Bústia

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Bústia gravada en una paret a Ses Salines (Mallorca).

Una bústia és una caixa allargada amb una ranura per on s'introdueix el correu i la correspondència.[1][2] Les bústies es col·loquen a les portes dels habitatges i els utilitzen els carters per a dipositar el correu ordinari. També serveixen per rebre la publicitat que es reparteix pel mètode d'"omplir bústies". La seva forma és estreta i llarga i presenten una ranura frontal per on s'introdueixen les cartes i altres impresos. Les bústies compten amb una portella que s'obre amb clau per impedir l'accés al correu privat. Sobre la mateixa, se sol reservar un espai per col·locar l'etiqueta en què s'assenyala el nom dels seus ocupants i, si s'escau, el pis al qual correspon.

Als blocs d'habitatges, les bústies s'instal·len agrupades al pati de veïns en una zona discreta. En el cas d'habitatges unifamiliars, es col·loquen a la porta de la casa o en la tanca d'accés. Les bústies de publicitat són bústies dissuasius que es col·loquen a l'exterior dels edificis per evitar la recepció de propaganda en les bústies particulars.

També es considera bústia a la simple ranura o trapa que es col·loca a la porta principal de les cases per rebre el correu. Només a vegades, hi ha una caixa que el rep a l'altre costat.

Existeixen nombrosos models de bústies. Per la seva forma, poden ser verticals o horitzontals i es fabriquen tant en fusta com en diferents tipus de metall: alumini, xapa d'acer, etc. Alguns presenten la porta en plàstic translúcid que permet comprovar l'arribada del correu sense necessitat d'obrir-lo. Per la seva banda, els models dissenyats per a l'exterior es fabriquen en plàstic o metall amb tractament anti-corrosió. Aquests solen estar decorats amb teuladell o algun motiu animal o campestre si van destinats al jardí presentant-se en diferents formes i colors.

Bústia de correus[modifica | modifica el codi]

Bústia de correus, a Dinamarca.
Bústia de correus en color groc al costat del model verd, a Alcalá la Real
Bústia i timbre a Venècia.

Les bústies de correus són els receptacles que instal·la el servei de Correus al carrer o en locals públics perquè els ciutadans dipositin les seves cartes i postals. Les bústies públics es col·loquen en zones de pas i se solen pintar en colors cridaners per facilitar la seva localització.

Les bústies han complert una important tasca social durant segles, però, recentment, amb l'auge de la informàtica i el massiu ús del correu electrònic la bústia de correus ha entrat en declivi.

A Espanya les bústies més difosos són un model cilíndric de color groc, i un model rectangular de color verd.

Bústia de veu[modifica | modifica el codi]

La bústia de veu[3] és el dispositiu electrònic que recull missatges parlats. Utilitzat tant en telefonia mòbil com fixa, el seu ús s'ha estès enormement amb la proliferació dels telèfons portàtils i l'augment del temps d'estada fora de casa. L'ús de la bústia de veu està lligat al contestador automàtic. Aquest dispositiu rep la trucada recitant un missatge de benvinguda que pot ser el missatge estàndard gravat pel fabricant o pot personalitzar per l'usuari.

Bústia electrònica[modifica | modifica el codi]

Es diu bústia electrònica[4] al dipòsit que serveix per emmagatzemar correus electrònics.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «Bústia». Diccionari de la llengua catalana de l'IEC. Institut d'Estudis Catalans.
  2. «bústia». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  3. «Bústia de veu». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  4. «Bústia electrònica». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]