Avinguda dels Franctiradors

(S'ha redirigit des de: Avinguda dels franctiradors)
Infotaula de geografia físicaAvinguda dels Franctiradors
Imatge
L'Avinguda dels Franctiradors el 1996, presa des d'un vehicle de l'IFOR
TipusCarrer Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaCantó de Sarajevo (Bòsnia i Hercegovina) Modifica el valor a Wikidata
Map
 43° 51′ 22″ N, 18° 24′ 47″ E / 43.856°N,18.413°E / 43.856; 18.413

La Sniper Alley, Sniper Avenue o Avinguda dels Franctiradors (en bosnià Snajperska aleja) és el nom que rebia el Bulevard Mese Selimovica, una cèntrica avinguda de Sarajevo, a prop del riu Miljacka, la qual, durant la Guerra de Bòsnia (1992- 1995), va ser presa per franctiradors serbis que disparaven contra qualsevol persona, tant civil com militar, que hi passés. L'avinguda connecta la zona industrial amb la zona antiga, cultural i històrica de la ciutat.

Aquest bulevard està envoltat d'edificis de gran altura que donaven als franctiradors un ampli rang de tret sense obstacles entre la posició de la víctima i el franctirador. A més dels edificis circumdants, les muntanyes properes també donaven un excel·lent punt de visió de la ciutat i el trànsit. Els franctiradors disparaven entre els clots dels murs o rere autobúsos i tramvies.

En aquest sector, tots els edificis i finestres tenien marques de les bales disparades, que a vegades no només eren de rifle, també eren d'armes semiautomàtiques i automàtiques. La carretera estava obstruïda amb contenidors de mercaderies, cotxes, autobusos i tramvies cremats, i blocs de ciment i pedra que no permetien travessar la via sense serpentejar aquests obstacles.

Encara que la ciutat romania sota un setge constant, la gent es mobilitzava per poder sobreviure, encara que això, irònicament, posés en risc les seves vides constantment. Els avisos de "Pazi - Snajper! " ("Compte - Franctiradors!") eren comuns al sector. Les úniques maneres de creuar aquest carrer eren esperar els blindats de les Nacions Unides i caminar darrere d'ells usant-los com a escuts; o travessar la via en automòbils a altíssimes velocitats esquivant els obstacles.

D'acord amb la informació reunida el 1995, els franctiradors van ferir 1030 persones i van assassinar-ne 225, de les quals 60 eren nens.

Enllaços externs[modifica]