Bústia morta USB

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Una de les bústies mortes USB d'Aram Bartholl a Brooklyn

Una bústia morta USB O USB dead drop és un dispositiu d'USB instal·lat en un espai públic. Per exemple, una memòria USB encastada en una paret de maó exterior i fixat al lloc amb formigó ràpid. [1] El nom ve del mètode de bústia morta de comunicació d'espionatge. Els dispositius poden ser considerats com una xarxa d'arxius compartits anònims d'igual a igual però no en línia.

Una xarxa de bústia morta USB primerenca de cinc dispositius es va començar a l'octubre de 2010 a Brooklyn, Ciutat de Nova York. L'artista Aram Bartholl, membre del Fat lab art de Nova York i la tecnologia col·lectiva. [2][3] va ser el seu creador. Una xarxa similar en va posar en funcionament a Alemanya el 2009[4]

El públic en general pot deixar o agafar arxius d'una bústia morta directament endollant el seu portàtil a la memòria USB de la paret i així compartir arxius i dades. És possible utilitzar telèfons intel·ligents i tauletes tàctils mitjançant un adaptador USB On-The-Go.

Les bústies mortes s'instal·len buides exceptuant dos arxius: deaddrops-manifesto.txt, i un readme.txt on s'explica el projecte. [5][6][7]

Beneficis i inconvenients[modifica]

Beneficis 
 • Oportunitat de practicar Datalove (la paraula inventada per Telecomix)
 • Compartint arxius amb una altra persona secretament.
 • Compartició d'arxius PSP sense connexió sense fil.
 • Connectar-se a una xarxa offline sense qualsevol connexió a internet o una adreça IP.
 • Promou del reixat messaging i transferint arxius
Inconvenients 

En estar disponibles públicament i privadament donen la possibilitat a qualsevol d'enregistrar i transferir dades de forma anònima i sense càrrec. No obstant, aquestes xarxes són vulnerables a les següents amenaces:

 • Es podria donar el cas d'una bústia morta falsa electrificada que espatllés l'equipament que s'hi connectés o causés danys a l'usuari. Aquest risc es pot esmenar utilitzant un adaptador USB amb aïllament galvànic, el qual permet canvi de dades mentre físicament desacobla els dos circuits.
 • Destrucció de programari: qualsevol pot esborrar tot de les dades mitjançant l'esborrament dels arxius o el formatatge del disc, o bé encriptar les dades i demanar una recompensa per saber la clau i desencriptar l'arxiu.
 • Programari maliciós: Qualsevol pot intencionadament o involuntàriament emmagatzemar programari maliciós que pot infectar un ordinador.
 • Vandalisme a la bústia morta per destrucció física: qualsevol pot destruir la gota morta de manera física amb un martell o alicates.
 • Revelació: qualsevol pot revelar la ubicació d'una bústia morta privada donant les coordenades del lloc públic.
 • Enderroc: les ubicacions on estan les bústies mortes poden ser enderrocades.

Bústia a la natura[modifica]

El 2013, el lloc de web instructables va publicar un text i un vídeo de com fer una bústia morta en llocs naturals com arbres i roques. [5]

Bústia morta sense fils[modifica]

Les bústies mortes sense fil també existeixen. [8][9][10] El PirateBox va dissenyar dins 2011, la més coneguda.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]