Autor

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula ocupacióAutor
Tipus d'ocupació
creador Modifica el valor a Wikidata
Camp de
treball
escriptura Modifica el valor a Wikidata

L'autor o autora és la persona que crea una obra artística o tècnica susceptible de ser reconeguda com a original (i per tant legalment protegida pels drets d'autor). Se sol emprar per a obres relacionades amb la literatura i per tant pot actuar com a sinònim d'escriptor.

Història[modifica]

Històricament la idea d'autor ha canviat quant al seu abast. En la tradició oral de l'antiguitat les històries es consideraven part de la tradició o bé inspirades per déus, els autors materials només en transmetien una versió. Durant segles els autors han quedat en l'anonimat i només a partir de l'Edat moderna i especialment al Romanticisme es va reivindicar el seu paper com a personalitat pròpia capaç d'engendrar una obra única i original.

Identitat i autoria[modifica]

L'autor pot usar un pseudònim per amagar la seva identitat o ser desconegut (com en el cas dels anomenats "negres literaris", on una persona famosa passa per l'autora d'una obra, habitualment la seva biografia, que en realitat ha escrit una altra persona). Una obra pot ser escrita per diversos autors alhora, en aquest cas es parla d'autoria col·lectiva (també llibre escrit a quatre mans si hi ha dos autors). Quan l'obra pertany a l'àmbit acadèmic, l'autoria es pot compartir entre els membres de l'equip de recerca o entre l'investigador i els seus superiors i directors.