Awaswas (poble)

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de grup humàAwaswas
Tipus grup humà
Geografia
Estat Estats Units d'Amèrica
Modifica les dades a Wikidata
Capella de la Missió de Santa Cruz, reconstrucció.

Els awaswas, també coneguts com a poble Santa Cruz, són una de les vuit divisions dels amerindis ohlone (costano) del Nord de Califòrnia. Els awaswas vivien a les muntanyes Santa Cruz i al llarg de la costa de l'actual comtat de Santa Cruz fins a l'actual Davenport a Aptos.

Històricament parlaven awaswas, un dels dialectes costano de la família utiana, que es va convertir en l'idioma principal parlat a la Missió de Santa Cruz. Tanmateix, Tanmateix hi ha evidències que aquest grup era més geogràfic que no pas lingüístic, i que els registres del "costano Santa Cruz" representa de fet diversos dialectes.

El territori awaswas limitava a l'oest amb l'Oceà Pacífic, amb els ramaytushes al nord, els tamyens a l'est, i els mutsuns i rumsens al sud. La població awaswas que vivia entre Davenport i Aptos era estimada en 600 persones en 1770.[1]

Història de l'era de les missions[modifica]

Durant l'era de les missions espanyoles a Califòrnia, la vida dels awaswas canvià amb la construcció al seu territori de la Missió de Santa Cruz (fundada en 1791). Molts es van traslladar a la missió i hi foren batejats, van viure i foren educats per ser neòfits catòlics, també coneguts com a indis de missió, fins que les missions foren desarticulades pel govern mexicà en 1834.

Tribus i viles awaswas[modifica]

Les viles inclouen Sokel, que estava a Aptos, i Chatu-mu, que es trobava vora l'emplaçament actual de Santa Cruz.[2] Els neòfits awasawas a la Missió de Santa Cruz provenien de les viles següents, situades a l'actual comtat de Santa Cruz:

Achilla, Aestaca, Agtisrn, Apil, Aulintac, Chalumü, Chanech, Chicutae, Choromi, Coot, Hauzaurni, Hottrochtac, Huachi, Hualquilme, Huocom, Locobo, Luchasmi, Mallin, Nohioalli, Ochoyos, Onbi, Osacalis (Souquel), Payanmin, Sachuen, Sagin, Shiuguermi, Shoremee, Sio Cotchmin, Tejey, Tomoy, Turami, Utalliam, Wallanmi, Yeunaba, Yeunata, Yeunator.[3]

En 2011 es va convocar una marxa a Santa Cruz per preservar "the Knoll", un antic cementiri cerimonial amb una antiguitat de 6.000 anys situat vora Branciforte Creek.[4]

Els awaswas, els "descendents documentats de les Missions de San Juan Bautista i Santa Cruz", són actualment membres de la banda tribal Amah Mutsun.[5] En 2012 el cap tribal Amah Mutsun Valentin Lopez afirmà que "els membres de la tribu es troben dispersos. Pocs poden donar-se el luxe de viure a les seves terres històriques avui" i molts han establit llurs llars a la Vall Central de Califòrnia.[6]

Vegeu també[modifica]

Notes[modifica]

  1. Robert Cartier. «An Overview of Ohlone Culture: excerpt, originally called "Ethnographic Background", from a 1991 report titled, The Santa's Village Site CA-SCr=239.». Santa Cruz Public Library. [Consulta: 23 desembre 2012].
  2. Kroeber, 1925, Map p. 465
  3. «History of Santa Cruz Mission». Access Genealogy. [Consulta: 23 desembre 2012].
  4. «Save the Knoll - Ohlone speaking event in Santa Cruz». Indybay, Santa Cruz IMC. [Consulta: 23 desembre 2012].
  5. «Archaeological Society/Dig-It Club Meeting». Santa Cruz Good Times, 15-11-2012 [Consulta: 23 desembre 2012].
  6. Donna Jones «Healing ceremonies recall California Mission heritage». Santa Cruz Sentinel, 21-12-2012 [Consulta: 23 desembre 2012].

Referències[modifica]

  • Kroeber, Alfred L. 1925. Handbook of the Indians of California. Washington, D.C: Bureau of American Ethnology Bulletin No. 78. (map of villages, page 465)
  • Milliken, Randall. A Time of Little Choice: The Disintegration of Tribal Culture in the San Francisco Bay Area 1769-1910 Menlo Park, CA: Ballena Press Publication, 1995. ISBN 0-87919-132-5 (alk. paper)
  • Teixeira, Lauren. The Costanoan/Ohlone Indians of the San Francisco and Monterey Bay Area, A Research Guide. Menlo Park, CA: Ballena Press Publication, 1997. ISBN 0-87919-141-4.
  • Yamane, Linda, ed. 2002. A Gathering of Voices: The Native Peoples of the Central California Coast. Santa Cruz County History Journal, Number 5. Santa Cruz, CA: Museum of Art & History. ISBN 0-940283-11-5