Aspersor

De Viquipèdia
Imatge des de satèl·lit de cereals a Kansas, Estats Units. La seva forma circular és per emprar un sistema d'aspersor amb pivot central. Els cercles fan entre 800 i 1600 m de diàmetre.

Un aspersor és un dispositiu utilitzat per regar cultius agrícoles, gespa, paisatges, camps de golf i altres zones. El reg per aspersió és un mètode d'aplicació d'aigua de manera controlada similar a la pluja. L'aigua es distribueix a través d'una xarxa de bombes, vàlvules, canonades i aspersors, i se solen afegir programadors temporitzadors.[1]

Els aspersors de reg es poden utilitzar per a ús residencial, industrial i agrícola. És útil en aigües irregulars, fins i tot en sòls sorrencs. Els tubs perpendiculars, amb broquets giratoris a la part superior, estan connectats al tub principal a intervals regulars. Quan s'exerceix aigua des de la canonada principal, s'escapa dels broquets giratoris. El cultiu s'escampa. Durant la polvorització o el reg airejat, l'aigua es dirigeix a un lloc central de la zona i es distribueix mitjançant aspersors d'alta pressió.

Referències[modifica]

  1. «https://jardineria.top/mejores-aspersores-de-riego/» (en castellà). Jardineria. [Consulta: 4 desembre 2021].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Aspersor