Bàsquet a Espanya

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El bàsquet a Espanya es constitueix de manera similar a com s'organitza als altres països europeus i en general en els membres de la FIBA, i de manera força diferent al sistema que es fa servir a l'NBA dels Estats Units. L'organització del bàsquet a Espanya és similar a la del futbol, en el sentit que hi ha una lliga de clubs professionals i al mateix temps una Federació que engloba totes les altres competicions de clubs menys professionalitzats o totalment amateurs i també els de les categories de formació de jugadors joves.

L'Associació de Clubs de Bàsquet (ACB) organitza la Lliga del mateix nom, composta pels 18 equips de major potencial. Cada any els dos últims de la classificació de lliga descendeixen a la divisió LEB; la Lliga ACB, per tant, difereix de l'NBA en molts aspectes i entre ells en què es pot perdre la categoria. La LEB l'organitza la Federació Espanyola de Bàsquet.

Els equips espanyols de l'ACB competeixen a Europa en els campionats organitzats per l'ULEB i també en els campionats organitzats per FIBA Europa.

Els millors equips de l'ACB competeixen també en un altre torneig anual, de curta durada, la Copa del Rei de Bàsquet.[1]

Estructura organitzativa[modifica]

Categoria masculina[modifica]

Selecció estatal[modifica]

La Selecció de bàsquet d'Espanya, formada per jugadors seleccionats per la Federació Espanyola de Bàsquet, representa Espanya en els tornejos de seleccions estatals. Va aconseguir el Campionat del Món de 2006, [2] i els campionats d'Europa de 2009, 2011 i 2015, a més d'haver aconseguit en tres ocasions ser subcampiona olímpica (1984, 2008, 2012). Jugadors de la selecció molt coneguts són, per exemple, Pau Gasol, Jorge Garbajosa, José Manuel Calderón, Juan Carlos Navarro, Sergio Rodríguez, Marc Gasol, Ricky Rubio.[3]

Categoria femenina[modifica]

El bàsquet femení espanyol segueix un sistema piramidal amb 3 nivells nacionals organitzats per la Federació Espanyola de Bàsquet. Per sota, les divisions regionals són organitzades per les diferents federacions autonòmiques.

Selecció estatal[modifica]

La selecció espanyola de bàsquet femenina és l'actual bronze europea (2015) i subcampiona del món (2014). Va aconseguir el campionat d'Europa el 1993 i 2013.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bàsquet a Espanya