Assalt al tren postal Glasgow-Londres

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

L’Assalt al tren postal de Glasgow-Londres és el nom que es dóna al robatori d'unes 2,6 milions de lliures esterlines (equivalent a 40 milions de lliures en l'actualitat) d'un tren postal ( de la Royal Mail) fet que va tenir lloc el dia 8 d'agost de 1963 a Bridego Railway Bridge, Ledburn prop de Mentmore a Buckinghamshire, Anglaterra.[1] La major part dels diners robats no van ser recuperats. Mai es van trobar a tres dels lladres i dos dels condemnats a presó escaparen. Encara que no portaven armes de foc la sentència estàndard va ser de 30 anys de presó.

Planificació del robatori[modifica | modifica el codi]

Aquest robatori va ser planificat en diverses parts sense un comandament únic, La pròpia operació del robatori va ser planificada i executada per Bruce Reynolds, la informació va provenir d'un individu desconegut amb l'àlies de "Ulsterman". Els organitzadors de camp van ser Gordon Goody, Buster Edwards i Charlie Wilson, amb Brian Field com l'enllaç entre els lladres i l'informador.


El tren de la Royal Mail[modifica | modifica el codi]

A les 6:50 PM del dimecres 7 d'agost de 1963 el tren ) "Up Special" de l'Oficina Postal Ambulant “travelling post office” (TPO) sortí de l'estació central de Glasgow, a Escòcia cap a l'Euston Station de Londres. El tren era empès per una locomotora dièsel -elèctrica i constava de 12 vagons i transportava 72 treballadors del Post Office.

El correu es va carregar al tren a Glasgow i també durant parades en el viatge o sense parar a partir de sacs penjats expressament.

El segon vagó portava grans quantitat de diners i en aquella ocasió, per haver un dia festiu en els bancs, encara en portava més que les 300.000 lliures de costum.[2]

Aturament del tren[modifica | modifica el codi]

Just després de les 3 AM el conductor, Jack Mills de Crewe, aturà el trn a West Coast Main Line a un semàfor en vemell a Ledburn, en un lloc conegut com a 'Sears Crossing', entre Leighton Buzzard a Bedfordshire i Cheddington a Buckinghamshire. Però aquest senyal vermell havia estat produte de la manipulació dels lladres.

El robatori[modifica | modifica el codi]

Els lladres van assaltar el segon vagó on hi havia els diners. Els empleats de l'oficina postal no van presentar resistència efectiva i no hi havia cap policia ni guarda de seguretat al vagó. Els emplats van ser obligats a posar la cara a terra.[3]

Els lladres van treure 121 dels 128 sacs del vagó en 25 minuts, fent una cadena humana, i els van portar a un camió que tenien preparat.

Sembla que en el repartiment van tocar a 150.000 lliures per cada lladre


Judici als lladres[modifica | modifica el codi]

El judici als lladres s'inicià a Aylesbury Assizes Buckinghamshire el 20 de gener de 1964 i va durar 51 dies.[4]

El 15 d'abril de 1964 es van dictar sentències de 30 anys de presóper a set dels lladres.[5]

Escapades[modifica | modifica el codi]

Immediatament després del judici dos dels criminals, Charlie Wilson i Ronnie Biggs, escaparen de la presó.

El 12 d'agost de 1964, Wilson escapà de la presó |Winson Green Prison de Birmingham. Dues setmanes després d'escapar Wilson es va fer la cirurgia plàstica a París.

El novembre de 1965, Wilson estava a la ciutat de Mèxic visitant els seus amics Bruce Reynolds i Buster Edwards.[6]

11 mesos després de Wilson, Ronnie Biggs escapà de Wandsworth Prison, i inicia un exili per França, Espanya, Australia i Brasil durant més tres dècades. Tornà a Anglaterra on va complir vuit anys de presó, sortint en llibertat el 2009 per motius humanitaris. Va morir el 18 de desembre de 2013.[7]


Recuperació dels diners[modifica | modifica el codi]

2,631,684 lliures van ser robades del tren. La majoria estaven en bitllets d'una i cins lliures

Només una petita part dels diners es van poder recuperar. Menys de 400,000 lliures van ser finalment recuperades. Roy James portava a sobre 12.041 lliures quan va ser capturat.


Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «The Great Train Robbery, 1963». Time (magazine) [Consulta: 21 agost 2007]. «Els 15 lladres...van ser tractats com herois ppùlars per part de la premsa i la gent. Aquest robatori només va durar 15 minuts i només es va exercir la violència sobre el conductor del tren el qual va ser colpejat al cap i mai es va recuperar completament. Un dels seus autors, Ronnie Biggs, escapà de la presó i fugí al Brasil fins que va tornar voluntàriament a Anglaterra el 2001 per acabar de complir la seva sentència a la presó.»
  2. «British Transport Police History: The Great Train Robbery». British Transport Police [Consulta: 25 juliol 2007].
  3. The Great Train Robbery (2008) - Crime Archive Series by Peter Gutteridge
  4. Hodson, Tom. «The crime of the century». The Buckingham and Winslow Advertiser, 3 maig 2007.
  5. Jean Archer. Buckinghamshire Headlines. Countryside Books, 1992. ISBN 1-85306-188-3. 
  6. "Killing Charlie" by Wensley Clarkson, with Part 2: Inside and Outside providing details of Wilson's escape from prison.
  7. Ramos, Rafael. «Juglar, fugitivo y, sobre todo, ladón.». La Vanguardia, 19 desembre 2013, pàg. 8 [Consulta: 19 desembre 2013].

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]