Aulacocèrides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Aulacocèrids)
Infotaula d'ésser viuAulacocèrides
Aulacocerida Modifica el valor a Wikidata
Període
Estat de conservació
Fòssil
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
SubregneEumetazoa
FílumMollusca
ClasseCephalopoda
SubclasseColeoidea
SuperordreBelemnoidea
OrdreAulacocerida Modifica el valor a Wikidata
Famílies

Els aulacocèrides (Aulacocerida) són un ordre extint de cefalòpodes belemnoïdeus, que van viure entre el Devonià superior i Juràssic inferior. Van ser assignats a la subclasse Coleoidea a causa de les similituds en l'estructura del seu esquelet intern.

Característiques[modifica]

Els aulacocèrides tenien una conquilla esvelta, cònica amb una cambra de vida gran, de apertura senzilla. La protoconquilla (inicial, la càmera embrionària) està separada de la cambra cònica interna per una constricció en forma d'ou. El sifó és estret i ventral, constret en els septes i ampliat al mig de la cambra; el coll es projecta cap enrere cap a l'àpex. No se sap amb certesa el nombre de tentacles i brànquies. El nacre que s'ha recuperat d'aulococèrides així com de belemnits s'assembla al que s'ha trobat recentment en Sepia i Spirula, però difereix del trobat a Nautilus.

Les opinions varien sobre si els aulacocèrides tenien la conquilla interna com els moderns calamars, o si tenien conquilles externes com els nautilods i ammonites.

Distribució estratigràfica[modifica]

Es troben entre el Devonià Superior - Carbonífer i Juràssic, estan àmpliament representats en el registre fòssil del Triàsic en els sediments dipositats a l'Oceà de Tetis.

Referències[modifica]

  • Klaus Bandel, J. Reitner, and W. Sturmer, 1893. Coleoids from the Lower Devonian Black Slate (Hunstruck-Shiefer) of the Hunsruck (West Germany). N Jb Geol Paliont Abh 165(3) 397-414 Stuttgart, Apr 1983.
  • Klaus Bandel, 1985. Composition and ontogeny of Dictyoconites (Aulacocerida, Cephalopoda). Palaont Z 59(3/4),223-244. Stuttgart, Dec 1985.
  • Lehmann & Hillmer, 1983. Jeletzky, 1966. Mariotti & Pignatti, 1993.

Enllaços externs[modifica]