Bàsquet Manresa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Assignia Manresa)
Infotaula d'organitzacióBàsquet Manresa
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
SobrenomResa Modifica el valor a Wikidata
Tipusequip de bàsquet Modifica el valor a Wikidata
Creació1931
Activitat
Esportbasquetbol Modifica el valor a Wikidata
LligaACB
Instal·lació esportiva del clubPavelló Nou CongostManresa . 5.000  Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
PresidènciaCatalunya Josep Maria Herms
Entrenador principalPedro Martínez Sánchez Modifica el valor a Wikidata
Equipament esportiu
Samarreta de
Colors d'equip
Samarreta de
Colors d'equip

Lloc webbasquetmanresa.cat Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

El Bàsquet Manresa, conegut també com a Resa, és un club català de bàsquet de la ciutat de Manresa que juga al pavelló Nou Congost. Inscrit a la Federació Catalana de Bàsquet el 27 d’octubre de l’any 1931, és un habitual de la Lliga ACB, la màxima competició estatal. Des de la temporada 2018-2019, la denominació de l'equip és BAXI Manresa.[1] També juga a la Basketball Champions League. Entre els seus títols es troben la Lliga ACB, la Copa del Rei, la Lliga LEB Or i tres Lligues Catalanes.

Història[modifica]

Samarreta de l'equip del Centre d'Esports Manresa.

L'any 1931 es funda el Manresa Basquetbol Club. El club es fusionà l'any 1934 amb el CB Bages i nasqué així la Unió Manresana de Basquetbol.[2] El seu uniforme era blau i blanc a franges verticals.[3] L'any 1940 guanyà el seu primer títol, la Copa Barcelona – Trofeo General Orgaz i passà a formar part, com a secció de bàsquet, del Centre d'Esports Manresa, adoptant els colors vermell i blanc. L'any 1967-68 el club assoleix una gran fita esportiva amb l'ascens a Primera Divisió i la inauguració del pavelló del Congost (novembre de 1968) i la primera participació en una competició continental (Copa Korak, 1971-72).

Manresa Esportiu Bàsquet i Bàsquet Manresa SAE[modifica]

El 1979 s'independitza del CE Manresa i canvia el seu nom per Manresa Esportiu Bàsquet. L'equip és un habitual a l'ACB sota el patrocini de la firma TDK (entre el 1985 i el 2000). El 1992, el club es va constituir com a Societat Anònima Esportiva i va adoptar la denominació actual: Bàsquet Manresa SAE. En el mateix 1992, se subscriu l'acord entre el Manresa EB i l'antic rival, el CB Manresa que acabaria el 1999 on s'unirien les ambdues entitats de forma efectiva.[4] En l'àmbit esportiu, es proclama campió de la Copa del Rei la temporada 1995/96, disputada a Múrcia derrotant a la final al F.C. Barcelona.[5]

La temporada, 1997-1998, l'equip conquereix dos títols: la Lliga Catalana i la Lliga ACB, superant en successives eliminatòries de playoff a rivals de l'entitat d'Estudiantes, Madrid i Tau (tercer, segon i primer respectivament de la fase regular), aconseguint així la primera participació en l'Eurolliga. Dos anys després, la temporada 1999-2000 l'equip perd la categoria en un fatídic partit a Gijón. Després de passar tres temporades a la Lliga LEB-1 (segona categoria del bàsquet espanyol: 2000-2001, 2001-2002 i 2006-2007), la temporada 2007-2008 va quedar en onzena posició a la lliga ACB, aconseguint el seu propòsit, mantenir-se a l'elit i seguir disputant a la màxima categoria.

Des de l'any 2003 fins al 2009, el patrocinador oficial del Bàsquet Manresa, era l'empresa japonesa Ricoh. A partir de la temporada 2009-2010 el patrocinador oficial seria l'empresa japonesa d'automòbils Suzuki juntament amb altres patrocinadors menors com Mar i Terra Hotels, l'empresa constructora Cedinsa, Caixa de Manresa, Netejes Deyse, T-Systems i entitats públiques com la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Manresa. Durant la present campanya 2010/2011 el patrocinador oficial serà l'empresa de construccions Assignia, per tant, el nom de l'equip a la lliga ACB serà el d'Assignia Manresa. Manresa és l'equip de l'ACB amb el pressupost més baix, uns 3,5 milions d'euros aproximadament.

El Pavelló Nou Congost, fou inaugurat el setembre de 1992 amb la celebració de la XIII Edició de la Lliga Catalana, va prendre el relleu del "Vell Congost" que, en funció de les normatives de la Lliga ACB, havia quedat obsolet. El nou pavelló, amb capacitat per a 5.000 espectadors, és un exemple d'instal·lació funcional. Seu social i centre administratiu del Bàsquet Manresa SAE, el pavelló compta amb un espai físic destinat als mitjans de comunicació. Les cabines de premsa, ubicades a la part superior de la tribuna de la llotja, tenen capacitat per poder-hi treballar fins a 20 informadors. El recinte disposa, a més, d'un espai habilitat com a sala de premsa a la part inferior de la tribuna. Per altra banda, des del Bàsquet Manresa SAE i la Fundació Foment del Bàsquet es treballa la potenciació del Museu del Bàsquet Manresà, en l'espai que es troba sota de l'altra tribuna del Pavelló.

Pel que fa al vell "Congost" s'inaugurà el novembre de 1968 a conseqüència de l'ascens de l'equip a la 1a Divisió. Cal destacar que fins aquells moments l'equip jugava en una pista descoberta situada al costat del camp de futbol del Pujolet. Actualment, el "Vell Congost" acull els entrenaments i els partits de bona part dels equips base de l'entitat.

El CB i Unió Manresana, format la tardor del 1999, és l'entitat que engloba els equips inferiors del Bàsquet Manresa, compta amb una estructura consolidada de vint-i-tres equips repartits en diferents categories.Un dels seus presidents va ser Josep Vives i Portell, antic cap de la llista municipal de CiU a l'Ajuntament de Manresa.[6]L'entrenador en la temporada 2014-15 fou Pedro Martínez, el segon entrenador amb més partits a la Lliga ACB.

ICL Manresa (2015-2018)[modifica]

El juliol de 2015 es va fer públic el que seria el patrocinador del Bàsquet Manresa per les properes tres temporades: ICL.[7] El juny de 2017, l'equip baixà a la Lliga LEB Or. El setembre del mateix any assumí la presidència del club l'empresari manresà Josep Sàez.[8] La temporada següent (2017-18) s'aconseguí l'ascens un altre cop a la Lliga ACB, després de derrotar en la final dels play-offs al CB Melilla per 3-2, capitanejats per un Jordi Trias que acabaria sent MVP de la temporada.[9][10]

BAXI Manresa (2018-Act.)[modifica]

Partit entre el Manresa i el Melilla a la lliga LEB Or (12-06-2018).

L'estiu de 2018, un cop certificat l'ascens a primera divisió, el nom de l'equip canvià gràcies a un nou acord de patrocini amb l'empresa BAXI, passant a denominar-se BAXI Manresa.[11] Amb aquest nou patrocinador el club fitxà al tècnic egarenc Joan Peñarroya.[12] L'equip es classificà per als play-offs finals de la Lliga Endesa 21 anys després de l’última vegada que es va assolir.[13] La següent temporada, l'entrenador terrassenc deixa el club i arriba a la banqueta Pedro Martínez per complir la seva tercera etapa al club.[14] Aquell any, la temporada 2019-20, el club participa per primera vegada a la Basketball Champions League, però caigué eliminat a la fase de grups amb un balanç de 7 victòries i 7 derrotes.[15] Aquell mateix any la temporada acabà abans d’hora degut a la pandèmia de la COVID-19.[16]

La següent temporada 2020-21, que es jugà a porta tancada degut a la pandèmia, l'equip acabà a la 10a posició (17-19) i significà el retorn del club a la competició europea BCL.[17] També la renovació de l'empresa BAXI com a patrocinador.[18] Després d'aquesta segona classificació europea el club inicià la temporada 2021-22, guanyant al Nou Congost la seva tercera Lliga Catalana, títol que no aconseguia des de l'any 1999.[19] Després una magnífica primera volta, el dia 19 de gener de 2022, l'equip certificà matemàticament el seu retorn a una fase final de la Copa del Rei de Bàsquet, a Granada; 18 anys després que ho aconseguís per última vegada l'any 2004.[20] L'equip passà de ronda a la Basketball Champions League, superant el Top16, els quarts de final i disputà la seva primera Final Four europea, on finalment acabà en una segona posició històrica per al club.[21] L'equip es classificà per als Play-offs de la Lliga ACB, quedant en setena posició amb un balanç de 20-14; sent derrotat a quarts de final, posant així punt i final a una temporada històrica per al club.[22]

La temporada 2022-23, no va començar gens bé per l'equip bagenc, que patí múltiples baixes i lesions; passades 12 jornades de competició domèstica l'equip va aconseguir un rècord de 2-10, que el situaria a la última posició de la classificació de la ACB.[23] D'altra banda a la competició europea (BCL), l'equip acabarà la fase regular com a primer del seu grup, classificant-se per el Top16 sense una ronda eliminatòria prèvia.[24] Arribada la parada de la Copa del Rei i de les finestres FIBA, l'equip del bages només pogué sumar una victòria i començaria el més de març, amb un balanç de 3-16.[25] En aquest mateix moment de la temporada, l'equip encanvi, obté un balanç positiu a la competició europea que el permet lluitar per un lloc als quarts de final der la competició, tot el contrari de la lliga domèstica on el deixà en posició d'haver de lluitar per la permanència.[26] Al reprendre les competicions, l'equip de la Catalunya Central pogué reveritr la situació a la lliga i classificar-se per els Quarts de final de la BCL.[27] Uns bons mesos finals a la màxima competició estatal (9 victòries i 8 derrotes a la segona volta de competició), els assegurà la permanència a falta d'una jornada per acabar la lliga.[28] A la competició europea (BCL), l'equip caigué a quarts de final, però aconseguint forçar un tercer partit per a intentar posar-se a una nova Final-Four.[29] Acabà així la temporada, més dura de l'esperada, per als Bagencs amb una 14a posició a la lliga, que molts haurien firmat al final de la primera volta.

La temporada 2023-24, la qual no s'aconseguí una plaça per a una competició europea; començà amb la renovació del nucli important de l'equip i aconseguint arribar a la final de la Lliga Catalana, tot i que no s'aconseguí el títol.[30] Tanmateix, un bon inici de la lliga regular permeté a l'equip del Bages clasificar-se per a disputar la Copa del Rei de bàsquet a l'acabar la primera volta amb un rècord de 9v-8d.[31]

Plantilla actual (2023-2024)[modifica]

Plantilla del BAXI Manresa
Jugadors Entrenadors
Pos. # Nac. Nom Alç. Pes. Edat
E 0 Badio, Brancou 1.94 25
E 0 Williams, Travante 1.93 30
B 3 Taylor, Brandon 1.78 30
A 5 Jou Coll, Guillem (pl-C) 1.95 26
B 6 García García, Dani (pl) 1.85 26
E 8 Gaspà Ibáñez, Max (pl) 1.80 18
AP 12 Steinbergs, Marcis 2.08 22
A 13 Sagnia, Musa (pl) 2.01 21
AP 16 Coulibaly, Ladji (pl) 2.09 17
A 19 Valtonen, Elias 2.00 24
P 21 Mawugbe, Selom 2.08 25
P 23 Geben, Martinas 2.08 29
P 29 Oriola, Pierre 2.08 31
B 55 Pérez, Dani 1.84 34
AP 00 Robinson, Devin 2.03 29
Entrenador
Assistents
  • Marc Estany

Llegenda
  • (C) Capità
  • (pl) Ve del planter
  • verd Nou fitxatge


Palmarès[modifica]

El Bàsquet Manresa va viure la seva època daurada durant la dècada dels '90. L'any 1996 s'aconseguia, contra tot pronòstic, guanyar la Copa del Rei, a Múrcia. Dos anys més tard, l'aleshores TDK Manresa materialitzava una de les gestes esportives més recordades de tots els temps, guanyant la Lliga ACB després de derrotar Estudiantes, Reial Madrid i TAU de Vitòria. A banda d'aquests grans títols, el Bàsquet Manresa ha guanyat també la Lliga Catalana en tres ocasions (1997, 1999 i 2021), i ha aconseguit l'ascens guanyant la LEB el 2007, i guanyant el play-off d'ascens el 2018.

A més, cal destacar els subcampionats:

Altres trofeus i tornejos de pretemporada:

  • Campió del Torneig Ciutat de Maó: 2022[32]

Jugadors destacats[modifica]

Temporades[modifica]

Temp. Lliga Copa Competició Europea Altres
N Lliga Pos. Lliga Regular Play-Off
Pos. V-D V-D Resultat N Competició Resultat LC Varis
1956-57 CC 1a Reg. (grup 3) - 9è[33]
1957-58 3 [34] 1ª Regional 6 (grup A) 21-13
1958-59 3 [35] 1ª Regional 12 (grup A) 12-20
1959-60 4 [36] 1ª Regional 6 (grup A) ?
1960-61 3 [37] Regional 6 (grup A) ?
1961-62 3 [38] Regional ? (grup A) ?
1962-63 3 [39] Regional ? (grup A) ?
1963-64 3 [40] Regional Augment? (grup A) ? fase final[41]
1964-65 2 [42][43] 2a Divisió 6 (grup 5) 6 (grup 5) 13-9
1965-66 2 [44] 2a Divisió 2 (grup 6) 2 (grup 6) 15-7 1-2 fase SF[45]
1966-67 2 [46] 2a Divisió 6 (grup 6) 6 (grup 6) 11-11
1967-68 2 [47] 2a Divisió Augment2 1 (grup 3) 15-3 7-2 fase final[48][49]
1968-69 1 1a Divisió Disminució11 7-15 Primera Ronda (VF)
1969-70 2 [50]2a Divisió Augment1 1 (grup B) 19-3 2-0 final[51] Primera Ronda (VF)
1970-71 1 1a Divisió 4 11-1-10 Semifinals
1971-72 1 1a Divisió 8 9-13 Quarts de final 3 Copa Korac Quarts de final
1972-73 1 1a Divisió 7 14-1-15 Vuitens de final
1973-74 1 1a Divisió 6 13-2-13 Quarts de final
1974-75 1 1a Divisió 5 9-3-10 Semifinals
1975-76 1 1a Divisió 6 6 10-12 3-7 fase final
1976-77 1 1a Divisió 9 8-1-13 Fase de Grups
1977-78 1 1a Divisió 5 9-1-12 Quarts de final
1978-79 1 1a Divisió 7 10-12 Vuitens de final
1979-80 1 1a Divisió 6 10-12 Finalista
1980-81 1 1a Divisió 8 10-1-15 Semifinals
1981-82 1 1a Divisió 7 13-13 Vuitens de final
1982-83 1 1a Divisió 9 10-16 Vuitens de final FG
1983-84 1 ACB Disminució16 8 (A-2) 5-23 0-2 Perm. FG
1984-85 2 1a Divisió B Augment3 17-9 FG
1985-86 1 ACB 10 2 (A-2) 14-14 0-2 VF FG CPA - QF
1986-87 1 ACB 10 1 (A-2) 13-15 1-2 VF FG CPA - F
1987-88 1 ACB 15 5 (A-2) 15-13 2-3 Clas. 3 Copa Korac Setzens de final FG CPA - QF
1988-89 1 ACB 20 8 (grup II) 15-21 3-1 Perm. Vuitens de final FG
1989-90 1 ACB 22 8 (grup II) 12-24 3-4 Perm. Vuitens de final FG
1990-91 1 ACB 18 18 15-19 4-4 Perm. i playout Quarts de final 1R (QF)
1991-92 1 ACB 13 15 15-19 2-4 VF Primera ronda 1R (QF)
1992-93 1 ACB 13 13 15-16 1-2 VF Quarts de final SF
1993-94 1 ACB 7 3 19-9 3-3 El. Clas. i QF Segona ronda SF
1994-95 1 ACB 4 6 21-17 2-4 SF Segona ronda (VF) 3 Copa Korac Fase de Grups SF
1995-96 1 ACB 4 6 24-14 4-4 SF Campió 3 Copa Korac Fase de Grups 1R (QF)
1996-97 1 ACB 8 8 19-15 0-3 QF Quarts de final 2 Copa d'Europa Vuitens de final F
1997-98 1 ACB 1 6 21-13 9-3 C Semifinals 3 Copa Korac Setzens de final C
1998-99 1 ACB 11 11 16-18 1 Eurolliga Fase de Grups F
1999-00 1 ACB Disminució17 17 11-23 C
2000-01 2 LEB 3 3 22–8 4–4 SF LC LEB - C CPA LEB - F
F
2001-02 2 LEB Augment2 1 26-4 6-1-4 F LC LEB - F CPA LEB - QF
2002-03 1 ACB 13 13 15-19 SF
2003-04 1 ACB 9 9 16-18
2004-05 1 ACB 13 13 12-22 SF
2005-06 1 ACB Disminució17 17 12-22 SF
2006-07 2 LEB Augment1 5 19–15 7–0 C LC LEB - C
SF
2007-08 1 ACB 11 11 14-20 SF
2008-09 1 ACB 11 11 14-18 SF
2009-10 1 ACB 12 12 14-20 SF
2010-11 1 ACB 15 15 10-24 SF
2011-12 1 ACB 12 12 15-19 SF
2012-13 1 ACB 18 18 6-28 SF
2013-14 1 ACB 17 17 7-27 3r
2014-15 1 ACB 16 16 11-23 SF
2015-16 1 ACB 16 16 10-24 SF
2016-17 1 ACB Disminució17 17 5-27 F
2017-18 2 LEB Augment2 3 24-10 9-4 C LC LEB - FG CPA LEB - F
2018-19 1 ACB 8 8 17-17 0-2 Quarts de Final SF
2019-20 1 ACB 13 13 9-14 3 Basketball Champions League Fase de Grups SF
2020-21 1 ACB 10 10 17-19 SF
2021-22 1 ACB 7 7 20-14 0-2 Quarts de Final Quarts de Final 3 Basketball Champions League Subcampió C
2022-23 1 ACB 14 14 12-22 3 Basketball Champions League Quarts de Final (2-1) SF
2023-24* 1 ACB 8 8 9-8 F
  • Temporada 1956-57 només existeix la Lliga Nacional formada pels millors equips de Catalunya i Castella en el campionat regional de la mateixa temporada, la resta d'equips segueixen jugant els tornejos regionals. A partir de la següent temporada els tornejos regionals es converteixen en les divisions inferiors de la Lliga Nacional, amb ascensos i descensos.
  • Temporada 1959-60 es crea la Segona Divisió, amb la restructuració la Regional passa a ser la quarta categoria. La temporada següent amb una nova restructuració es torna a convertir en la tercera una altra vegada.
  • L'eliminatòria de Copa de la temporada 94-95 es va jugar a l'acabar la temporada anterior.
  • La Fase regular de la temporada 19-20 es va acabar abans de jugar-se tots els partits degut a la pandèmia de Croronavirus.

*Temporada en curs

Patrocinadors[modifica]

  • Manresa Kan's 1967–1971
  • Manresa La Casera 1971–1977
  • Icab Manresa 1977–1979
  • Marlboro Manresa 1979–1980
  • Caixa Manresa 1981–1982, 1984–1985
  • Seguros Velázquez Manresa 1982–1983
  • Ebro Manresa 1983–1984
  • TDK Manresa 1985–2000
  • Minorisa.net Manresa 2000–2002
  • Ricoh Manresa 2002–2009
  • Suzuki Manresa 2009–2010
  • Assignia Manresa 2010-2013
  • La Bruixa d'Or Manresa 2013-2015
  • ICL Manresa 2015-2018[7]
  • BAXI Manresa 2018-act.[1]

Grups de suport[modifica]

  • Grada d'Animació
  • Fora Dubtes

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Baxi, nuevo patrocinador del Bàsquet Manresa» (en castellà). Mundo Deportivo, 18-06-2018 [Consulta: 22 juny 2018].
  2. La Veu de Catalunya : diari catalá d'avisos, noticias y anuncis: Any 44, Núm. 11917 (25 ag. 1934) Ed. Matí
  3. "Manresa, la ciutat del bàsquet". Pau BRUNET i Jordi FINESTRES. Ed. Federació Catalana de Bàsquet, 2006.
  4. [enllaç sense format] http://www.cbium.cat/historia.htm Arxivat 2016-03-08 a Wayback Machine.
  5. Gozalbo, Àlex. «Vint-i-cinc anys de la gesta del TDK Manresa que ningú va saber predir». Ara, 25-02-2021. [Consulta: 12 febrer 2023].
  6. «Tinc molt clar que vull fer política, m'hi vull dedicar uns anys molt intensament». Regió7, 11-07-2010. [Consulta: 19 gener 2014].
  7. 7,0 7,1 «ICL sera el patrocinador principal del Bàsquet Manresa» (en castellà). acb.com. Arxivat de l'original el 2015-07-15. [Consulta: 15 juliol 2015].
  8. NacióManresa. «Josep Sàez es presenta per assumir el lideratge i la representació del Bàsquet Manresa | NacióManresa». [Consulta: 18 gener 2022].
  9. «Quinteto ideal 2017/18: Un año de promesas al amparo del rey Trias» (en castellà). [Consulta: 20 gener 2022].
  10. Trasserra, Oriol. «L'ICL Manresa i el Nou Congost són d'ACB», 12-06-2018. [Consulta: 18 gener 2022].
  11. Amposta, Marc. «Baxi és el nou patrocinador principal del Bàsquet Manresa», 18-06-2018. [Consulta: 18 gener 2022].
  12. «Joan Peñarroya, nou entrenador del BAXI Manresa», 28-06-2018. [Consulta: 20 gener 2022].[Enllaç no actiu]
  13. «El Baxi Manresa reprèn una història al play-off que era del segle passat», 27-05-2019. [Consulta: 20 gener 2022].
  14. «Pedro Martínez fitxa com a nou entrenador del BAXI Manresa». NacióManresa. [Consulta: 20 gener 2022].
  15. «acb.com» (en castellà). [Consulta: 20 gener 2022].
  16. Simó, Jordi Valle. «L'ACB prepara una 'bombolla' per a la Liga Endesa 20/21» (en castellà), 30-07-2020. [Consulta: 20 gener 2022].
  17. A.C. «El Baxi Manresa tornarà a Europa per jugar la FIBA Champions league - 25 juny 2021». [Consulta: 20 gener 2022].
  18. Rodríguez, Pol. «Baxi renova la confiança amb el Bàsquet Manresa per tres anys més - Ona Bages». [Consulta: 14 juny 2022].
  19. NacióManresa. «El BAXI Manresa tomba el Barça i guanya la Lliga Catalana (81-70) | NacióManresa». [Consulta: 20 gener 2022].
  20. «El BAXI Manresa torna a la Copa 18 anys després». [Consulta: 20 gener 2022].
  21. «Al Manresa se li escapa el somni europeu, però la seva afició fa història», 08-05-2022. [Consulta: 14 juny 2022].
  22. Ballesteros, Xavi. «El Baxi Manresa queda eliminat i Rafa Martínez es retira (74-83)». [Consulta: 14 juny 2022].
  23. «El BAXI Manresa s'hi deixa la pell però queda curt en els darr...». [Consulta: 27 desembre 2022].
  24. «El BAXI Manresa guanya a Riga i acaba primer de grup». [Consulta: 27 desembre 2022].
  25. «El BAXI Manresa cau a Badalona contra un Joventut més encertat». [Consulta: 27 febrer 2023].
  26. «El BAXI Manresa desperta i derrota amb claredat el Bahcesehir». [Consulta: 27 febrer 2023].
  27. «Dolça derrota del BAXI Manresa que torna a ser entre els 8 mil...». [Consulta: 14 juny 2023].
  28. «El BAXI Manresa guanya a Lugo i certifica la permanència». [Consulta: 14 juny 2023].
  29. «Un BAXI Manresa competitiu fa suar fins al final el vigent cam...». [Consulta: 14 juny 2023].
  30. «El BAXI Manresa jugarà la final de la Lliga Catalana». [Consulta: 4 gener 2024].
  31. «BAXI Manresa-8º pasajero de la Copa | ACB.COM» (en castellà), 07-01-2024. [Consulta: 8 gener 2024].
  32. «El BAXI Manresa derrota el Gran Canaria i s'adjudica el Ciutat...». [Consulta: 13 setembre 2022].
  33. [enllaç sense format] http://hemeroteca-paginas.mundodeportivo.com/EMD02/HEM/1957/03/04/MD19570304-011.pdf
  34. [enllaç sense format] http://hemeroteca-paginas.mundodeportivo.com/EMD02/HEM/1958/05/19/MD19580519-011.pdf
  35. [enllaç sense format] http://hemeroteca-paginas.mundodeportivo.com/EMD02/HEM/1959/05/11/MD19590511-002.pdf
  36. [enllaç sense format] http://hemeroteca-paginas.mundodeportivo.com/EMD02/HEM/1960/04/25/MD19600425-010.pdf
  37. [enllaç sense format] http://hemeroteca-paginas.mundodeportivo.com/EMD02/HEM/1961/01/16/MD19610116-010.pdf
  38. [enllaç sense format] http://hemeroteca-paginas.mundodeportivo.com/EMD02/HEM/1961/11/11/MD19611111-004.pdf
  39. [enllaç sense format] http://hemeroteca-paginas.mundodeportivo.com/EMD01/HEM/1963/01/21/MD19630121-010.pdf
  40. [enllaç sense format] http://hemeroteca-paginas.mundodeportivo.com/EMD01/HEM/1964/02/24/MD19640224-010.pdf
  41. [enllaç sense format] http://hemeroteca-paginas.mundodeportivo.com/EMD01/HEM/1964/06/06/MD19640606-006.pdf
  42. [enllaç sense format] http://hemeroteca-paginas.mundodeportivo.com/EMD01/HEM/1965/03/15/MD19650315-010.pdf
  43. [enllaç sense format] http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1965/03/23/pagina-47/33555652/pdf.html
  44. [enllaç sense format] http://hemeroteca-paginas.mundodeportivo.com/EMD01/HEM/1966/02/14/MD19660214-016.pdf
  45. [enllaç sense format] http://hemeroteca-paginas.mundodeportivo.com/EMD01/HEM/1966/02/28/MD19660228-008.pdf
  46. [enllaç sense format] http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1967/02/14/pagina-39/34355408/pdf.html
  47. [enllaç sense format] http://hemeroteca.mundodeportivo.com/preview/1968/03/04/pagina-31/948550/pdf.html
  48. [enllaç sense format] http://hemeroteca-paginas.mundodeportivo.com/EMD01/HEM/1968/03/11/MD19680311-033.pdf
  49. [enllaç sense format] http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1968/04/23/pagina-62/34320011/pdf.html
  50. [enllaç sense format] http://hemeroteca.mundodeportivo.com/preview/1970/03/16/pagina-31/968632/pdf.html#&mode=fullScreen
  51. [enllaç sense format] http://hemeroteca-paginas.mundodeportivo.com/EMD01/HEM/1970/04/27/MD19700427-038.pdf