Vés al contingut

Atac a Orleans (1918)

Infotaula de conflicte militarAtac a Orleans
Primera Guerra Mundial
Teatre de l'Atlàntic
Map

Vista de Cape Cod des de l'espai,
on s'ubica Orleans
Data21 de juliol de 1918
Coordenades41° 47′ 23″ N, 69° 59′ 25″ O / 41.7897°N,69.9903°O / 41.7897; -69.9903
LlocOrleans, Estats Units
EstatEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
ResultatVictòria dels alemanys
Bàndols
Triple Entesa:
Estats Units
Potències Centrals:
Kaiserliche Marine
Comandants
Desconegut Richard Feldt
Forces
1 remolcador
4 gavarres
9 hidroavions
1 U-boot
Baixes
1 remolcador
4 gavarres
Cap baixa humana
Cap

L'atac Orleans va ser una acció naval i aèria durant la Primera Guerra Mundial, que va tenir lloc el 21 de juliol de 1918.

Un U-boot alemany va obrir el foc sobre la ciutat estatunidenca d'Orleans (Massachusetts), i sobre diversos vaixells mercants propers. Va enfonsar un remolcador, però projectils disparats en direcció cap a la ciutat van caure sense causar danys en la platja i en un pantà proper.

L'atac

[modifica]

Al matí del 21 de juliol 1918, durant l'últim any de la Primera Guerra Mundial, el submarí alemany U-156, capitanejat per Richard Feldt, va emergir a 5 km de la costa de Cape Cod, Massachusetts, i va començar a bombardejar al remolcador Perth Amboy i a les quatre gavarres que remolcava. Un grapat dels projectils disparats per les dues armes de la coberta de l'U-156 van caure a la platja de Nauset, donant a la ciutat d'Orleans la distinció de ser el primer i únic lloc dels Estats Units que va rebre foc de l'enemic durant la Primera Guerra Mundial.

Hidroavió Curtiss HS-2L

Al Cape Cod hi havia l'United States Life-Saving Service (Servei de Salvavides dels Estats Units) i una base aèria de l'US Navy. Els salvavides, que estaven en la base 40, van enviar un surfboat sota el fort foc d'artilleria enemic i van remar en direcció dels trenta-dos mariners atrapats a bord del remolcador i les gavarres. Mentrestant van ser enviats, des de la base aèria naval de Chatham, hidrocanoes HS-1L i hidroavions R-9 per a bombardejar al submarí enemic amb càrregues útils de TNT. Va ser la primera vegada en la història que els aviadors estatunidencs van atacar una nau enemiga a l'Atlàntic occidental.

Avui en dia, una placa en la platja recorda aquest històric combat, en la que es pot llegir:[1]

Three miles offshore, in the direction of the arrow, was the scene of attack of a German submarine on a tug and barges July 21, 1918. Several shells struck the beach. This is the only section of the United States' coast shelled by the enemy during World War I.

A tres milles (5 km) de la costa, en el sentit de la fletxa, va ser l'escenari de l'atac d'un submarí alemany contra un remolcador i gavarres el 21 de juliol de 1918. Diversos projectils van colpejar la platja. Aquesta és l'única secció part de la costa dels Estats Units que va ser bombardejada per l'enemic durant la Primera Guerra Mundial.

Conseqüències

[modifica]

Després de l'atac, l'U-156 es va dirigir cap al nord, on va seguir atacant altres naus aliades.

Prop de la ciutat d'Orleans, es van trobar alguns obusos i cràters en la platja i en un pantà proper. La zona va patir danys menors. No hi va haver víctimes mortals.[2]

Els efectes psicològics sobre la població d'Orleans van ser immediats. Moltes persones van començar a informar sobre que van escoltar batalles navals en la costa. Altres van parlar d'una suposada «nau nodrissa» per a l'U-156. La premsa va titular l'enfrontament com la «Batalla d'Orleans» i van oferir una recompensa pel descobriment de les bases de subministrament dels submarins en la Badia de Fundy. També es van prohibir els llums als pobles de la costa per por que els espies alemanys els aprofitessin per a comunicar-se amb els submarins.

L'atac a Orleans va ser l'única incursió de les Potències Centrals al territori continental dels Estats Units durant la Primera Guerra Mundial. També va ser la primera vegada que el territori continental dels Estats Units va ser bombardejat per l'artilleria d'una potència estrangera des del Setge de Fort Texas en 1846. El territori continental dels Estats Units seria bombardejat de nou dues vegades més en 1942 pels submarins japonesos durant la Guerra del Pacífic; aquests dos atacs són coneguts com el bombardeig de Fort Stevens (al llarg de la costa nord-est del Pacífic d'Oregon), i el bombardeig d'Ellwood (prop de Santa Barbara, Califòrnia).

Referències

[modifica]

Bibliografia

[modifica]
  • Gibson, R.H; Prendergast, Maurice. The German Submarine War 1914–1918 (en anglés), 2002. ISBN 1-904381-08-1. 
  • Klim, Jake. Attack on Orleans: The World War I Submarine Raid on Cape Cod (en anglés). The History Press, 2014. 
  • Larzelere, Alex. Coast Guard in World War One (en anglés). Naval Institute Press, 2003. ISBN 1-55750-476-8. 
  • Sheard, Bradley. Lost Voyages: Two Centuries of Shipwrecks in the Approaches to New York (en anglés). Aqua Quest Publications, 1997. ISBN 1-881652-17-3. 

Enllaços externs

[modifica]
  • Michael Westaway McCue. The U-Boat That Threatened America (anglès)
  • Helgason, Guðmundur. "WWI U-boats: U 156". (anglès)