Astronomia amateur

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Astrònoms afeccionats observant la pluja de Perseids al riu Delaware, Nova Jersey, EUA l'agost del 2006.

L'astronomia afeccionada és la realitzada per astrònoms no professionals. Sovint es considera a l'astrònom afeccionat a aquell astrònom aficionat que no només observa el cel sinó que ensems contribueix a l'astronomia amb les seves pròpies observacions. En moltes ocasions, la línia frontera entre un astrònom professional i l'afeccionat és molt difuminada perquè alguns d'ells han contribuït de manera destacada al desenvolupament de l'astronomia o del coneixement del cel nocturn.

El primer pas per iniciar-se en l'astronomia afeccionada acostuma a ser un aprenentatge introductori dels astres, començant pels que trobem en el Sistema Solar (Lluna, planetes, etc..) i acabant pels objectes més allunyats (galàxies, nebuloses, estrelles llunyanes…).

El següent pas és reconèixer els diferents astres al cel: detectar els planetes, les estrelles més importants i algunes constel·lacions. En aquests primers passos s'acostuma a fer observació a simple vista i/o amb ajuda de prismàtics per poder observar amb més detall la Lluna, planetes i altres objectes.

Quan s'ha assolit certa experiència, l'astrònom aficionat és capaç de situar-se i detectar en el cel diferents objectes. És llavors quan l'ús d'un telescopi es converteix en el següent nivell d'observació. Per utilitzar un telescopi s'ha d'aprendre a instal·lar-lo i calibrar-lo per tal de poder fer la localització i el seguiment d'astres correctament.

La selecció d'un telescopi s'ha de fer d'acord amb l'experiència. És usual que el primer telescopi d'un aficionat sigui un refractor (telescopi de Galileu) d'obertura reduïda i amb montura altazimutal, ja que el seu preu acostuma a ser més reduït que altres telescopis més grans (com els reflectors) o que tinguin muntura equatorial. A mesura que es guanya experiència, l'astro-afeccionat passa a utilitzar telescopis més grans i amb montures més complexes, incorporant tècniques com el seguiment d'astres automatitzat, astrofotografia, etc.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Astronomia amateur