Asteroides que creuen l'òrbita de la Terra

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Classificació dels asteroides que creuen l'òrbita de la Terra.

Un asteroide que creua l'òrbita de la Terra és un asteroide proper a la Terra l'òrbita de la qual creua la d'aquesta quan és observat des del pol eclíptic de l'òrbita de la Terra.[1] A aquests planetes menors se'ls classifica en tres grups; Asteroides Atón, si el seu semieix major és menor que el de la Terra; si el semieix és major al terrestre es denominen asteroides Apol·lo; i també es troben els Asteroide Amor, si la seva òrbita conté totalment a la de la Terra.

Un asteroide amb una òrbita que creua la de la Terra necessàriament no està en perill de col·lisió amb ella. L'òrbita d'aquest tipus d'asteroides fins i tot pot no intersectar amb la de la Terra, aquesta aparent contradicció es deu al fet que alguns asteroides tenen òrbites molt inclinades, i per això poden tenir un periheli més petit que el de la Terra i no obstant això els seus camins mai es creuaran. Un asteroide pel qual existeix alguna possibilitat de col·lisió amb la Terra en el futur, i que tingui una certa grandària, es classifica com a asteroide potencialment perillós o PHA (per les sigles del seu nom anglès potentially hazardous asteroid). Especialment, un asteroide és un PHA si la seva distància mínima d'intersecció orbital (MOID) amb la Terra és menor que 0,05 ua i la seva magnitud absoluta és 22 o menor.[2]

Tenir un petit MOID no és una garantia de col·lisió. D'altra banda, les petites pertorbacions gravitacionals que l'asteroide pot sofrir durant el seu pas pels planetes propers a la seva òrbita poden alterar significativament el seu camí. Per exemple, (99942) Apophis s'aproximarà tan a prop a la Terra el 2029 que pot fins i tot passar per sota d'alguns satèl·lits geoestacionaris de la Terra. Aquesta canviarà la trajectòria d'Apofis i el resultat pot ser que fins i tot s'apropi àdhuc més a la Terra la propera vegada, possiblement el 2036. No és possible predir amb precisió la trajectòria d'aquest asteroide a causa d'aquesta trobada, de 2029, perquè la seva òrbita actual no se sap amb la suficient alta precisió i petites variacions anteriors a la trobada planetària poden provocar grans diferències després del mateix.[3]

D'entre tots els asteroides que creuen l'òrbita de la Terra sobresurt (3753) Cruithne, per tenir una òrbita amb el mateix període que la Terra.

Llista d'asteroides[modifica]

Trajectòria d'aproximació de 2004 FH en el sistema Terra-Lluna
Albirament de l'asteroide proper a la Terra 2004 FH al març de 2004. L'altre objecte que parpelleja és un satèl·lit artificial.
El gràfic mostra les diferents possibilitats de configuració orbital d'un asteroide (òrbita vermella) respecte d'un planeta (orbitant dins de la franja blava, delimitada pel periheli i l'Afeli) A, B: l'òrbita de l'asteroide és externa (o interna) respecte a la del planeta.
C, D: l'òrbita de l'asteroide es manté a prop externament (o internament) de la del planeta.
I: l'òrbita de l'asteroide interseca amb la del planeta.
F: asteroide i planeta són coorbitals.

A continuació es llisten els asteroides que s'han identificat com a asteroides que creuen l'òrbita de la Terra:

Notes : † creuador extern

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Report of the Task Force on potentially hazardous Near Earth Objects
  2. «retrieved online». Arxivat de l'original el 2017-02-13. [Consulta: 8 setembre 2015].
  3. SCIENCE@NASA

Enllaços externs[modifica]