Autoabastiment

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
« Autoconsum » redirigeix aquí. Vegeu-ne altres significats a « Consum».
« Autosuficiència » redirigeix aquí. Vegeu-ne altres significats a « Agricultura de subsistència».
Per a altres significats, vegeu « Economia de subsistència».

Autoabastiment o autosuficiència és l'estat en què el proveïment de béns econòmics únicament depèn d'un mateix, de manera que no es requereix ajuda, suport o interacció externa per a la supervivència. És una forma de completa autonomia personal o col·lectiva, identificada amb la independència en els seus aspectes econòmics.

Pot denominar-se també autoconsum, ja que aquesta situació només es pot aconseguir plenament quan el productor és el seu propi consumidor: produeix tot (i únicament) el que va a consumir i consumeix únicament (i tot) el que produeix.

Pot aplicar de manera parcial (grau d'autoproveïment, mesurat en percentatge), o restringir-se a un sol sector, com l'alimentació o l'energia: autoabastiment alimentari, autoabastament energètic, etc. El terme oposat és el de dependència: dependència alimentària, dependència energètica, etc. També pot estendre l'ús del terme al capital o la tecnologia (autosuficiència o dependència de capital i autosuficiència o dependència tecnològica).

Autoabastiment i autarquia[modifica | modifica el codi]

La situació d'un mercat nacional completament tancat al comerç exterior s'anomena autarquia, i encara que s'ha donat en algunes circumstàncies històriques d'aïllament produït per guerres, no sol donar-se el cas d'una economia totalment autosuficient, en el sentit d'aïllada de l'exterior, sense cap tipus d'intercanvis, durant llargs períodes de temps. Tal cosa no passava ni tan sols en èpoques prehistòriques tot en societats primitives, encara que no mantinguessin una economia de mercat desenvolupada o una completa divisió del treball, com s'observa en l'arqueologia i l'antropologia.[1]

Els plantejaments dels règims polítics totalitaris van utilitzar l'autarquia més aviat com una forma de propaganda que com una política econòmica en si mateixa, que va tenir el seu moment de major difusió en el període d'entreguerres, i fins i tot es plantejava com una sortida a la crisi del capitalisme, especialment després del crac del 29. En aquest context es va desenvolupar l'autarquia com una opció voluntària de l'feixisme el nazisme o franquisme (per al qual en realitat va ser una imposició, donada la situació política durant la Segona Guerra Mundial i la postguerra). El plantejament anomenat socialisme en un sol país per Stalin en els anys trenta mantenia com una possibilitat el desenvolupament de la Unió Soviètica amb un alt grau d'aïllament exterior, en virtut de les seves dimensions continentals i la seva disponibilitat de tot tipus de matèries primeres.

Globalització i antiglobalització[modifica | modifica el codi]

L'estadi actual del desenvolupament econòmic no pot ser més oposat a l'autoabastament: és la globalització, que es va desenvolupar en la segona meitat del segle xx com a conseqüència de factors cientificotecnològics (revolució cientificotècnica, revolució informàtica, revolució verda, biotecnologia) i geopolítics (primer la descolonització-al voltant de 1960 - i després la bloc comunista -des de 1989 -). La resposta dels seus opositors, a càrrec dels moviments antiglobalització, inclou en alguns casos plantejaments d'autosuficiència (com l'anomenada sobirania alimentària).

Autoabastiment com a forma de vida alternativa[modifica | modifica el codi]

El terme autoabastiment s'aplica normalment, en el context de les societats desenvolupades contemporànies (societat postindustrial), a diverses formes de vida denominades alternatives o sostenibles, des del moviment hippie amb la seva recerca de la simplificació vital en el context de l'anomenada revolució de 1968 i el començament de la crítica al desenvolupisme (moviment ecologista, creixement zero). Tanmateix, hi ha exemples anteriors, en els plantejaments personals de Thoreau (que es va retirar a viure a una cabana al bosc en els Estats Units de mitjan segle xix) o els plantejaments comunitaris de Gandhi ( que demanava als hindús que es teixissin seva pròpia roba o recollissin la seva pròpia sal com resistència passiva a la colonització anglesa de l'Índia, a la primera meitat del segle xx). Des plantejaments il·lustrats s'havia realitzat ja el segle xviii (encara que s'havia iniciat fins i tot abans, des de la recepció de les notícies del Descobriment d'Amèrica), la construcció ideològica del mite del bon salvatge en comunió amb la naturalesa, així com la construcció literària del personatge de Robinson Crusoe.

Exemples d'intents d'autoabastiment propis de finals del segle xx i començaments del segle xxi es poden veure al moviment de repoblació de pobles abandonats o neorruralisme, el moviment okupa (especialment en la seva vessant anomenada ocupació rural) i en algunes ecoaldees.

Malgrat les evidents diferències entre la recerca voluntària de l'autoabastiment personal per raons ideològiques o morals, i la situació de les societats primitives, els seus partidaris es vinculen emocionalment amb una imatge romàntica de la societat preindustrial i el tercermundisme, i fins i tot de l'esperit de frontera de pioners i colonitzadors.

« No hi ha res nou en la recerca del autoabastiment. Els pioners que van colonitzar el Nou Món, Austràlia i parts d'Àfrica es autoabastien perquè havien de fer-ho.[2] »

Pràctiques que capaciten per a l'autoabastiment inclouen la bioconstrucció, el fes-ho tu mateix, la permacultura, l'agricultura sostenible i l'ús d'energies renovables.

El terme aquesta profundament relacionat amb l'autogestió i moviments sociopolítics llibertaris. L'autosuficiència per a l'autoconsum alimentari es vincula a la independència econòmica de les estructures socials superiors, des de la família a l'estat.

Autors influents[modifica | modifica el codi]

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Bronislaw Malinovski
  2. Allaby, Michael and Peter Bunyard. The Politics of Self-Sufficiency. Oxford: Oxford University Press, 1980. ISBN 0-19-217695-1