Vés al contingut

Assemblea Nacional Armènia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Assemblea Nacional Armènia
Ազգային ժողով
VIII Legislatura
Tipus
TipusUnicameral
Líders
PresidentAlen Simonyan, Tractat Civil
des del dia 2 d'agost de 2021
Estructura
Membres107
Grups políticsGovern (71)

Oposició (36)

Elecció
Última elecció20 de juny de 2021
Pròxima elecció2026
Lloc de reunió

Modifica el valor a Wikidata
Lloc web
http://parliament.am Modifica el valor a Wikidata

L'Assemblea Nacional Armènia (armeni Ազգային Ժողով Azgayin Zhoghov) és l'assemblea legislativa de la República d'Armènia.

Història

[modifica]

Fins a la promulgació de la Hatt-i Sharif de 1839, el Patriarca Armeni de Constantinoble i els seus clients, dins de certs límits, tenia autoritat sobre el poble armeni dins l'Imperi Otomà. El primer pas a l'activitat parlamentària constitucional, encara en el segle xix, es va iniciar amb la Constitució Nacional Armènia de 1860 a l'Imperi Otomà. D'acord amb aquest particular document constitucional l'Assemblea Nacional d'Armènia (dins l'Imperi Otomà) va començar a celebrar les seves reunions amb 140 membres. Tenia competències sobre l'activitat domèstica dels armenis de l'Imperi Otomà, així com altres qüestions nacionals, religioses, educatives i culturals.

La revolució russa de febrer de 1917 causà profundes transformacions i canvis sociopolítics a l'Armènia russa. Es van dur a terme els primers passos cap a la democratització de la República Democràtica d'Armènia. La vida nacional es va despertar i consciència nacional va créixer a través dels Consells Nacionals Armenis que van establir el Congrés dels armenis d'Armènia Oriental. A iniciativa dels partits polítics armenis, principalment la Federació Revolucionària Armènia, es va convocar el Congrés Nacional d'Armènia a finals de setembre i principis d'octubre de 1917. El congrés es va celebrar a Tbilissi va reunir 203 delegats i va declarar la primera República d'Armènia.

Actualment

[modifica]

L'Assemblea Nacional és un òrgan unicambral. Consta de 131 membres, elegits per mandats de quatre anys: 56 membres en circumscripcions d'un sol escó i 75 per representació proporcional. Els escons de representació proporcional a l'Assemblea Nacional s'assignen a una llista de partits entre els partits que rebin almenys el 5% del total del nombre dels vots. L'actual portaveu de l'Assemblea Nacional és Hovik Abrahamian des de les eleccions parlamentàries armènies de 2007. El seu predecessor va ser el Soviet Suprem.

Presidents del Soviet Suprem (1938-1990)

[modifica]

Presidents del Consell Suprem

[modifica]

Portaveus de l'Assemblea Nacional

[modifica]

Enllaços externs

[modifica]