso Internacional AENTDE/NANDA-I. Hacia un futuro global para enfermería: desarrollar el lenguaje compartiendo conocimientos.
2011 VIII Jornadas de trabajo AENTDE. El NOC en el proceso de cuidados.
2012 IX Simposium Internacional de Diagnósticos de Enfermería. Lenguajes y personas.
2013 IX Jornadas de Trabajo AENTDE. Construyendo estructuras de investigación en Taxonomías.
2014 X Simposium Internacional de la Asociación Española de Nomenclatura, Taxonomía y Diagnósticos de Enfermería. Lenguaje enfermero: identidad, utilidad y calidad.
2015 X Jornada de trabajo AENTDE. Pensamiento crítico y taxonomias: conocer, razonar y cuidar.
2016 XI Jornada de trabajo AENTDE: 20 años impulsando los lenguajes enfermeros.
2017 Congreso Internacional AENTDE / ACENDIO
2018 XII Simposium Internacional de AENTDE (pendent de realització)

Referències[modifica]

  1. «I Simposium Internacional de Diagnósticos de Enfermeria. Hacia un lenguaje común. ¿Diagnósticos de enfermeria?. Barcelona, 23 y 24 de mayo de 1996». Asociación Española de Nomenclatura, Taxonomía y Diagnósticos de Enfermería (AENTDE), 23 i 24 maig 1996. [Consulta: 30 gener 2023].
  2. «Taxonomies infermeres: la normalització del llenguatge d’infermeria» (Exposició virtual) (en català). Universitat de Barcelona. CRAI Biblioteca del Campus Bellvitge, gener 2018. [Consulta: 30 gener 2023].
  3. Universitat de Barcelona. CRAI Biblioteca del Campus Bellvitge. Inventari del Fons Documental AENTDE (Asociación Española de Nomenclatura, Taxonomía y Diagnósticos de Enfermería), 2015 [Consulta: 23 gener 2018]. 
  4. «¿Qué es AENTDE?». Arxivat de l'original el 9 de juliol 2017. [Consulta: 23 gener 2018].
  5. Quero Rufián, Aurora «La asociación española de nomenclatura, taxonomía y diagnósticos de enfermería (AENTDE)». Enfermería Global, 16, Juny 2009.
  6. «"AENTDE, Asociación Española de Nomenclatura, Taxonomía y Diagnósticos de Enfermería". Nova col·lecció temàtica al CRAI de la Universitat de Barcelona», 25-11-2015. [Consulta: 23 gener 2018].
  7. «Col·lecció "Simpòsiums i Jornades (AENTDE)"». Dipòsit Digital de la Universitat de Barcelona. [Consulta: 26 gener 2018].

Enllaços externs[modifica]