Vés al contingut

Autobús de trànsit ràpid

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
BRT de la xarxa Tram'Bus a Biàrritz (País Basc)

El sistema d'autobús de trànsit ràpid (en anglès, Bus Rapid Transit: BRT) també conegut com metrobús, autobús exprés o sistemes de transport ràpids, és un sistema de transport públic massiu basat en autobusos, dissenyat específicament amb serveis i infraestructures per a millorar el flux de passatgers. A vegades mal descrit com un "metro de superfície", el BRT té com a objectiu combinar la capacitat i la velocitat del tren lleuger o del metro, juntament amb la flexibilitat, menor cost i la simplicitat d'un sistema d'autobusos.[1]

Els sistemes BRT es caracteritzen per transitar generalment per carrils exclusius en zones urbanes. Els carrils solen estar situats en el centre de la calçada. L'ingrés als busos sol fer-se a través d'estacions on prèviament paguen els passatgers en lloc de realitzar el pagament a l'interior dels busos. Aquestes estacions solen estar construïdes en plataformes a nivell amb el pis del bus per a reduir el temps d'embarcament i facilitar l'accessibilitat als busos, especialment de persones discapacitades o de mobilitat reduïda. Un altre component dels sistemes BRT és que sovint se'ls dona prioritat als busos del sistema en les interseccions.

El primer sistema BRT és la Xarxa Integrada de Transport en Curitiba, Brasil, que va entrar en servei en 1974, establint un nou format de transport, que va ser replicat en altres ciutats com el Troleibús de Quito (construït en 1994 amb troleibusos), i després pel TransMilenio a Bogotà, Colòmbia (obert en 2000). A partir de la dècada del 2000 els BRT van ser posteriorment implementats en moltes altres ciutats a tot el món.[2]

Història[modifica]

El primer ús d'una via reservada per a autobusos va ser l'East Side Trolley Tunnel a Providence, Rhode Island.[3] El 1948 es va convertir d'una línia de trolebús a una línia d'autobús. No obstant això, el primer sistema BRT del món va ser el Busway de Runcorn, Anglaterra. Concebut per primera vegada en el pla mestre de Runcorn New Town el 1966, es va obrir als serveis l'octubre de 1971 i els 22 quilòmetres ja estaven en funcionament el 1980. La ciutat va ser dissenyada al voltant d'aquest sistema de transport, amb la majoria dels residents a no més de cinc minuts caminant del BRT.

El segon sistema BRT del món va ser la Rede Integrada de Transporte (RIT, xarxa integrada de transport), implementada a Curitiba, Brasil, l'any 1974. Molts dels elements que s'han associat amb BRT van ser innovacions suggerides per primera vegada per Carlos Ceneviva, dins de l'equip de l'alcalde de Curitiba Jaime Lerner. Inicialment només es reservaven carrils d'autobusos al centre de les principals vies arterials, el 1980 el sistema de Curitiba va afegir una xarxa d'autobusos alimentadors i connexions entre zones, i el 1992 va introduir la recollida de tarifes fora de bord, estacions tancades i l'embarcament a nivell d'andana.

Als Estats Units, el BRT va començar el 1977, amb la South Busway de Pittsburgh, operant en 6,9 km de carrils exclusius. Després de l'obertura de la West Busway, de 8,2 quilòmetres de llarg l'any 2000, el sistema Busway de Pittsburgh té avui més de 30 quilòmetres de llarg i els autobusos operen amb preferència de pas i un servei de punta de tan sols dos minuts.

El sistema OC Transpo BRT a Ottawa, Canadà, es va introduir el 1983. El primer element del seu sistema BRT van ser els carrils bus reservats pel centre de la ciutat amb parades amb andanes. La introducció de vies d'autobús separades exclusives (anomenades 'Transitway') es va produir l'any 1983. El 1996, tot el sistema de Transitway de 31 km previst originalment estava en funcionament; es van obrir més expansions el 2009, 2011 i 2014. Des de 2019 la part central del Transitway s'ha convertit en tramvia a causa de la gran demanda que portava el sistema més enllà de la seva capacitat dissenyada.

A Bogotà, Colòmbia, es va inaugurar l'any 2000 un sistema BRT que va combinar els millors elements del BRT de Curitiba amb altres avenços del BRT, i va aconseguir el sistema BRT de major capacitat i velocitat del món.

Característiques principals[modifica]

*Alguns sistemes poden no tenir totes les característiques[4]

Línies reservades[modifica]

Els carrils només per a autobusos permeten viatjar més ràpid i garantir que els autobusos no es retardin per la congestió de trànsit mixt. Es poden utilitzar drets de pas separats, com ara el Xiamen BRT completament elevat. També es poden crear nusos de transport als centres de les ciutats.

Pagament fora de l'autobús[modifica]

El pagament de la tarifa a l'estació elimina el retard causat pels passatgers que paguen a bord. L'ús d'una targeta de pagament que s'ha de tocar breument amb un lector de targetes també és ràpid.

Bus amb prioritat de pas[modifica]

La prohibició de girs al trànsit pel carril bus redueix significativament les demores dels autobusos. Sovint es donarà prioritat a l'autobús a les interseccions senyalitzades per reduir els retards.

Embarcament a nivell de plataforma[modifica]

Les andanes de l'estació dels sistemes BRT han d'estar a nivell del terra de l'autobús per a un embarcament ràpid i fàcil, fent-lo totalment accessible per a cadires de rodes, passatgers amb discapacitat i cotxets de nadons, amb un mínim de retards.

Un compromís popular són els autobusos de pis baix amb un pas baix a la porta, que poden permetre l'embarcament fàcil a les parades de plataforma baixa compatibles amb altres autobusos. Aquest disseny intermedi es pot utilitzar amb alguns sistemes BRT de baixa o mitjana capacitat.

Autobus bi-articulat

Altres característiques[modifica]

Vehicles d'alta capacitat[modifica]

En línies de BRT on la demanda sigui especialment alta es poden operar amb busos articulats o biarticulats de fins a 300 passatgers de capacitat.[5] Tot i que no és comú també ens podem trobar amb autobusos de dos pisos.

Estacions d'alta qualitat[modifica]

En algunes línies de BRT ens podem trobar amb estacions d'autobús que permeten l'ús simultani de dos o més autobusos. També tenen portes automàtiques a les andanes i servei d'altaveu i compra de tiquets.

Túnels o estructures subterrànies[modifica]

Seguint el mateix funcionament que el metro també hi ha línies de BRT que van per túnels amb tots els beneficis que suposa. Un problema que hi ha amb aquelles línies que utilitzen autobusos de combustió és la necessitat de ventilació dels túnels. Poc a poc els autobusos estan passant a ser autobusos elèctrics per a solucionar el problema.

Raons per al seu ús[modifica]

En comparació amb altres sistemes de transport com el tramvia el BRT és una opció menys costosa i requereix de menys infraestructura per a posar-ho en servei. Els autobusos també donen més flexibilitat alhora de crear noves línies i els conductors necessiten menys entrenament. A més els autobusos no estan tant limitats pel pendent i poden circular per carrers per on altres mitjans de transport no podrien.

BRT Standard[modifica]

Línia USJ7 de BRT

Els Bus Rapid Transit tenen un sistema d'avaluació anomenat BRT Standard[6]on s'avaluen els sistemes de BRT en funció de:

 • La infraestructura
 • El disseny de les estacions
 • El plantejament del servei
 • La comunicació
 • L'accés i la integració

Aquest sistema d'avaluació és duta a terme per l'Institute for Transportation and Development Policy (ITDP) i s'assegura que els BRT compleixen amb els mínims requerits. Aquest estudi certifica els BRT com a Bàsic, Bronze, Plata o Or

Puntuació[modifica]

S'atorguen punts per aquells elements dels corredors BRT que milloren significativament el rendiment operatiu i la qualitat del servei. Per a cada element identificat a l'estàndard BRT, s'assigna un valor de punt. Aleshores, un corredor BRT determinat es valora en funció dels punts acumulats de tots els punts en estudi.

L'estàndard BRT va crear una "definició mínima" per als sistemes BRT. Per qualificar com a BRT, un corredor ha de:

 • tenir almenys 3 km de longitud
 • puntuar almenys 4 punts per l'alineació de la via d'autobusos
 • puntuar almenys 4 punts per via reservada
 • tenir una puntuació igual o superior a 20/38 en els elements bàsics del BRT.

Els conceptes bàsics de BRT, tal com es descriuen a la secció anterior, tenen les següents puntuacions màximes: Conceptes bàsics de BRT [38 punts]

 • Prioritat de pas (8 punts)
 • Alineació de bus (8 punts)
 • Recollida de tarifes fora de bord (8 punts)
 • Tractaments d'intersecció (7 punts)
 • Embarcament a nivell de plataforma (7 punts)

A més dels conceptes bàsics de BRT, es puntuen cinc categories addicionals d'elements de disseny i planificació de BRT. Aquestes categories i elements tenen les següents puntuacions màximes:

Planificació del servei — [19 punts en total]

 • Múltiples rutes (4 punts)
 • Serveis diversos: exprés, amb parades limitades i locals (3 punts)
 • Centre de control (3 punts)
 • Perfil de demanda optimitzat (3 punts)
 • Connexions de xarxa multicorredor (2 punts)
 • Horari d'obertura inclòs la nit i els caps de setmana (2 punts)

Infraestructura — [13 punts en total]

 • Pas de carrils a les estacions (3 punts)
 • Minimització de les emissions d'escapament dels vehicles (3 punts)
 • Estació enrere de les interseccions (3 punts)
 • Estacions centrals (2 punts)
 • Qualitat del paviment (2 punts)

Disseny de l'estació i interfície estació-autobús — [10 punts en total]

 • Estacions segures i còmodes (3 punts)
 • Nombre de portes a l'autobús (3 punts)
 • Acoblaments i subparades a estacions d'alta demanda per millorar el flux d'autobusos (1 punt)
 • Distàncies raonables entre estacions (2 punts)
 • Portes corredisses a les estacions de BRT (1 punt)

Comunicacions — [5 punts en total]

 • Marca (3 punts)
 • Informació del passatger (2 punts)

Integració i accés — [15 punts en total]

 • Integració amb altres transports públics (3 punts)
 • Aparcament de bicicletes segur (2 punts)
 • Carrils bici (2 punts)
 • Integració de la bicicleta compartida (1 punt)
 • Accés i seguretat per als vianants (3 punts)
 • Accessibilitat universal (3 punts)

Un cop qualificat com a BRT bàsic, un corredor pot guanyar fins a 100 punts. Quan s'hagi completat la puntuació dels elements estudiats es poden restar punts de la puntuació total per tenir en compte les debilitats operatives. Aquestes deduccions impedeixen atorgar un reconeixement d'alta qualitat als corredors BRT que tenen problemes significatius d'operació, gestió o rendiment. Els elements de deducció d'operacions (fins a un total de 63 punts) inclouen la següent deducció màxima:

 • Velocitats comercials baixes (-10 punts)
 • Màxim de passatgers per hora i direcció per sota de 1.000 (-5 punts)
 • Falta d'execució del dret de pas (-5 punts)
 • Desnivell important entre el sòl de l'autobús i l'andana de l'estació (-5 punts)
 • Amuntegament (-5 punts)
 • Infraestructura mal cuidada, incloses vies d'autobusos, autobusos, estacions i sistemes tecnològics (-14 punts)
 • Freqüència de pic baixa (-3 punts)
 • Permetre l'ús insegur de la bicicleta (-2 punts)
 • Manca de dades de seguretat del trànsit (-2 punts)
 • Autobusos paral·lels al corredor BRT (-6 punts)
 • Agrupament d'autobusos (-4 punts)

El BRT Standard atorga als sistemes amb una puntuació d'entre 85-100 la categoria Or, entre 70-84 Plata i 55-69 Bronze. Molts passadissos d'autobusos amb alguns aspectes semblants a BRT no es poden qualificar com a tal. Els passadissos que no compleixen els estàndards mínims de BRT estan classificats per l'ITDP com a "No BRT".

Classificació[modifica]

Versió BRT Standard País Ciutat Sistema Línia Longitud

de línia (km)

Any de puntuació Puntuació total Classificació BRT Basics Carril reservat Alineació de l'autobús Recollida de tarifa fora bord Tractaments a les interseccions Embarcament a nivell de plataforma
2014 Argentina Buenos Aires Metrobus 9 de Julio 3.5 2014 70.0 Plata 28 8.0 8.0 0.0 6.0 6.0
2013 Argentina Buenos Aires Metrobus Juan B Justo 12.5 2013 61.0 Bronze 23 7.0 7.0 0.0 5.0 4.0
2013 Austràlia Brisbane Sense nom South East Busway 16.5 2013 77.0 Plata 23 7.0 7.0 0.0 6.0 3.0
2014 Brasil Belo Horizonte MOVE MOVE - Antônio Carlos 16.0 2015 79.0 Plata 37 7.0 8.0 8.0 7.0 7.0
2014 Brasil Belo Horizonte MOVE MOVE - Cristiano Machado 7.1 2014 86.0 Or 36 8.0 8.0 8.0 5.0 7.0
2014 Brasil Brasília Expresso DF Expresso DF Sul 36.2 2015 59.0 Bronze 30 6.0 6.0 7.0 7.0 4.0
2013 Brasil Curitiba Rede Integrada de Transporte (RIT) Boqueirão 10.3 2013 82.0 Plata 33 7.0 7.0 7.0 6.0 6.0
2013 Brasil Curitiba Rede Integrada de Transporte (RIT) Circular Sul 14.5 2013 82.0 Plata 33 7.0 7.0 7.0 6.0 6.0
2013 Brasil Curitiba Rede Integrada de Transporte (RIT) Leste 12.4 2013 82.0 Plata 33 7.0 7.0 7.0 6.0 6.0
2013 Brasil Curitiba Rede Integrada de Transporte (RIT) Linha Verde 7.0 2013 92.0 Or 33 7.0 7.0 7.0 6.0 6.0
2013 Brasil Curitiba Rede Integrada de Transporte (RIT) Norte 8.9 2013 82.0 Plata 33 7.0 7.0 7.0 6.0 6.0
2013 Brasil Curitiba Rede Integrada de Transporte (RIT) Oeste 10.4 2013 82.0 Plata 33 7.0 7.0 7.0 6.0 6.0
2013 Brasil Curitiba Rede Integrada de Transporte (RIT) Sul 10.6 2013 82.0 Plata 33 7.0 7.0 7.0 6.0 6.0
2014 Brasil Goiânia Sense nom Eixo Anhanguera 13.5 2015 56.0 Bronze 35 8.0 8.0 8.0 7.0 4.0
2016 Brasil Recife Via Livre Via Livre Leste/Oeste 8.2 2017 52.0 BRT Bàsic 33 4.0 8.0 8.0 6.3 7.0
2016 Brasil Recife Via Livre Via Livre Norte/Sul 22.8 2017 64.3 Bronze 38 7.8 8.0 8.0 7.0 7.0
2014 Brasil Rio de Janeiro BRT Rio TransCarioca 39.0 2014 86.0 Or 38 8.0 8.0 8.0 7.0 7.0
2013 Brasil Rio de Janeiro BRT Rio TransOeste 52.0 2013 88.0 Or 33 7.0 7.0 7.0 6.0 6.0
2014 Brasil Rio de Janeiro BRT Rio TransOeste 52.0 2014 77.0 Plata 38 8.0 8.0 8.0 7.0 7.0
2016 Brasil Rio de Janeiro BRT Rio TransOlimpica 23.0 2017 74.7 Plata 38 8.0 8.0 8.0 7.0 7.0
2013 Brasil São Paulo Sense nom Expresso Tiradentes (Eixo Sudeste) 12.0 2013 80.0 Plata 33 7.0 7.0 7.0 6.0 6.0
2013 Brasil São Paulo Corredor Metropolitano ABD ABD Diadema 33.0 2013 60.0 Bronze 20 7.0 7.0 1.0 5.0 0.0
2014 Brasil São Paulo Corredor Metropolitano ABD ABD Extensão Morumbi 10.8 2015 47.0 BRT Bàsic 20 5.0 8.0 0.0 7.0 0.0
2016 Brasil Uberaba VETOR VETOR Leste-Oeste 5.1 2016 72.4 Plata 38 8.0 8.0 8.0 7.0 7.0
2014 Brasil Uberlàndia Sense nom Corredor Estrutural Sudeste (Av. João Naves de Ávila) 7.5 2015 70.0 Plata 28 5.0 8.0 8.0 7.0 0.0
2013 Canadà Ottawa, ON Transitway (All corridors) 30.0 2013 64.0 Bronze 20 7.0 7.0 0.0 6.0 0.0
2016 Canadà York, Ontario Viva Highway 7 Corridor 10.3 2019 64.1 Bronze 24 6.2 7.9 8.0 2.0 0.0
2014 Xile Santiago de Xile Transantiago Avenida Grecia 10.0 2014 56.0 Bronze 21 7.0 8.0 0.0 6.0 0.0
2014 Xile Santiago de Xile Transantiago Avenidas Las Industrias - Seirra Bella/Carmen 9.2 2014 57.0 Bronze 22 8.0 8.0 0.0 6.0 0.0
2014 Xile Santiago de Xile Transantiago Pedro Aguirre Cerda - Exposicion/Bascunan Guerrero 11.5 2014 57.0 Bronze 22 8.0 8.0 0.0 6.0 0.0
2014 Xile Santiago de Xile Transantiago Santa Rosa Norte 7.2 2014 57.0 Bronze 22 8.0 8.0 0.0 6.0 0.0
2014 Xile Santiago de Xile Transantiago Santa Rosa Sur 8.5 2014 57.0 Bronze 22 8.0 8.0 0.0 6.0 0.0
2013 Xina Beijing Beijing BRT Entire Network 59.0 2013 57.0 Bronze 20 4.0 4.0 6.0 0.0 6.0
2014 Xina Changde Changde BRT Changde Dadao 18.9 2014 53.0 BRT Bàsic 27 8.0 8.0 4.0 0.0 7.0
2014 Xina Chengdu Chengdu BRT Erhuan Lu 28.8 2014 72.0 Plata 38 8.0 8.0 8.0 7.0 7.0
2013 Xina Changzhou Changzhou BRT Entire Network 51.9 2013 68.0 Bronze 27 7.0 7.0 7.0 0.0 6.0
2014 Xina Dalian Dalian BRT Zhangqian Lu - Songjiang Lu - Huabei Lu - Xi'an Lu 9.0 2014 51.0 BRT Bàsic 27 5.0 7.0 8.0 0.0 7.0
2013 Xina Guangzhou Guangzhou BRT Zhongshan Avenue 22.5 2013 91.0 Or 33 7.0 7.0 7.0 6.0 6.0
2014 Xina Hefei Hefei BRT Hefei Line 1 (Changjiang) 7.2 2014 52.0 BRT Bàsic 20 4.0 8.0 8.0 0.0 0.0
2014 Xina Jinan Jinan BRT B7 corridor Xierhuan 7.1 2014 60.0 Bronze 31 8.0 8.0 8.0 0.0 7.0
2013 Xina Jinan Jinan BRT Beiyuan dajie 15.0 2013 67.0 Bronze 25 7.0 7.0 7.0 0.0 4.0
2013 Xina Jinan Jinan BRT Erhuandonglu 8.0 2013 67.0 Bronze 25 7.0 7.0 7.0 0.0 4.0
2013 Xina Jinan Jinan BRT Gongyebeilu-Aotizonglu Line 6 6.6 2013 67.0 Bronze 25 7.0 7.0 7.0 0.0 4.0
2013 Xina Jinan Jinan BRT Lishan Lu 4.8 2013 67.0 Bronze 25 7.0 7.0 7.0 0.0 4.0
2013 Xina Lanzhou Lanzhou BRT Anning Lu 8.6 2013 84.0 Plata 32 7.0 7.0 7.0 5.0 6.0
2014 Xina Lianyungang Lianyungang BRT Xingfu-Hailian-Xingangcheng-Gangcheng 32.0 2014 61.0 Bronze 31 8.0 8.0 8.0 0.0 7.0
2014 Xina Urumqi Urumuqi BRT Corridor 1 (Beijinglu-Xibeilu-Yangzijianglu) 15.5 2014 60.0 Bronze 31 8.0 8.0 8.0 0.0 7.0
2014 Xina Xiamen Xiamen BRT 51.0 2014 74.0 Plata 38 8.0 8.0 8.0 7.0 7.0
2014 Xina Yancheng Yancheng BRT Kaifang Dadao - Jiefang Nanlu 16.0 2014 55.0 Bronze 31 8.0 8.0 8.0 0.0 7.0
2014 Xina Yichang Yichang BRT Yixing Ave-Dongshan Ave-Jucheng Rd 23.0 2015 85.0 Or 37 8.0 8.0 8.0 6.0 7.0
2014 Xina Yinchuan Yinchuan BRT Huanghe East-Nanxun-Qinghe 17.0 2014 56.0 Bronze 29 8.0 8.0 8.0 0.0 5.0
2014 Xina Zaozhuang Zaozhuang BRT B1 33.5 2014 57.0 Bronze 25 8.0 5.0 5.0 0.0 7.0
2014 Xina Zaozhuang Zaozhuang BRT B3 32.2 2014 49.0 BRT Bàsic 31 8.0 8.0 8.0 0.0 7.0
2014 Xina Zaozhuang Zaozhuang BRT B5 18.5 2014 50.0 BRT Bàsic 31 8.0 8.0 8.0 0.0 7.0
2014 Xina Zhengzhou Zhengzhou BRT 30.5 2014 59.0 Bronze 31 8.0 8.0 8.0 0.0 7.0
2014 Xina Zhongshan Zhongshan BRT Zhongshan 2nd-5th Rd - Jiangling Rd 13.0 2014 62.0 Bronze 31 8.0 8.0 8.0 0.0 7.0
2013 Colòmbia Barranquilla Transmetro (no name) 13.2 2013 77.0 Plata 32 7.0 7.0 7.0 5.0 6.0
2013 Colòmbia Bogotà TransMilenio Americas 12.7 2013 88.0 Or 32 7.0 7.0 7.0 5.0 6.0
2013 Colòmbia Bogotà TransMilenio Autonorte 11.6 2013 83.0 Plata 32 7.0 7.0 7.0 5.0 6.0
2013 Colòmbia Bogotà TransMilenio Calle 80 7.5 2013 86.0 Or 33 7.0 7.0 7.0 6.0 6.0
2013 Colòmbia Bogotà TransMilenio Caracas 7.3 2013 83.0 Plata 32 7.0 7.0 7.0 5.0 6.0
2013 Colòmbia Bogotà TransMilenio El Dorado 10.8 2013 86.0 Or 33 7.0 7.0 7.0 6.0 6.0
2013 Colòmbia Bogotà TransMilenio NQS 8.6 2013 89.0 Or 33 7.0 7.0 7.0 6.0 6.0
2013 Colòmbia Bogotà TransMilenio Suba 9.6 2013 89.0 Or 33 7.0 7.0 7.0 6.0 6.0
2016 Colòmbia Bucaramanga Metrolinea Lagos - Quebradaseca 7.5 2018 74.5 Plata 38 8.0 8.0 8.0 6.5 7.0
2013 Colòmbia Cali MIO 1st phase (all corridors) 39.0 2013 82.0 Plata 33 7.0 7.0 7.0 6.0 6.0
2016 Colòmbia Cartegena Transcaribe 10.5 2017 80.7 Plata 37 7.7 8.0 8.0 6.5 7.0
2013 Colòmbia Medellin Metroplús (no corridor name) 12.5 2013 85.0 Or 32 7.0 7.0 7.0 5.0 6.0
2013 Colòmbia Pereira Megabús (no corridor name) 19.2 2013 77.0 Plata 33 7.0 7.0 7.0 6.0 6.0
2013 Ecuador Guayaquil Metrovia Troncal 1: Guasmo-Río Daule 13.9 2013 68.0 Bronze 32 6.0 7.0 7.0 6.0 6.0
2013 Ecuador Guayaquil Metrovia Troncal 3: Bastion-Centro 16.5 2013 67.0 Bronze 32 6.0 7.0 7.0 6.0 6.0
2014 Ecuador Quito Metrobus Corredor sur occidental 13.4 2014 62.0 Bronze 32 5.0 7.0 7.0 6.0 7.0
2013 Ecuador Quito Metrobus-Q Trolebus, Central-Norte and Ecovia 65.4 2013 74.0 Plata 29 7.0 4.0 7.0 5.0 6.0
2014 Ecuador Quito Metrobus Corredor sur oriental 11.1 2014 66.0 Bronze 31 6.0 5.0 7.0 6.0 7.0
2014 França Île-de-France Trans-Val-de-Marne (TVM) TVM (Antony-La Croix de Berny - Saint-Maur-Créteil 16.2 2014 71.0 Plata 28 8.0 8.0 7.0 5.0 0.0
2013 França Nantes Nantes Busway Line 4 6.9 2012 69.0 Bronze 28 7.0 7.0 6.0 4.0 4.0
2013 França Roan TEOR (Transport Est-Ouest Rouennais) (All Corridors) 13.0 2013 73.0 Plata 32 7.0 7.0 6.0 6.0 6.0
2014 Guatemala Ciutat de Guatemala Transmetro Eje Sur 13.0 2014 85.0 Or 37 8.0 8.0 8.0 6.0 7.0
2014 Guatemala Ciutat de Guatemala Transmetro Eje Central 11.7 2014 73.0 Plata 34 8.0 5.0 8.0 6.0 7.0
2013 Índia Ahmedabad Janmarg Narol-Naroda 13.2 2013 72.0 Plata 31 7.0 7.0 7.0 4.0 6.0
2013 Índia Ahmedabad Janmarg RTO-Maninagar 21.5 2013 68.0 Bronze 31 7.0 7.0 7.0 4.0 6.0
2014 Índia Ahmedabad Janmarg Sola-AEC 3.1 2014 65.0 Bronze 35 8.0 8.0 8.0 4.0 7.0
2013 Índia Delhi Delhi BRTS (closed) Moolchand-Ambedkar Nagar (closed) 5.8 2013 30.0 BRT Bàsic 18 7.0 7.0 0.0 0.0 4.0
2016 Índia Indore iBus iBus Trunk Corridor 11.5 2017 67.7 Bronze 32 7.8 7.8 8.0 1.0 7.0
2016 Índia Pimpri-Chinchwad Rainbow BRTS Corridor 2 14.5 2017 43.0 BRT Bàsic 23 8.0 8.0 0.0 0.0 7.0
2014 Índia Surat Sitilink Udhna - Sachin GIDC 10.0 2014 58.0 Bronze 35 7.0 8.0 8.0 5.0 7.0
2013 Indonesia Jakarta TransJakarta Corridor 1 12.9 2013 61.0 Bronze 30 7.0 7.0 7.0 3.0 6.0
2014 Indonesia Jakarta Transjakarta Corridor 1 12.9 2014 71.0 Plata 37 8.0 8.0 8.0 6.0 7.0
2013 Mèxic Guadalajara Macrobus Línea 1 16.0 2013 93.0 Or 33 7.0 7.0 7.0 6.0 6.0
2013 Mèxic Ciutat de Mèxic Metrobus Line 1 27.4 2013 73.0 Plata 32 7.0 7.0 7.0 5.0 6.0
2013 Mèxic Ciutat de Mèxic Metrobus Line 2 20.0 2013 75.0 Plata 29 7.0 5.0 7.0 4.0 6.0
2013 Mèxic Ciutat de Mèxic Metrobus Line 3 17.0 2013 78.0 Plata 31 7.0 7.0 7.0 4.0 6.0
2013 Mèxic Ciutat de Mèxic Metrobus Line 4 28.0 2013 55.0 Bronze 20 6.0 5.0 0.0 3.0 6.0
2013 Mèxic Ciutat de Mèxic Mexibus Line 1 16.0 2013 83.0 Plata 33 7.0 7.0 7.0 6.0 6.0
2014 Mèxic Ciutat de Mèxic Metrobus L5 Río de los Remedios - San Lazaro 10.0 2014 82.0 Plata 38 8.0 8.0 8.0 7.0 7.0
2014 Mèxic Ciutat de Mèxic Mexibus L3 Pantitlán-Chimalhuacan 14.5 2014 72.0 Plata 37 8.0 8.0 8.0 6.0 7.0
2014 Mèxic Monterrey Ecovia Lincoln-Ruiz Cortines 30.0 2014 75.0 Plata 37 8.0 8.0 8.0 6.0 7.0
2014 Mèxic Puebla RUTA Linea 1: Chachapa -Tlaxcalancingo 18.5 2014 69.0 Bronze 37 8.0 8.0 8.0 6.0 7.0
2014 Pakistan Islamabad-Pindi Metro Bus Twin Cities 22.5 2015 64.0 Bronze 35 8.0 8.0 8.0 7.0 4.0
2014 Pakistan Lahore Metro Bus Green Line 27.0 2015 52.0 BRT Bàsic 32 8.0 8.0 8.0 4.0 4.0
2016 Pakistan Peshawar Zu Peshawar Chamkani-Hayatabad 27.0 2021 97.0 Or 38 8.0 8.0 8.0 7.0 7.0
2013 Perú Lima El Metropolitano (only 1 line) 26.6 2013 88.0 Or 32 7.0 7.0 7.0 5.0 6.0
2013 Sud Àfrica Cape Town MyCiTi Phase 1A 17.0 2013 62.6 Bronze 27 7.0 6.6 7.0 0.0 6.0
2013 Sud Àfrica Johannesburg Rea Vaya Phase IA 25.5 2013 75.3 Plata 31 7.0 6.3 7.0 5.0 6.0
2014 Sud Àfrica Johannesburg Rea Vaya Phase IB 16.7 2014 61.1 Bronze 33 8.0 7.6 8.0 2.0 7.0
2016 Corea del Sud Sejong Sejong Express Intercity (B0) Express Intercity 23.4 2022 75.3 Plata 26 8.0 8.0 4.0 6.3 0.0
2014 Corea del Sud Seül Sense nom Cheonho-Daero - West 5.4 2014 51.0 BRT Bàsic 22 8.0 8.0 0.0 6.0 0.0
2014 Corea del Sud Seül Sense nom Susack BRT 20.0 2014 53.0 BRT Bàsic 22 8.0 8.0 0.0 6.0 0.0
2014 Corea del Sud Seül Sense nom Gangnam-Daero 4.7 2014 51.0 BRT Bàsic 22 8.0 8.0 0.0 6.0 0.0
2014 Corea del Sud Seül Sense nom Gyeongin-ro 5.6 2014 49.0 BRT Bàsic 20 7.0 7.0 0.0 6.0 0.0
2014 Corea del Sud Seül Sense nom Yeouidaebang-ro/Siheung-daero 9.5 2014 51.0 BRT Bàsic 22 8.0 8.0 0.0 6.0 0.0
2014 Corea del Sud Seül Sense nom Dongsomun-ro/Dobong-ro 14.3 2014 51.0 BRT Bàsic 22 8.0 8.0 0.0 6.0 0.0
2014 Corea del Sud Seül Sense nom Cheonho-Daero - East 9.2 2014 53.0 BRT Bàsic 20 5.0 8.0 0.0 7.0 0.0
2014 Tailàndia Bangkok Bangkok BRT Sathorn Station to Rama III Station 11.5 2014 59.1 Bronze 32 4.1 8.0 7.0 6.0 7.0
2014 Turquia Istanbul Metrobüs Avcılar - Söğütlüçeşme 52.0 2015 70.0 Plata 37 8.0 8.0 7.0 7.0 7.0
2013 Anglaterra Cambridge Cambridgeshire Busway Route A 26.0 2012 66.0 Bronze 22 5.0 5.0 0.0 6.0 6.0
2013 Estats Units Cleveland, OH Sense nom Healthline 6.9 2013 76.0 Plata 29 7.0 7.0 6.0 3.0 6.0
2013 Estats Units Eugene, OR Emerald Express (EmX) Green Line 12.5 2013 55.0 Bronze 20 4.0 4.0 6.0 0.0 6.0
2016 Estats Units Hartford CTfastrak Hartford-New Britain Busway 15.0 2016 79.2 Plata 36 8.0 8.0 5.6 7.0 7.0
2013 Estats Units Las Vegas, NV Sense nom Strip & Downtown Express (SDX) 2.0 2013 54.0 BRT Bàsic 23 6.0 6.0 3.0 3.0 5.0
2013 Estats Units Los Angeles, CA Sense nom Orange line 22.9 2013 65.0 Bronze 25 7.0 7.0 6.0 5.0 0.0
2013 Estats Units Pittsburgh, PA Sense nom Martin Luther King Jr. East Busway 15.0 2013 56.0 Bronze 20 7.0 7.0 0.0 6.0 0.0
2013 Estats Units Pittsburgh, PA Sense nom West Busway 8.1 2013 51.0 BRT Bàsic 20 7.0 7.0 0.0 6.0 0.0
2013 Estats Units Pittsburgh, PA Sense nom South Busway 7.0 2013 50.0 BRT Bàsic 20 7.0 7.0 0.0 6.0 0.0
2016 Estats Units Richmond GRTC Pulse 4.2 2019 56.6 Bronze 32 4.0 8.0 7.0 5.6 7.0
2014 Estats Units San Bernardino sbX E Street 8.3 2014 63.0 Bronze 32 8.0 8.0 7.0 2.0 7.0
2014 Veneçuela Caracas BusCaracas Línea 7 5.2 2014 72.0 Plata 37 7.0 8.0 8.0 7.0 7.0

Referències[modifica]

 1. «Sistema de bus de tránsito rápido (BRT)» (en castellà). [Consulta: 10 maig 2023].
 2. «Red Integrada de Transporte» (en castellà). [Consulta: 11 maig 2023].
 3. «East Side Transit Tunnel Project - RIPTA» (en anglès americà), 06-09-2022. [Consulta: 11 maig 2023].[Enllaç no actiu]
 4. «7 características de las estaciones de BRT que mejoran el servicio de buses públicos, Plataforma Urbana». [Consulta: 11 maig 2023].
 5. Buses, Volvo. «Volvo launches the world’s largest bus» (en anglès), 25-11-2016. [Consulta: 10 maig 2023].
 6. «The Bus Rapid Transit Standard - Institute for Transportation and Development Policy» (en anglès americà), 24-07-2014. [Consulta: 11 maig 2023].

Enllaços externs[modifica]