Associació de Sant Tomàs Pro-Persones amb Retard Mental d'Osona (PARMO)

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'organitzacióAssociació de Sant Tomàs Pro-Persones amb Retard Mental d'Osona
Modifica les dades a Wikidata

L'Associació de Sant Tomàs Pro-Persones amb Retard Mental d'Osona (PARMO) és una associació d'Osona que treballa per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament (DID) de la comarca i els seus familiars. El Govern de Catalunya li va concedir la Creu de Sant Jordi el 2013.[1] Va ser fundada oficialment el 6 de desembre del 1966, i va començar les seves activitats de serveis el 1967, amb la formació de la primera junta directiva i la posada en funcionament d'una escola d'educació especial, el Centre de Pedagogia Terapèutica Escola l'Estel.[2] El principal precusor de l'associació va ser Màrius Casany Molas, el primer fill del qual va néixer amb discapacitat intel·lectual. Com explica Màrius Casany en una entrevista radiofònica,[3] en aquells anys les persones amb DID estaven oblidades i fins i tot amagades, i les famílies tenien un sentiment de culpabilitat. Per acabar amb aquells situació i, per recomanació del metge Lluís Folch Camarasa va promoure la creació d'una associació per inicialment poder portar a l'escola les persones DID a la comarca d'Osona. Era un petit gra de mostassa, amb els anys l'associació Sant Tomàs ha crescut oferint servies a les persones amb DID, des de la infantesa amb els serveis d'estimul·lació precoç, fins a la vellesa amb la residència.[1]

L'any 2016 la direcció de Sant Tomàs va intentar un canvi jurídic a l'entitat, la de transformar l'associació en una fundació. La Coordinadora de Famílies de Sant Tomàs s'hi va oposar a través de la campanya "Salvem l'Associació Sant Tomàs". La direcció i la Coordinadora de Famílies van arribar finalment a un acord, a través del qual es creava una nova fundació, però sense que desaparegués l'assocació. Acord que va ser ratificat per àmplia majoria a l'assemblea de l'entitat del 22 de juny de 2016.[4]

Referències[modifica]

  1. «El Govern distingeix amb la Creu de Sant Jordi 25 personalitats i 15 entitats». Web oficial de la Generalitat de Catalunya, 30 abril del 2013.
  2. Erra, Miquel. Associació de Sant Tomàs: 1967-2007 : gent molt capaç. 2007. ISBN 9788493509927. 
  3. «"Herois Locals. Màrius Cassany, primer president de l'Associació Sant Tomàs de Vic"» (en català). La Xarxa de Comunicació Local. Ràdio Vic, 23-10-2014. [Consulta: 25 juliol 2015].
  4. «"L'assemblea de Sant Tomàs ratifica l'acord entre la direcció i les famílies"». El 9 Nou, 23-06-2016. [Consulta: 11 desembre 2016].