Bàrad Eithel

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

Bàrad Eithel és una fortalesa dels nóldor descrita al legendarium creat per l'escriptor britànic J. R. R. Tolkien per a la seva novel·la El Silmaríl·lion.

Ubicació fictícia[modifica]

Bàrad Eithel es trobava a la cara oriental de les Muntanyes Wethrin, al naixement del riu Sírion. La fortalesa controlava la plana d'Ard-Galen fins a les portes d'Àngband. A través de les muntanyes vigilava un pas que comunicava amb Hithlum.

Història[modifica]

És la principal fortalesa èlfica de les muntanyes del nord, fou construïda per Fingolfin com la seva residència i principal fortalesa nóldor al nord. Des d'aquesta fortalesa i durant el setge d'Àngband, els nóldor patrullaven Ard-Galen, que era constantment assetjada pels orcs.

L'any 455 de la P.E. durant la batalla de la Dàgor Bragollach, Àngband inundà amb rius de foc les planes verdes d'Ard-Galen, que quedaren convertides en una terra desolada de cendres, coneguda des d'aleshores com Anfauglith. Els nóldor es veieren obligats a replegar-se a Bàrad Eithel, on resistiren l'atac dels exèrcits de Mórgoth.

Hàdor i el seu fill menor Gúndor foren morts durant els combats que se succeïren en aquella batalla, però la fortalesa resistí. Desesperat davant tanta mort i destrucció, Fingolfin reptà en combat Mórgoth, que l'acceptà. La lluita fou terrible, i Fingolfin hi morí.

Després de la mort de Fingolfin, el seu fill Fingon heretà el tron del seu pare i esdevingué rei dels nóldor, establint la capital a Bàrad Eithel. L'any 462 de la P.E. Mórgoth envià un nou exèrcit contra Hithlum, assetjant Bàrad Eithel, però Hurin resistí i féu retrocedir els exèrcits de l'ombra.

Anys després, al començament de la Nirnaeth Arnoediad, Fingon havia acordat una estratègia amb Maedhros, que havia d'enviar-li un senyal a Bàrad Eithel, amb la qual iniciar un atac en tenassa sobre els exèrcits d'Àngband. Maedhros no pogué acomplir la seva missió en veure's immers en una lluita contra els homes orientals, fou aleshores que Mórgoth aprofità l'ocasió per enviar un exèrcit a través d'Anfauglith contra Bàrad Eithel. Les forces de l'ombra mostraren davant les muralles de la fortalesa de Fingon Gèlmir, senyor dels Nargòthrond, germà d'un dels capitans defensors de Bàrad Eithel, Gwíndor. El presoner fou mutilat a la vista de tothom, essent així que el seu germà, pres per la ira, llançà un atac embogit contra Mórgoth, inflamant l'esperit guerrer dels nóldor, que carregaren a cavall contra les tropes d'orcs. Acorralaren Mórgoth a Àngband, però finalment foren derrotats els exèrcits aliats d'elfs i homes, essent Bàrad Eithel destruïda per les hosts de l'ombra.

Les runes de Bàrad Eithel desaparegueren sota les aigües del Belegaer, juntament amb tot Beleríand, en acabar la Primera Edat.