Atlas Lingüístico de la Península Ibérica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llibreAtlas Lingüístico de la Península Ibérica
(es) Atlas lingüístico de la Península Ibérica Modifica el valor a Wikidata
Tipusmapa lingüístic Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
AutorTomás Navarro Tomás Modifica el valor a Wikidata
PublicacióMadrid Modifica el valor a Wikidata, 1962 Modifica el valor a Wikidata

L'Atlas lingüístico de la Península Ibérica (ALPI) és el primer atles lingüístic d'abast supraestatal que es feu a la Península Ibèrica i que dissortadament roman gairebé inèdit avui (només se n'ha publicat un volum fins ara). La idea de l'atles es deu al lingüista i filòleg espanyol Ramón Menéndez Pidal. Així es van fer més de 800 enquestes a tot l'Estat (i també a localitats de l'altra banda de les fronteres com per exemple a Catalunya del Nord) sota la direcció de Tomás Navarro Tomás. Els seus col·laboradors i investigadors van ser Aurelio M. Espinosa junior, Luís F. Lindley Cintra, Aníbal Otero, Lorenzo Rodríguez-Castellano i per la part de llengua catalana: Francesc de Borja Moll i Manuel Sanchis Guarner. Les enquestes es van fer majoritàriament entre 1931 i 1935; la resta fou completada entre 1947 i 1957.

Aquesta obra es va trobar després ocultada per l'arribada de la Guerra Civil i després la censura del franquisme. Navarro Tomás, que es va haver d'exiliar, es va endur amb ell els quaderns amb les dades de les enquestes, que només tornarien a l'Estat espanyol el 1951. Es publicà un primer volum dedicat a la fonètica el 1962.

La recuperació de les enquestes[modifica]

Després de la publicació del primer volum, l'obra va caure a l'oblit fins a la recuperació dels quaderns, escampats a indrets diversos, pel lingüista canadenc de la Universitat de l'Ontario Occidental: David Heap entre 1999 i 2001.

L'ALPI a Internet[modifica]

El professor Heap ha iniciat un projecte de digitalització de les enquestes de l'ALPI permetent així la divulgació i l'anàlisi de la feina acomplerta per tots els lingüistes anteriors.

Així mateix, Vicent Garcia Perales (autor d'una tesi sobre l'ALPI valencià) actualitza informació sobre aquest projecte desgraciat en el blog.

Epistolari de l'ALPI (història interna)[modifica]

Santi Cortés Carreres i Vicent García Perales publiquen en 2009 (PUV) la correspondència entre les persones implicades en el projecte de l'ALPI, en el llibre:

CORTÉS, Santi – Vicent GARCIA PERALES (2009): La historia interna del Atlas Lingüístico de la Península Ibérica (ALPI). Correspondencia (1910-1976), Valencia, Publicacions de la Universitat de València.

La publicació coincideix amb la commemoració dels 125 anys del naixement i 30 de la mort de Tomás Navarro Tomás.

Enllaços externs[modifica]