Aspergil·losi

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de malaltiaAspergil·losi
Pulmonary aspergillosis (1) invasive type.jpg
Imatge histopatològica de la aspergil·losi pulmonar invasiva en un pacient amb pneumònia intersticial. Material d'autòpsia. Tinció de plata metenamina de Grocott.
Tipus micosi oportunista, nefropatia, malaltia ocular, micosi cutània, malaltia de la cavitat nasal, encefalopatia, cardiopatia, malaltia pulmonar, malaltia gastrointestinal i malaltia òssia
Especialitat infectologia
Medicació miconazole, Itraconazole, natamycin, flucytosine, Caspofungin, amphotericin b i Voriconazole
Classificació
CIM-10 B44
CIM-9 117.3
Recursos externs
DiseasesDB 001326
MedlinePlus 001326
eMedicine med/174
Patient UK Aspergillosis
MeSH D001228
UMLS CUI C0004030
DOID DOID:13564
Modifica dades a Wikidata

L'aspergil·losi és el nom donat a una àmplia varietat de micosis produïdes pel fong del gènere Aspergillus. Les formes més comunes són l'aspergil·losi broncopulmonar al·lèrgica, l'aspergil·loma pulmonar i l'aspergil·losi invasiva. La majoria dels éssers humans inhalen les espores d'Aspergillus cada dia. L'aspergil·losi es desenvolupa principalment en les persones que estan immunodeprimides, ja sigui per malaltia o per medicaments immunosupressors, i és una causa principal de mort en la leucèmia aguda i en el trasplantament de cèl·lules mare hematopoètiques. A la inversa, també pot desenvolupar-se com una resposta al·lèrgica. La causa més comuna és el Aspergillus fumigatus.

Símptomes[modifica]

L'aspergil·loma pulmonar pot no causar cap símptoma i pot ser descobert només amb una radiografia de tòrax. O pot causar tos repetida amb sang (hemoptisi) i, de vegades sagnat greu, fins i tot mortal. Una infecció ràpidament invasiva per Aspergillus en els pulmons sovint provoca tos, febre, dolor toràcic i dificultat per respirar (dispnea).

L'aspergil·losi que afecta als teixits més profunds és molt greu. Els símptomes inclouen febre, calfreds, xoc, deliri, i coàguls de sang. La persona pot desenvolupar insuficiència renal, insuficiència hepàtica, i dispnea. La mort pot ocórrer ràpidament.

L'aspergil·losi del canal auditiu produeix una otitis externa, amb pruïja i de vegades dolor. L'aspergil·losi dels sins produeix una sinusitis.

A més dels símptomes, una radiografia o una tomografia computada (TC) de la zona infectada proporciona pistes per fer el diagnòstic. Sempre que sigui possible, el metge envia una mostra de material infectat a un laboratori per confirmar la identificació del fong.

Diagnòstic[modifica]

En la radiografia de tòrax i en la tomografia computada, l'aspergil·losi pulmonar clàssicament es manifesta per un contorn d'aire en forma de mitja lluna al voltant de l'aspergil·loma.[1] En pacients hematològics amb aspergil·losi invasiva, la prova de galactomanà pot fer el diagnòstic d'una manera no invasiva.

Tractament[modifica]

Antifúngics com anfotericina B, caspofungina, flucitosina, itraconazol, voriconazol[2] s'utilitzen per tractar aquesta micosi. Per a casos severs de l'aspergil·losi invasiva es proposa la combinació de voriconazol i caspofungina com a tractament de primera línia.

Vegeu també...[modifica]

Referències[modifica]

  1. Curtis A, Smith G, Ravin C «Air crescent sign of invasive aspergillosis.». Radiology, vol. 133, 1, 01-10-1979, pàg. 17–21. PMID: 472287.
  2. Herbrecht R, Denning D, Patterson T, Bennett J, Greene R, Oestmann J, Kern W, Marr K, Ribaud P, Lortholary O, Sylvester R, Rubin R, Wingard J, Stark P, Durand C, Caillot D, Thiel E, Chandrasekar P, Hodges M, Schlamm H, Troke P, de Pauw B; Invasive Fungal Infections Group of the European Organisation for Research and Treatment of Cancer and the Global Aspergillus Study Group. «Voriconazole versus amphotericin B for primary therapy of invasive aspergillosis.». N Engl J Med, vol. 347, 6, Aug 8 2002, pàg. 408–15. DOI: 10.1056/NEJMoa020191. PMID: 12167683.

Imatges addicionals[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Aspergil·losi Modifica l'enllaç a Wikidata