Avatar: El sentit de l'aigua

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaAvatar: El sentit de l'aigua
Avatar: The Way of Water Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióJames Cameron Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióJames Cameron i Jon Landau Modifica el valor a Wikidata
GuióJames Cameron, Josh Friedman, Rick Jaffa, Shane Salerno i Amanda Silver Modifica el valor a Wikidata
MúsicaSimon Franglen Modifica el valor a Wikidata
FotografiaRussell Carpenter Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeJames Cameron, Stephen E. Rivkin, David Brenner i John Refoua Modifica el valor a Wikidata
Productora20th Century Studios, TSG Entertainment i Lightstorm Entertainment Modifica el valor a Wikidata
Distribuïdor20th Century Studios, Fórum Hungary i Walt Disney Pictures Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena16 desembre 2022 Modifica el valor a Wikidata
Durada192 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès
na'vi Modifica el valor a Wikidata
Versió en catalàSí 
RodatgeNova Zelanda Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Format2,39:1, 16:9 i 19:10 Modifica el valor a Wikidata
Pressupost250.000.000 $ Modifica el valor a Wikidata
Recaptació2.176.229.105 $ (mundial)
622.024.190 $ (Estats Units d'Amèrica)
43.513.484 € (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecinema de ciència-ficció, cinema d'acció, cinema d'aventures, cinema de ficció especulativa, drama i cinema èpic Modifica el valor a Wikidata
Qualificació MPAAPG-13 Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióPandora Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Nominacions
Premis

Lloc webavatar.com… Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt1630029 Filmaffinity: 899895 Allocine: 178014 Rottentomatoes: m/avatar_the_way_of_water Letterboxd: avatar-the-way-of-water Mojo: avatar2 Allmovie: v528591 TCM: 2038254 Metacritic: movie/avatar-2 TMDB.org: 76600 Modifica el valor a Wikidata

Sèrie: Sèrie de pel·lícules Avatar Modifica el valor a Wikidata
Avatar Modifica el valor a Wikidata

Avatar: El sentit de l'aigua[1][2] (originalment en Hispanoamérica en Catala, Avatar: El cami de l'aigua), també coneguda com a Avatar 2, és una pel·lícula de ciència-ficció èpica estatunidenca de 2022 dirigida i produïda per James Cameron, qui també ha coescrit el guió amb Rick Jaffa i Amanda Silver, a partir d'una història que els tres van escriure juntament amb Josh Friedman i Shane Salerno. Distribuïda per 20th Century Studios, és la seqüela de la pel·lícula Avatar (2009) i la segona entrega de la saga de pel·lícules d'Avatar. Sam Worthington, Zoe Saldana, Stephen Lang, Giovanni Ribisi, Joel David Moore, Dileep Rao, CCH Pounder i Matt Gerald reprenen els seus papers de la pel·lícula original, a més a més, Sigourney Weaver torna amb un paper addicional.[3] Altres actors que s'uneixen al repartiment són Kate Winslet, Cliff Curtis, Edie Falco i Jemaine Clement. En aquesta pel·lícula, Jake Sully (Worthington), ara Na'vi, i la seva família, sota una altra amenaça humana busquen refugi amb el clan Metkayina, a Pandora.

Cameron, que el 2006 havia dit que li agradaria fer seqüeles d'Avatar si aquesta tingués d'èxit, va anunciar les primeres dues el 2010, després del gran èxit de la primera pel·lícula, amb Avatar: El sentit de l'aigua encaminat a estrenar-se el 2014.[4][5][6] Tot i així, l'addició de dues seqüeles més, per fer un total de cinc pel·lícules, i la necessitat de desenvolupar noves tecnologies per tal de gravar la captura de moviments de les escenes sota l'aigua, una fita mai aconseguida, va portar a retards significatius perquè l'equip tingués més temps per treballar en el guió, la preproducció i els efectes visuals.[7][8][9][10] El rodatge, que es vagravar juntament amb la tercera entrega, comença a Manhattan Beach, Califòrnia el 15 d'agost de 2017, i al cap d'un mes, el 25 de setembre, el rodatge es trasllada a Wellington, Nova Zelanda i acaba a finals de setembre de 2020 després de tres anys de rodatge. Amb un pressupost estimat d'entre 350 i 460 milions de dòlars, es tracta d'una de les pel·lícules més cares de la història.[11][12]

Avatar: El sentit de l'aigua s'estrena mundialment el 6 de desembre de 2022 a Londres i el 16 de desembre de 2022 a cinemes estatunidencs. La pel·lícula ha tingut una bona rebuda i els crítics n'elogiaren el efectes visuals i les fites tecnològiques, però en criticaren la història i la llargada.[13] La pel·lícula ha recaptat més de 2.056 bilions de dòlars mundialment, convertint-se en la pel·lícula més taquillera de 2022 i la setena de la història. Va ser la sisena pel·lícula més ràpida en aconseguir més d'un bilió de dòlars en taquilla.[14]

La pel·lícula ha estat doblada al català.[1][2]

Argument[modifica]

Dotze anys després que els Na'vi guanyessin la batalla contra la RDA i evitessin la invasió humana, Jake Sully ara és el cap dels omaticaya i té quatre fills amb la Neytiri, dos fills, en Neteyam i en Lo'ak i dues filles, la Tuk i la Kiri, qui és la filla de la Grace Augustine i que van adoptar. Els seus fills són molt amics de l'Spider, el fill del Coronel Miles Quaritch i que és humà. Per la seva banda, la RDA continua preparant Pandora per tal de colonitzar-la, doncs la Terra està morint. Entre els nous arribats hi ha Quaritch, qui va morir però van implantar la seva memòria a un avatar i ara és el líder.

Una any més tard, en Jake lidera atacs contra la RDA, però durant un dels atacs, Quaritch i el seu equip capturen als fills d'en Jake. En Jake i la Neytiri arriben a temps per alliberar-los, però Spider queda pres per Quaritch, qui el reconeix com el seu fill. La RDA intenta, sense èxit, que Spider els doni informació sobre els na'avi. Quaritch decideix passar més temps amb el seu fill i a canvi, Spider ensenya a Quaritch la cultura i llengua na'vi. En Jake i la seva família decideixen exiliar-se i deixar els omaticaya, ja que Spider sap on està la tribu i això els posa en perill. La família arriba a la costa est de Pandora i troben al clan dels metkayina. Tot i que aconsegueixen refugi, la família no és ben rebuda a causa que tenen herència humana (en Jake, en Lo'ak i la Kiri tenen deu dits i no vuit). Tot i això, la família aprèn les tradicions i costums del nou clan, la Kiri desenvolupa una unió espiritual amb el mar i les criatures i en Lo'ak es fa amic de la Tsireya, la filla del cap del clan, en Tonowari, i la Ronal.

En Lo'ak es baralla l'Aonung, el germà de la Tsireya. Quan va demanar perdó, l'Aonung i els seus amics el conviden a anar fins a un territori d'un depredador de mar, però a l'hora de tornar el deixen al mig del mar sol. En Lo'ak és salvat per en Payakan, un Tulkun (una espècie de cetacis que els metkayina consideren la seva família espiritual). Al tornar, li diuen a Lo'ak que en Payakan va ser expulsat del grup de Tulkuns. Durant un viatge a l'arbre dels esperits dels metkayina, la Kiri s'hi connecta i es troba amb la seva mare, però la trobada és curta ja que la Kiri es desmaia. A petició d'en Jake, en Norm Spellman i en Max Patel van fins al clan dels metkayina per ajudar a la Kiri. Li diagnostiquen epilèpsia i diuen que no es torni a connectar a l'arbre dels esperits. En Quaritch detecta la nau amb la que Spellman i Patel es desplacen i d'aquesta manera és capaç de localitzar on està en Jake. En Quaritch i el seu equip viatgen per tot l'arxipèlag i, utilitzant la violència, interroguen a les tribus locals sobre en Jake. Quan això no dona resultat, Quaritch dona la ordre de matar Tulkuns per tal que en Jake surti, doncs sap que això enfadarà als clans.

Quan els metkayina descobreixen que han matat a Tulkuns, en Lo'ak marxa a avisar en Payakan, juntament amb els seus germans, la Tsireya, l'Aonung i en Rotxo. Troben en Payakan sent perseguit pels caçadors i el Lo'ak, la Tsireya i la Tuk són capturats pel Quaritch. La Neytiri i en Jake estan disposats a lluitar contra els humans, però en Quaritch obliga en Jake a rendir-se. Mentre, en Payakan, al veure que en Lo'ak es troba en perill, ataca al caçadors i inicia una batalla que mata a quasi tota la tripulació i destrueix part del vaixell. En Neteyam salva en Lo'ak, la Tsireya i l'Spider, però en Quaritch el dispara i poc després mor. Jake s'enfronta a Quaritch, qui té a Kiri com a ostatge. Neytiri fa el mateix amb Spider, però en un principi Quaritch nega la relació amb ell, però finalment acaba desistint quan Neytiri fa un tall al pit de Spider i amenaça en matar-lo.

En Jake i en Quaritch i la Neytiri i la Tuk, acaben atrapats a dins el vaixell, que s'està enfonsat. En Jake lluita amb Quaritch i el deixa inconscient i és rescatat pel seu fill, en Lo'ak, i en Payakan. Mentre, la Kiri rep l'ajuda de criatures marines per salvar a la seva mare i germana. L'Spider salva en Quaritch però no marca amb ell i es torna a unir a la família d'en Jake. Després del funeral d'en Neteyam, Jake informa a Tonowari i Ronal que deixarà els metkayina. En Tonowari, l'identifica com a part del seu clan i convida a que es quedi tota la família. En Jake i els seus accepten i es queden al mar, amb Jake prometent que tornarà a iniciar la seva campanya contra les invasions humanes.

Repartiment[modifica]

Personatge Intèrpret Doblatge en català[15]
Jake Sully Sam Worthington Daniel García
Neytiri Zoe Saldaña Marta Barbarà
Kiri Sigourney Weaver Soraya Pérez
Dra. Grace Augustine Maria Lluïsa Solà
Coronel Miles Quaritch Stephen Lang Jordi Boixaderas
Ronal Kate Winslet Diana de Guzmán
Tonowari Cliff Curtis Raúl Llorens
Dr. Norm Spellman Joel David Moore Manel Gimeno
Mo'at CCH Pounder Alicia Laorden
General Frances Ardmore Edie Falco Neus Sendra
Capità Mick Scoresby Brendan Cowell Eduard Doncos
Dr. Ian Garvin Jemaine Clement Carles di Blasi
Neteyam Jamie Flatters David García Llop
Lo'ak Britain Dalton Iván Priego
Tuktirey «Tuk» Trinity Jo-Li Bliss Airí Cors
Miles «Spider» Socorro Jack Champion Jaume Ibars
Tsireya «Reya» Bailey Bass Aina Quiñones
Aonung Filip Geljo Lluís Torrelles
Parker Selfridge Giovanni Ribisi Xavier Serrano
Dr. Max Patel Dileep Rao Toni Mora
Coronel Lyle Wainfleet Matt Gerald Ricky Coello
  • Sam Worthington és Jake Sully, qui abans era humà i va enamorar-se de la Neytiri, amb qui té quatre fills. També es va fer amic dels Na'vi després d'entrar al programa Avatar i durant el conflicte amb els humans, Sully va posar-se a favor dels Na'vi i això els porta a la victòria. Va abandonar el seu cos humà per convertir-se en Na'vi permanentment i és el líder dels omaticaya.[16][17]
  • Zoe Saldaña és Neytiri, la filla de l'anterior cap dels omaticaya i la pròxima xaman. És la parella d'en Jake i té quatre fills.[16][17]
  • Sigourney Weaver és Kiri Sully, la filla de l'avatar de Grace Augustine i que va ser adoptada per en Jake i la Neytiri.[18] Weaver ja va aparèixer a la primera pel·lícula en el paper de Grace Augustine i, tot i que ella i Cameron van dir que apareixeria a les seqüeles, el 2014 Weaver va confirmar que no interpretaria al mateix personatge.[3][19][20] Com la majoria del repartiment, va aprendre apnea per poder gravar les escenes sota l'aigua.[21]
    • Weaver també reprèn el paper de la Dra. Grace Augustine, una científica humana que va posicionar-se a favor dels Na'vi i que va morir durant el conflicte. Tot i la seva mort, el se avatar va donar llum a la Kiri. En aquesta pel·lícula apareix en un vídeo i com una visió espiritual.
  • Stephen Lang és el coronel Miles Quadritch, un oficial militar humà que formava part de la RDA i va liderar el conflicte amb els Na'vi. Després que fos mort per Neytiri el 2154,[22] és reviscut i la seva memòria és passada a un avatar i ara busca venjança contra Jake i la seva família.[22] El 2010, Cameron va dir que Lang tornaria en les primers tres seqüeles i va dir que els personatge tindria algun desenvolupament poc esperat. Més endavant va confirmar que Quaritch seria el principal antagonista en les quatre seqüeles.[23][24]
  • Kate Winslet és Ronal, la dona de Tonowari, el líder dels metkayina i qui està embarassada.[25][26] Parlant sobre Ronal ,Winslet va dir que és un personatge important però "relativament petit" si es té en compte la durada de la pel·lícula, doncs per rodar les seves escenes només es va necessitar un mes.[27] Igual que bona part del repartiment, Winslet va aprendre apnea i durant el rodatge va aguantar la respiració més de set minuts, un nou rècord per una escena rodada sota l'aigua.[27][28]
  • Cliff Curtis és Tonowari, el líder del clan metkayina i l'home de la Ronal.[29]
  • Joel David Moore és el Dr. Norman Spellman, un antic membre del programa Avatar que va posicionar-se a favor dels Na'vi durant la primera pel·lícula.[30]
    • Moore també interpreta a Spellman quan està en el seu avatar Na'vi.
  • CCH Pounder és Mo'at, la xaman dels omaticaya i la mare de Neytiri.[31][32]
  • Edie Falco és la General Frances Ardmore, la comandant a càrrec dels interessos de la RDA.[33]
  • Jemaine Clement és el Dr. Ian Garvin, un biòleg marí.[34]
  • Jamie Flatters és Neteyam te Suli Tsyeyk'itan, el primer fill d'en Jake i la Neytiri.[35][36]
  • Britain Dalton és Lo'ak te Suli Tsyeyk'itan, el segon fill d'en Jake i la Neytiri.[35][36]
    • Chloe Coleman és Lo'ak de jove.[37]
  • Trinity Bliss és Tuktirey "Tuk" te Suli Neytiri'ite, la filla més jove d'en Jake i la Neytiri.[35][36][38]
  • Jack Champion és Miles Quaritch "Spider" Socorro, el fill adolescent de Quaritch que va néixer a Pandora i que va créixer al planeta. És un gran amic dels fills d'en Jake i la Neytiri.[35][36][39]
  • Bailey Bass és Tsireya ("Reya"), la filla d'en Tonowari i la Ronal.[35][36]
  • Filip Geljo és Anoung, el fill de Tonowari i Ronal.[35][36]
  • Duane Evans Jr. és Rotxo, un jove caçador del clan dels metkayina.[35][36]
  • Giovanni Ribisi és Parker Selfridge, un antic administrador de la RDA que apareix en un vídeo fet per l'avatar d'en Quaritch.[40]
  • Dileep Rao és el Dr. Max Patel, un científic que treballava al programa Avatar i que va donar suport a la rebel·lió d'en Jake.[41]
  • Matt Gerald és el Corporal Lyle Wainfleet, un mercenari humà que va lluitar i morir durant la batalla entre els Na'vi i la RDA de 2154. És reviscut en un avatar i està sota les ordres de Quaritch. L'Agost de 2017, Gerald va anunciar que reprendria el seu paper de la primera pel·lícula.[42]

Veus addicionals en català[modifica]

El doblatge compta amb les veus addicionals de:[15]

  • Dídac Badias
  • Lara Berot
  • Rafael Calvo Suárez
  • Ferran Carnicero
  • Oriol Conangla
  • Jaume Cuartero
  • Ariadna de Guzmán
  • Genís Espi
  • Óscar Fernández
  • Mariola Fustier
  • Sara Gómez
  • Ainhoa Maiquez
  • Cesc Martínez
  • César Martínez Esparza
  • Xavier Massip
  • Jana Massot
  • Anna Mestre
  • Toni Molías
  • Biel Molina
  • Laura Montero
  • Vicent Ortega
  • Eric Palau
  • Adrià Pinesa
  • Francesc Pujol
  • Marc Roda
  • Miquel Roldán
  • Daniel Romero
  • Àlex Rodés
  • Laia Sánchez
  • Max Schülber
  • Meritxell Sota
  • Juan José Valero

Doblatge al català[modifica]

Discurs de Natàlia Garriga en l'estrena especial en català.

El 2021, Departament de Cultura va demanar a Disney que es doblés la pel·lícula tenint el compte de l'impacte de la primera pel·lícula d'Avatar, que no va adaptar-se al català.[43] El doblatge al català es va subvencionar amb 59.900 euros, unes ajudes públiques que impliquen el cartell i el tràiler en català.[43] Les condicions exigien Disney a distribuir-la en almenys 25 sales de cinema.[43]

La poca disponibilitat de la versió en català als cinemes va despertar crítiques de diversos usuaris i de la Plataforma per la Llengua.[44][45] El 7 de desembre, l'entitat per la llengua va denunciar que l'oferta en català era del 3% en comptes del mínim legal del 25%, tal com estipula la llei del cinema de Catalunya.[46] En total, la pel·lícula en català es va poder veure en quaranta sales de cinema.[47] Tanmateix, a les illes Balears, només es va poder veure a una única sala i durant una setmana.[48] El 18 de desembre, l'escriptor Albert Villaró va denunciar a Twitter que als Cinemes Illa d'Escaldes, les úniques sales d'Andorra, la pel·lícula només estava disponible en castellà i en versió original subtitulada en castellà i, per tant, obviada la versió en català, feta en l'única llengua oficial de l'estat pirinenc.[49]

La consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Garriga, va participar en l'estrena especial de Cinesa Diagonal de Barcelona.[47] El primer cap de setmana prop de 5.000 persones van veure el doblatge en català, prop de 2.000 de les quals ho van fer en la versió en 3D, amb una recaptació global en català de 36.412 euros.[50]

El doblatge va ser produït per SDI Media i dirigit per Quim Roca a partir de la traducció de Josep Llurba. Compta amb les veus de Daniel García (Jake Sully), Marta Barbarà (Neytiri), Soraya Pérez (Kiri) i Jordi Boixaderas (Quaritch), entre altres.[15]

Màrqueting[modifica]

Fotoreclam de la pel·lícula.

Steven Gould ha sigut contractat per a escriure quatre novel·les basades en les quatre seqüeles, començant amb Avatar: El sentit de l'aigua.[51]

Espectadors de la pel·lícula amb ulleres 3D.

Després que diversos mitjans compartissin rumors de títols potencials per a les seqüeles d'Avatar, inclòs Avatar: The Way of Water per a Avatar 2, Cameron va confirmar que els títols esmentats estaven «entre els títols que estan en consideració, però encara no s'han pres decisions finals».[52] El primer avenç va sortir a la llum a la CinemaCon de 2022, i es va publicar al costat de l'estrena de Doctor Strange in the Multiverse of Madness el 6 de maig de 2022.[53][54] El 30 d'abril de 2022, es van revelar quatre imatges de la primera mostra de les aventures dels Navi dins i fora de les costes de Pandora.[55] El títol es va anunciar oficialment a la CinemaCon de 2022 i l'avanç es va llançar en línia el 9 de maig de 2022.[56][57] L'avançament va finalitzar la seva primera finestra en línia de 24 hores amb 148,6 milions de visites, incloses 23 milions només a la Xina, segons Disney i 20th Century.[58] La revista Empire va publicar noves fotos el 30 de juny de 2022, en les quals es mostrava a Kate Winslet en la seva forma de Navi.[59] Es van publicar noves fotos on es mostra a Sigourney Weaver en el paper de la filla adolescent adoptada de Jake i Neytiri Navi, Kiri.

Recepció[modifica]

Recaptació[modifica]

A dia de gener de 2023, la pel·lícula havia recaptat 604.9 milions de dòlars als Estats Units i Canadà, i 1.451 milions de dòlars en altres territoris, per un total mundial de 2.056 milions de dòlars.[60][61] Va tenir una obertura mundial de 441,7 milions de dòlars, l'11a més gran de tots els temps i la 3a més gran durant la pandèmia de COVID-19, darrere de Spider-Man: No Way Home (601 milions de dòlars) i Doctor Strange in the Multiverse of Madness (452,4 milions de dòlars). IMAX va recaptar 48,8 milions de dòlars, el 2n millor cap de setmana mundial per a una pel·lícula estrenada als cinemes IMAX.[62][63] És la segona pel·lícula més taquillera del 2022.[64] A més, és la 4a pel·lícula que assoleix la fita de mil milions de dòlars durant la pandèmia, després de Spider-Man: No Way Home, Top Gun: Maverick i Jurassic World Dominion, així com la 6a més ràpida en assolir la fita en general.[65][66]

Crítica[modifica]

El director de cinema Albert Serra va definir la pel·lícula com a «dibuixos animats lletjos i horribles» amb personatges que tenen cares que «creen repulsió».[67] El cineasta va afegir que «no es pot considerar una pel·lícula» perquè «és una pirotècnia visual per fer-se en teatres» i, per tant, «no té gens d'interès».[67]

Premis i nominacions[modifica]

Als Premis Oscar de 2022, Avatar: El sentit de l'aigua va estar nominat al de millor imatge, el de millor so i el de millor producció de disseny, i va guanyar el de millors efectes visuals.[68] Altres nominacions de la pel·lícula inclouen dos Premis Annie (que finalment va rebre),[69] dos Premis BAFTA (dels quals en va obtenir un),[70] cinc Premis Critics' Choice Movie (dels quals en va aconseguir un),[71] i dos Premis Globus d'Or.[72] Va ser nomenada una de les deu millors pel·lícules del 2022 pel National Board of Review i per l'American Film Institute.[73][74]

Seqüeles[modifica]

Avatar: El sentit de l'aigua és la primera de les quatre seqüeles d'Avatar previstes; Avatar 3 es va començar a gravar simultàniament amb Avatar: El sentit de l'aigua a Nova Zelanda el 25 de setembre de 2017. Els membres del repartiment d'Avatar: El sentit de l'aigua Sam Worthington, Zoe Saldana, Stephen Lang, Sigourney Weaver, CCH Pounder, Cliff Curtis, Giovanni Ribisi, Joel David Moore, Dileep Rao, Matt Gerald i Oona Chaplin també en seran d'Avatar 3.[75][76][77][78][79][80][81][82][83][84][85]

Avatar 4 i 5 es començaran a gravar tan bon punt es finalitzi Avatar: El sentit de l'aigua i 3. Avatar 4 es preveu que es gravi en parts d'Estònia a causa dels paral·lelismes que Cameron ha establert entre la primera pel·lícula d'Avatar i la cultura estoniana.[86]

Encara que les últimes dues seqüeles han rebut llum verda, Cameron va dir en una entrevista el 26 de novembre de 2017 que "admetem-ho, si Avatar: El sentit de l'aigua i Avatar 3 no recapten prou diners, no hi haurà 4 i 5".[87] David Thewlis va confirmar-ho el febrer de 2018, dient que "estan fent la 2 i 3, veuran si la gent va a veure-les, i llavors faran la 4 i 5."[88]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 324cat. «"Avatar 2" s'estrena també en català: la llista dels 40 cinemes on es pot veure», 16-12-2022. [Consulta: 24 desembre 2022].
  2. 2,0 2,1 «Avatar: El sentit de l'aigua». Cinema en Català, Departament de Cultura. [Consulta: 11 juny 2022].
  3. 3,0 3,1 Klein, Brennan. «Avatar 2 First Images Reveal What James Cameron Has Spent 13 Years On [UPDATED]». ScreenRant, 30-04-2022. [Consulta: 10 gener 2023].
  4. «News - Entertainment, Music, Movies, Celebrity» (en anglès). [Consulta: 21 juliol 2018].
  5. «News - Entertainment, Music, Movies, Celebrity» (en anglès). [Consulta: 21 juliol 2018].
  6. «James Cameron's 5-year plan - Entertainment News, Film News, Media - Variety», 12-01-2011. Arxivat de l'original el 2011-01-12. [Consulta: 21 juliol 2018].
  7. «James Cameron is doing something that's 'never done before' with his Avatar sequels» (en anglès). The Independent.
  8. «James Cameron shares insight into the production of 'Avatar 2' - NME» (en anglès). NME, 23-11-2017.
  9. «'Odd Squad' Child Actor Filip Geljo Will Bank $150k for 'Avatar' Sequels». TMZ.
  10. Lussier, Germain «Avatar 2's Cast Learned to Hold Their Breaths for Extended Periods to Film Underwater Performance Capture» (en anglès). io9.
  11. McClintock, Pamela. «The news is a coup for James Cameron's long-awaited sequel.». The Hollywood Reporter, 22-11-2022. Arxivat de l'original el 10 de gener 2023. [Consulta: 10 gener 2023].
  12. D'Alessandro, Anthony. «‘Avatar: The Way Of Water’ Opens To $134M; Why Pic’s Box Office Fate Will Be Determined Through The Holidays – Sunday AM Update». Deadline Hollywood, 18-12-2022. Arxivat de l'original el 18 desembre 2022. [Consulta: 10 gener 2023].
  13. Whitten, Sarah. «‘Avatar: The Way of Water’ review roundup: See it on the biggest screen possible, critics say». CNBC, 15-12-2022. Arxivat de l'original el 7 de gener 2023. [Consulta: 27 gener 2023].
  14. Rubin, Rebecca. «‘Avatar: The Way of Water’ Hits $1 Billion Globally, Fastest 2022 Release to Reach Box Office Milestone». Variety, 28-12-2022. Arxivat de l'original el 4 de gener 2023. [Consulta: 12 gener 2023].
  15. 15,0 15,1 15,2 «Fitxa de doblatge Avatar: El Sentit De L'aigua». Eldoblatge.com. [Consulta: 17 desembre 2022].
  16. 16,0 16,1 Robertson, Lindsay. «James Cameron Planning 'Avatar' Trilogy». Arxivat de l'original el 18 gener 2010. [Consulta: 12 gener 2023].
  17. 17,0 17,1 Ditzian, Eric. «James Cameron Talks 'Avatar' Sequel Plans». MTV, 21-12-2009. Arxivat de l'original el 14 gener 2010. [Consulta: 12 gener 2023].
  18. Tassi, Paul. «It’s Not Really A Mystery Who Kiri’s Father In ‘Avatar: The Way Of Water’ Is, Right?». Forbes, 23-12-2022. [Consulta: 12 gener 2023].
  19. «Sigourney Weaver Avatar 2 role confirmed». BBC UK, 18-09-2011. Arxivat de l'original el 19 de desembre 2022. [Consulta: 12 gener 2023].
  20. McNary, Dave. «Sigourney Weaver Returning to ‘Avatar’ Sequels as New Character». Variety, 09-06-2014. Arxivat de l'original el 28 de març 2017. [Consulta: 12 gener 2023].
  21. Romano, Nick. «Underwater acting 101: Avatar 2 cast explains how they pulled off extreme free diving». Entertainment Weekly, 17-12-2022. Arxivat de l'original el 7 de gener 2023. [Consulta: 12 gener 2023].
  22. 22,0 22,1 Travis, Ben. «Stephen Lang’s Quaritch Is ‘Bigger, Bluer, And Pissed Off’ In Avatar 2 – Exclusive Image». Empire, 03-07-2022. Arxivat de l'original el 3 juliol 2022. [Consulta: 12 gener 2023].
  23. Fleming Jr., Mike. «James Cameron Has Found ‘Avatar’s Darth Vader: It’s Stephen Lang». Deadline Hollywood, 22-10-2013. Arxivat de l'original el 30 novembre 2022. [Consulta: 12 gener 2023].
  24. Lapreziosa, Madeline. «James Cameron Has To Change His Villain Plan For Avatar 3, 4 & 5». ScreenRant, 26-12-2022. Arxivat de l'original el 1 gener 2023. [Consulta: 12 gener 2023].
  25. Fleming Jr, Mike. «Kate Winslet Joins ‘Avatar’ Universe For ‘Titanic’ Reunion With James Cameron». Deadline Hollywood, 03-10-2017. Arxivat de l'original el 3 gener 2023. [Consulta: 12 gener 2023].
  26. Romano, Nick. «Kate Winslet on playing an Avatar 2 warrior who's also pregnant: 'That is just so cool'». Entertainment Weekly, 13-12-2022. Arxivat de l'original el 7 de gener 2023. [Consulta: 12 gener 2023].
  27. 27,0 27,1 Setoodeh, Ramin. «Kate Winslet on Woody Allen, ‘Wonder Wheel’ and the 20th Anniversary of ‘Titanic’». Variety, 24-10-2017. Arxivat de l'original el 17 de desembre 2022. [Consulta: 12 gener 2023].
  28. Sharf, Zack. «Kate Winslet Recorded Her Reaction to Seven Minute ‘Avatar 2’ Underwater Breath Hold: ‘Am I Dead? Have I Died?’». Variety, 13-12-2022. Arxivat de l'original el 22 de desembre 2022. [Consulta: 12 gener 2023].
  29. D'Alessandro, Anthony. «‘Avatar’ Sequels Update: ‘Fear The Walking Dead’s Cliff Curtis Signs On For Lead Role». Deadline Hollywood, 08-05-2017. Arxivat de l'original el 4 de novembre 2022. [Consulta: 12 gener 2023].
  30. N'Duka, Amanda. «Joel David Moore Returning For ‘Avatar’ Sequels». Deadline Hollywood, 31-05-2017. Arxivat de l'original el 31 d’octubre 2022. [Consulta: 12 gener 2023].
  31. McNary, Dave. «CCH Pounder to Return for ‘Avatar’ Sequels». Variety, 24-07-2017. Arxivat de l'original el 29 de desembre 2022. [Consulta: 12 gener 2023].
  32. Hipes, Patrick. «CCH Pounder Rejoins ‘Avatar’ Team For Sequels». Deadline Hollywood, 24-07-2017. Arxivat de l'original el 1 de novembre 2022. [Consulta: 12 gener 2023].
  33. D'Alessandro, Anthony. «Edie Falco Joins James Cameron’s ‘Avatar’ Franchise». Deadline Hollywood, 06-02-2019. Arxivat de l'original el 26 març 2022. [Consulta: 14 gener 2023].
  34. McNary, Dave. «James Cameron’s ‘Avatar’ Sequels Casts Jemaine Clement». Variety, 15-05-2019. Arxivat de l'original el 8 desembre 2022. [Consulta: 14 gener 2023].
  35. 35,0 35,1 35,2 35,3 35,4 35,5 35,6 Goldberg, Matt. «‘Avatar’ Sequels Reveal First Look at the Young Cast». Collider, 27-09-2017. Arxivat de l'original el 23 gener 2022. [Consulta: 14 gener 2023].
  36. 36,0 36,1 36,2 36,3 36,4 36,5 36,6 Hibberd, James. «Avatar 2: First look at sequel's next generation cast». Entertainment Weekly, 27-09-2017. Arxivat de l'original el 18 desembre 2022. [Consulta: 14 gener 2023].
  37. «Avatar - The Way of Water: How long is it and who are the new actors?». Marca, 14-12-2022. Arxivat de l'original el 20 desembre 2022. [Consulta: 14 gener 2023].
  38. Hutchinson, Emily. «Avatar 2 time jump revealed by James Cameron». Digital Spy, 19-02-2019. Arxivat de l'original el 30 octubre 2022. [Consulta: 14 gener 2023].
  39. King, Jack. «New 'Avatar 2' Photo Introduces Spider, a Human Adopted by Jake and Neytiri». Collider, 20-12-2021. Arxivat de l'original el 5 de febrer 2022. [Consulta: 14 gener 2023].
  40. N'Duka, Amanda. «‘Avatar’: Giovanni Ribisi Returning For All Four Sequels». Deadline Hollywood, 13-10-2017. Arxivat de l'original el 4 de novembre 2022. [Consulta: 14 gener 2023].
  41. N'Duka, Amanda. «Dileep Rao To Reprise His Role In James Cameron’s ‘Avatar’ Films». Deadline Hollywood, 25-01-2018. Arxivat de l'original el 7 de novembre 2022. [Consulta: 14 gener 2023].
  42. D'Alessandro, Anthony. «Matt Gerald Returning To James Cameron’s ‘Avatar’ World; Boards Crackle’s ‘The Oath’». Deadline Hollywood, 07-08-2017. Arxivat de l'original el 26 novembre 2022. [Consulta: 14 gener 2023].
  43. 43,0 43,1 43,2 Serra, Laura «Com s’ha aconseguit que ‘Avatar’ parli català (i per què va als pitjors horaris als cinemes)». Ara, 13-12-2022 [Consulta: 17 desembre 2022].
  44. «Marginació del català en la venda anticipada d'"Avatar: el sentit de l'aigua"». CCMA, 05-12-2022. [Consulta: 6 desembre 2022].
  45. «Decepció i indignació per les poques sessions en català de 'Avatar 2'». VilaWeb. [Consulta: 6 desembre 2022].
  46. «Malestar perquè els cinemes arraconen la versió en català del nou film d'Avatar». VilaWeb, 07-12-2022. [Consulta: 10 desembre 2022].
  47. 47,0 47,1 «S'estrena 'Avatar: El sentit de l'aigua' en català a 40 sales». Generalitat de Catalunya. [Consulta: 16 desembre 2022].
  48. «Segueix la discriminació lingüística: 'Avatar 2' ja no es pot veure en català a Balears». dBalears, 23-12-2022. [Consulta: 24 desembre 2022].
  49. «Denuncien que 'Avatar 2' no es pot veure en català a Andorra». Vilaweb.cat, 18-12-2022. [Consulta: 19 desembre 2022].
  50. «Prop de 5.000 persones han vist 'Avatar' en català el primer cap de setmana». Ara, 22-12-2022. [Consulta: 24 desembre 2022].
  51. «Fox & James Cameron Announce ‘Avatar’ Novels Based On Movie & Upcoming Sequels» (en anglès). Deadline, 22-08-2013.
  52. «James Cameron confirms those weird Avatar sequel title rumours are true» (en anglès). DigitalSpy.com, 07-02-2019. [Consulta: 11 desembre 2021].
  53. Scott, Ryan. «Superhero Bits: Doctor Strange 2 To Conjure Avatar 2 Trailer, Bella Thorne Wants To Play Lady Deadpool & More - /Film» (en anglès). SlashFilm.com, 22-03-2022. [Consulta: 25 març 2022].
  54. Rushfield, Richard. «Preview: 'Avatar 2' Trailer Gets a Date» (en anglès). Theankler.com, 21-03-2022. Arxivat de l'original el 2022-05-29. [Consulta: 31 març 2022].
  55. Klein, Brennan. «Avatar 2 First Images Reveal What James Cameron Has Spent 13 Years On» (en anglès). ScreenRant, 30-04-2022. [Consulta: 30 abril 2022].
  56. «'Avatar: El sentido del agua': Primer tráiler y fecha de estreno de la secuela de James Cameron» (en castellà). DodMagazine.es, 10-05-2022. [Consulta: 10 desembre 2022].
  57. D'Alessandro, Anthony; Tartaglione, Nancy. «‘Avatar: The Way Of Water’ 3D Teaser Trailer Debuts Online» (en anglès). Deadline.com, 09-05-2022. [Consulta: 10 maig 2022].
  58. McClintock, Pamela. «‘Avatar: The Way of Water’ Teaser Trailer Nabs Huge 148.6M Views on First Day» (en anglès). HollywoodReporter.com, 11-05-2022. [Consulta: 25 juny 2022].
  59. Sharf, Zack. «‘Avatar 2’ Debuts First Look Photos of Kate Winslet’s Na’vi Warrior: She’s a ‘Fearless Leader’» (en anglès). Variety.com, 30-06-2022. [Consulta: 30 juny 2022].
  60. «Avatar: The Way of Water (2022)» (en anglès). BoxOfficeMojo.com. [Consulta: 4 gener 2023].
  61. «Avatar: The Way of Water (2022)» (en anglès). The-Numbers.com. [Consulta: 4 gener 2023].
  62. Gant, Charles. «'Avatar: The Way Of Water' storms global box office with $441.6m opening» (en anglès). ScreenDaily.com, 19-12-2022. [Consulta: 20 desembre 2022].
  63. «Weekend Box Office: Avatar: The Way of Water Opens to $134.1M Domestic, $441.7M Global» (en anglès). BoxOfficePro.com, 18-12-2022. [Consulta: 20 desembre 2022].
  64. «Top 2022 Movies at the Worldwide Box Office» (en anglès). The-Numbers.com. [Consulta: 18 desembre 2022].
  65. McClintock, Pamela. «Box Office Milestone: 'Avatar 2' Crosses $1B Globally in 14 Days» (en anglès). HollywoodReporter.com, 28-12-2022. [Consulta: 28 desembre 2022].
  66. «Avatar The Way of Water box office: James Cameron movie crosses $1 billion in 14 days; 6th fastest film ever to do so». HindustanTimes.com, 28-12-2022. [Consulta: 29 desembre 2022].
  67. 67,0 67,1 «Albert Serra: "Si t'agrada 'Avatar' no vagis al metge, ves al pediatre"». RAC1.cat, 21-12-2022. [Consulta: 5 gener 2023].
  68. Nordyke, Kimberly. «Oscars: Complete Winners List», 12-03-2023. Arxivat de l'original el 13 març 2023. [Consulta: 13 març 2023].
  69. Flores, Terry. «Guillermo del Toro's Pinocchio Takes Top Honors at the 50th Annie Awards: Full Winners List», 25-02-2023. Arxivat de l'original el 26 febrer 2023. [Consulta: 26 febrer 2023].
  70. ; Yossman, K. J.«All Quiet on the Western Front Dominates BAFTA Awards With Record-Breaking Seven Wins», 19-02-2023. Arxivat de l'original el 19 febrer 2023. [Consulta: 20 febrer 2023].
  71. Nordyke, Kimberly. «Critics Choice Awards: Full List of Winners», 15-01-2023. Arxivat de l'original el 16 gener 2023. [Consulta: 16 gener 2023].
  72. Nordyke, Kimberly. «Golden Globes: Full List of Winners», 10-01-2023. Arxivat de l'original el 11 gener 2023. [Consulta: 11 gener 2023].
  73. ; Moreau, Jordan«Top Gun: Maverick Named Best Picture by National Board of Review», 08-12-2022. Arxivat de l'original el 8 desembre 2022. [Consulta: 18 desembre 2022].
  74. Lewis, Hilary. «AFI Best Film, TV Shows of 2022 Include Avatar Sequel, Women Talking, The Bear and Mo», 09-12-2022. Arxivat de l'original el 9 desembre 2022. [Consulta: 13 febrer 2023].
  75. «Movie Talk: James Cameron Planning 'Avatar' Trilogy», 18-01-2010. Arxivat de l'original el 2010-01-18. [Consulta: 21 juliol 2018].
  76. «James Cameron Talks 'Avatar' Sequel Plans - Movie News Story | MTV Movie News», 14-01-2010. Arxivat de l'original el 2010-01-14. [Consulta: 21 juliol 2018].
  77. McNary, Dave «CCH Pounder to Return for ‘Avatar’ Sequels» (en anglès). Variety, 24-07-2017.
  78. «‘Avatar’ Sequels Add ‘Fear the Walking Dead' Star Cliff Curtis in Lead Role» (en anglès). Collider, 09-05-2017.
  79. «Quaritch Will be the Main Villain in the Avatar Sequels» (en anglès). ComingSoon.net, 08-08-2017.
  80. N'Duka, Amanda «Joel David Moore Returning For ‘Avatar’ Sequels» (en anglès). Deadline, 31-05-2017.
  81. D'Alessandro, Anthony «Matt Gerald Returning To James Cameron's ‘Avatar’ World; Boards Crackle’s ‘The Oath’» (en anglès). Deadline, 08-08-2017.
  82. N'Duka, Amanda «‘Avatar’: Giovanni Ribisi Returning For All Four Sequels» (en anglès). Deadline, 13-10-2017.
  83. N'Duka, Amanda «Dileep Rao To Reprise His Role In James Cameron's ‘Avatar’ Films» (en anglès). Deadline, 25-01-2018.
  84. «Weaver to return in Avatar sequel» (en anglès). BBC News, 18-09-2011.
  85. McNary, Dave «‘Games of Thrones' Star Oona Chaplin Joins James Cameron's ‘Avatar’ Sequels» (en anglès). Variety, 20-06-2017.
  86. «Avatar 4 to be shot in Estonia; James Cameron says 'there's a connection' between Na'vi and Estonians- Entertainment News, Firstpost» (en anglès). Firstpost.
  87. Keegan, Rebecca «James Cameron on Titanic’s Legacy, the Avatar Sequels' Progress, and the Impact of a Fox Studio Sale» (en anglès). HWD.
  88. HeyUGuys. «David Thewlis Updates on Avatar 2 & Avatar 3 & working with James Cameron», 06-02-2018. [Consulta: 21 juliol 2018].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Avatar: El sentit de l'aigua