Assaig sobre la desigualtat de les races humanes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Assaig sobre la desigualtat de les races humanes (Essai sur l'inégalité des races humaines) és una obra d'Arthur de Gobineau apareguda entre 1853 i 1855. És un llibre molt voluminós i se'l considera un dels primers exempls de racisme científic, segons Gobineau la seva concepció original era la de recerca filosòfica.

En el llibre Gobineau tracta d'establir les diferències entre les races humanes que ell considera agrupades en blanca, groga i negra. El 1853 va aparèixer una edició parcial i l'edició completa es va fer el 1855. En aquesta obra Gobineau inventa el gran mite de la raça ària.

Les races són definides no tant pel color de la pell com de l'ambient on es desenvolupen.

Estableix que cap civilització real no pot néixer sense la iniciativa d'un poble de raça blanca. Gobineau evoca per a intentar demostrar-ho la civilització de l'Índia (aris), d'Egipte (d'origen ari), Assíria (aris i semites), Grècia (d'origen ari), Xina (civilització iniciada per una tribu ària), Roma (celtes, ibers, aris i semites), pobles germànics del segle V (aris) i les tres civilitzacions americanes precolombines (blancs).

Gobineau dedicà aquesta obra al rei Jordi V de Hanover dient que estudiava les causes de les revolucions, guerres sagnats i incompliment de les lleis que havien passat a Europa durant molts anys.

Influència[modifica]

Josiah Clark Nott traduí aquest assaig a l'anglès i no gaire més tard passà a ser el líder del moviment del poligenisme, suggerint que blancs i negres eren espècies diferents. El llibre s'ha reeditat nombroses vegades. La traducció a l'alemany aparegué el 1898.

Bibliografia[modifica]

  • Gobineau, Arthur (Count Joseph Arthur de Gobineau) and Adrian Collins. [1853-55] 1983. The Inequality of Human Races. Second edition, reprint. Torrance, California: Noontide Press.
  • Pierre-André Taguieff (diversos llibres sobre racisme)
  • Georges Chatterton-Hill, "Gobineau, Nietzsche, Wagner" in The Nineteenth Century and After, 1913, pp. 1088-1101.

Enllaços externs[modifica]