Atzucac

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Un atzucac a Manchester, RU
Un atzucac a Melbourne

Un cul de sac o atzucac, paraula que deriva de l'àrab az-zuqâq que significa carrer estret, és un carrer o camí sense sortida.[1] Apareix documentat en català des de l'any 1238 i és una paraula que es va conservar en el valencià comú i que ha passat al lèxic estàndard del català. També es pot anomenar carreró sense sortida o cul-de-sac.

Els atzucacs en zones urbanes només són per al pas de vianants. Són més freqüents en les parts més antigues de les ciutats i la majoria de les planificacions urbanes modernes no els incorporen. Poden ser llocs perillosos per causa dels atracaments.

Als Estats Units d'Amèrica els atzucacs (alleys, paraula d'origen francès) existeixen tant en les zones comercials més antigues com en les zones residencials, principalment les construïdes abans de la dècada de 1950, ja sia amb finalitat de donar serveis com d'accés d'automòbils. Des de 1950 han desaparegut en gran part dels plans de desenvolupament per a nous habitatges.

Altres significats[modifica]

  • Atzucac en escacs és una situació en la qual qualsevol moviment del jugador implica un afebliment de la seva posició. També s'utilitza el mot original alemany zugzwang.
  • Atzucac (informàtica)
  • Atzucac en tipografia és un espai entre dues columnes de text.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Atzucac