Avantatge mecànic

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Es defineix avantatge mecànic a les màquines que s'empren per exercir una gran força a partir d'una petita força, generant doncs un avantatge de forces o mecànic. La magnitud d'avantatge mecànic real és la relació entre la resistència d'una màquina amb la força que se li aplica.

Per a una força donada, l'aplicada dependrà sempre del tipus de màquina i de les ineficiències presentades en forma de fregament. L'eficiència d'una màquina augmenta a mesura que els efectes del fregament disminueixen.


Com que la fricció mai pot ésser eliminada, el treball que s'aporta a la màquina és major que el que s'aprofita. Si la màquina exercira una força R actuant una distància h i per donar-li força s'hagués aplicat un treball amb força F i distància d, si es negligeixen les pèrdues per fregament, el treball R·h és igual al F·d, això és: I si se separen relacions de forces per un costat i de distàncies per l'altre es té: Que com s'ha dit abans, assumeix que no existeix fricció.

Amb això, es defineix la relació de forces R/F com l'avantatge mecànic ideal, que s'expressa així: La màquina (ideal) més eficient no tindria pèrdues per fregament, cosa que ens permetria calcular la relació d'avantge mecànic ideal.

No obstant un pot fer servir la segona relació d/h, en aquest cas de distàncies, per tal de calcular l'avantatge mecànic ideal, ja que les distàncies són independents de les pèrdues per fregament del sistema i només depenen de la continuïtat del sistema mecànic.[1]

Referències[modifica]

  1. Bernard, C; Epp, C.. «Experiment 10». A: Laboratory experiments in college physics. 7. Wiley. ISBN 0-471-00251-8.